Rakott káposzta – kölessel és sajttal!

A káposztát a téli szezonban a legváltozatosabb formában tehetjük az asztalra. A savanyított verziókból a rakott képoszta az egyik legjobb étel - hát még ez a variánsa!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.10.31.
káposzta kolbász köles sajt10 hús

Nem merem kolozsvárinak nevezni, mert bár egy idős erdélyi rokonnál kóstoltam először az eredetit, de kicsit variáltam rajta – saját ízlésre formálva, például rizs helyett kölessel lerakva és egy kis sajttal megbolondítva. A húst sem nyersen keverem bele, hanem előpirítva.

Egy falat káposztás rakott Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

40 dkg darált hús (szárnya, disznó, marha – szabadon választott)

5 dkg köles

Fél kiló savanyított káposzta (házilag fermentálva vagy piaci)

Fél vödör tejföl

Olaj

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors, fűszerpaprika (friss tárkony, ha van)

20 dkg sajt

10 karika kolbász a tetejére

Rakott káposzta sajtbarikáddal Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A húst fokhagymával és sóval, borssal megdinsztelem, pirítom. Közben a kölest odateszem főzni, kétszeres mennyiségű sós vízben, amibe friss tárkonyszárat dobok az íze miatt. Ha kész, kiszedem a tárkonyt, keverek bele egy csurgatásnyi olajat. A sajtból sajtvágóval 6-8 vékony szeletet vágok, a többit lereszelem. Téglalap alakú jénaiba alulra szétterítem a kölest, rá a darált húst, majd az olajjal kikevert, sózott tejföl felét szétkenem. (Hinthetünk rá egy kis fűszerpaprikát.) Erre jön a reszelt sajt, a savanyú káposzta, majd az olajos tejföl másik fele, amire a kolbászkarika-kalapokat teszem. Mehet a sütőbe 20 percre (Alsó-felső sütés, 180 fokon), amíg összeérnek az ízek, és a kolbász megpirul, miközben kicsorog a paprikás zsírja.

 

 



 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás