Ha házi tojáshoz jutok, kihagyhatatlan, hogy „burított tojás” legyen reggelire. Hogy mi is ez? Tükörtojás trükkel: mutatom!
4-5 tojás
kevés zsiradék
2 szelet kenyér
koktélparadicsom
zöld salátalevél
paprikakarikák
Kevés zsiradékot hevítünk egy serpenyőben. A tojásokat feltörjük, és óvatosan, egészben a serpenyőbe engedjük, mintha tükörtojást készítenénk. Amikor a fehérje már kicsit megkeményedett, megpirult, és mozgathatóvá válik a serpenyő alján, akkor egy csipesz vagy egy lapát segítségével lassan, de határozott mozdulattal átgördítjük (mintha lapoznánk egy könyvet) a tojást a nyers felére.
Az átfordítás után ne mozdítsuk meg a tojást, mert a fehérjének ezen az oldalon is meg kell keményednie. Kb. egy-másfél perc múlva már lehet csúsztatni, ízlés szerint pirítani, és tányérra szedni, mielőtt a sárgája megkeményedik. Aki szereti, reszelhet rá egy kis sajtot is, amíg még meleg. Pirítóssal és friss, nyers zöldséggel tálaljuk.
Ha lehet, ezt az ételt friss tojásból készítsük, mert annak még egyben marad a fehérje része, és nem folyik szét, amikor beleütjük a serpenyőbe. Ha csak „öreg” tojás van, akkor ezen úgy segíthetünk, hogy egy lapáttal vagy a csipesszel összehúzzuk kicsit a fehérjét. (ld. fotó)
Ne féljünk attól, hogy az átfordításnál a sárgája fog megkeményedni, csak arra figyeljünk, hogy a sárgája körül még legyen nyers fehérje, mielőtt átgördítjük. Ha így csináljuk, akkor a megsült fehérje buciból kettévágással kibuggyan majd a még félkemény sárgája, és rácsorog a pirítósunkra. Na, az mesés!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre