A káposztát a téli szezonban a legváltozatosabb formában tehetjük az asztalra. A savanyított verziókból a rakott képoszta az egyik legjobb étel - hát még ez a variánsa!
Nem merem kolozsvárinak nevezni, mert bár egy idős erdélyi rokonnál kóstoltam először az eredetit, de kicsit variáltam rajta – saját ízlésre formálva, például rizs helyett kölessel lerakva és egy kis sajttal megbolondítva. A húst sem nyersen keverem bele, hanem előpirítva.
40 dkg darált hús (szárnya, disznó, marha – szabadon választott)
5 dkg köles
Fél kiló savanyított káposzta (házilag fermentálva vagy piaci)
Fél vödör tejföl
Olaj
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerpaprika (friss tárkony, ha van)
20 dkg sajt
10 karika kolbász a tetejére
A húst fokhagymával és sóval, borssal megdinsztelem, pirítom. Közben a kölest odateszem főzni, kétszeres mennyiségű sós vízben, amibe friss tárkonyszárat dobok az íze miatt. Ha kész, kiszedem a tárkonyt, keverek bele egy csurgatásnyi olajat. A sajtból sajtvágóval 6-8 vékony szeletet vágok, a többit lereszelem. Téglalap alakú jénaiba alulra szétterítem a kölest, rá a darált húst, majd az olajjal kikevert, sózott tejföl felét szétkenem. (Hinthetünk rá egy kis fűszerpaprikát.) Erre jön a reszelt sajt, a savanyú káposzta, majd az olajos tejföl másik fele, amire a kolbászkarika-kalapokat teszem. Mehet a sütőbe 20 percre (Alsó-felső sütés, 180 fokon), amíg összeérnek az ízek, és a kolbász megpirul, miközben kicsorog a paprikás zsírja.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre