Villásreggeli – burított tojás pirítóssal és friss vegyes zöldséggel
Ha házi tojáshoz jutok, kihagyhatatlan, hogy „burított tojás” legyen reggelire. Hogy mi is ez? Tükörtojás trükkel: mutatom!
Burított tojás, hozzávalók 2 főre
4-5 tojás
kevés zsiradék
2 szelet kenyér
koktélparadicsom
zöld salátalevél
paprikakarikák

Elkészítés
Kevés zsiradékot hevítünk egy serpenyőben. A tojásokat feltörjük, és óvatosan, egészben a serpenyőbe engedjük, mintha tükörtojást készítenénk. Amikor a fehérje már kicsit megkeményedett, megpirult, és mozgathatóvá válik a serpenyő alján, akkor egy csipesz vagy egy lapát segítségével lassan, de határozott mozdulattal átgördítjük (mintha lapoznánk egy könyvet) a tojást a nyers felére.


Az átfordítás után ne mozdítsuk meg a tojást, mert a fehérjének ezen az oldalon is meg kell keményednie. Kb. egy-másfél perc múlva már lehet csúsztatni, ízlés szerint pirítani, és tányérra szedni, mielőtt a sárgája megkeményedik. Aki szereti, reszelhet rá egy kis sajtot is, amíg még meleg. Pirítóssal és friss, nyers zöldséggel tálaljuk.

Tuti tipp
Ha lehet, ezt az ételt friss tojásból készítsük, mert annak még egyben marad a fehérje része, és nem folyik szét, amikor beleütjük a serpenyőbe. Ha csak „öreg” tojás van, akkor ezen úgy segíthetünk, hogy egy lapáttal vagy a csipesszel összehúzzuk kicsit a fehérjét. (ld. fotó)

+1Tipp
Ne féljünk attól, hogy az átfordításnál a sárgája fog megkeményedni, csak arra figyeljünk, hogy a sárgája körül még legyen nyers fehérje, mielőtt átgördítjük. Ha így csináljuk, akkor a megsült fehérje buciból kettévágással kibuggyan majd a még félkemény sárgája, és rácsorog a pirítósunkra. Na, az mesés!
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre