RETRO RÁDIÓ

Villásreggeli – burított tojás pirítóssal és friss vegyes zöldséggel





Ha házi tojáshoz jutok, kihagyhatatlan, hogy „burított tojás” legyen reggelire. Hogy mi is ez? Tükörtojás trükkel: mutatom!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
2022.07.18. 07:00
Tojásos villásreggeli

Burított tojás, hozzávalók 2 főre

4-5 tojás

kevés zsiradék

2 szelet kenyér

koktélparadicsom

zöld salátalevél

paprikakarikák

Tojásos villásreggeli Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Kevés zsiradékot hevítünk egy serpenyőben. A tojásokat feltörjük, és óvatosan, egészben a serpenyőbe engedjük, mintha tükörtojást készítenénk. Amikor a fehérje már kicsit megkeményedett, megpirult, és mozgathatóvá válik a serpenyő alján, akkor egy csipesz vagy egy lapát segítségével lassan, de határozott mozdulattal átgördítjük (mintha lapoznánk egy könyvet) a tojást a nyers felére.

Kettő mindjárt kész, a harmadikat most kezdjük Fotó: Fodor Erika
Csipesz segítségével átgördítjük Fotó: Fodor Erika

Az átfordítás után ne mozdítsuk meg a tojást, mert a fehérjének ezen az oldalon is meg kell keményednie. Kb. egy-másfél perc múlva már lehet csúsztatni, ízlés szerint pirítani, és tányérra szedni, mielőtt a sárgája megkeményedik. Aki szereti, reszelhet rá egy kis sajtot is, amíg még meleg. Pirítóssal és friss, nyers zöldséggel tálaljuk.

Tojássárgájával csurgatott pirítós Fotó: Fodor Erika

Tuti tipp

Ha lehet, ezt az ételt friss tojásból készítsük, mert annak még egyben marad a fehérje része, és nem folyik szét, amikor beleütjük a serpenyőbe. Ha csak „öreg” tojás van, akkor ezen úgy segíthetünk, hogy egy lapáttal vagy a csipesszel összehúzzuk kicsit a fehérjét. (ld. fotó)

Kemény és ropogós fehérjében a félkemény sárgája Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

Ne féljünk attól, hogy az átfordításnál a sárgája fog megkeményedni, csak arra figyeljünk, hogy a sárgája körül még legyen nyers fehérje, mielőtt átgördítjük. Ha így csináljuk, akkor a megsült fehérje buciból kettévágással kibuggyan majd a még félkemény sárgája, és rácsorog a pirítósunkra. Na, az mesés!





Ezeket olvastad már?
Csirketorta: Ezt még a „nem vagyok egy édesszájú”-ak is nyakalják - Videóval és galériával!

Csirketorta: Ezt még a „nem vagyok egy édesszájú”-ak is nyakalják - Videóval és galériával!

Kenyérke a Wekerléről! - Békebeli pékárú, békebeli környezetben

Kenyérke a Wekerléről! - Békebeli pékárú, békebeli környezetben

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

Korianderes karaj – A véletlen szülte kedvenc kaja olvasónktól

Korianderes karaj – A véletlen szülte kedvenc kaja olvasónktól

Top hírek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás