Megváltozott a járásod? Akár a demencia egyik korai jele is lehet





Négy korai tünet, amik a járásban figyelhetők meg, és a demencia előhírnökei is lehetnek.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2023.10.22.
demencia memóriazavar változás járás tünet

A demenciáról az emberek többségének rögtön a memóriavesztés jut eszébe, ám a betegség viszonylag korai stádiumában megfigyelhető számos olyan tünet, amik már jelzik, valami nincsen rendben. Az alábbiakban négy olyan változásról esik majd szó, ami az érintettek járásában figyelhető meg.

demencia, nő, időskor
Képünk illusztráció. Fotó: Pexels.hu

1. Irányérzékelés rosszabbodása

A demenciában szenvedők gyakran rosszul mérik fel a mozdulataikat, például, hogy mikor, mennyire és milyen irányba kell elfordulniuk. Egy tanulmány szerint nehezebben boldogultak akkor is, amikor visszafelé kellett haladniuk. A korai Alzheimer-kórban szenvedők emellett a tárgyakat sem a valóságnak megfelelően érzékelik, emiatt gyakran megbotlanak dolgokban, amiket ők laposnak véltek.

2. Lassabb tempó

Az évről évre egyre lassabb járás is a demencia előjelei közé tartozik. Egy ausztrál tanulmány szerint, amely több, mint 17 000, 65 év feletti felnőtt járási sebességét vizsgálta, azoknál, akiknek a tempója legalább öt százalékkal csökken évente, nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, szemben azokkal, akiknél a sebesség nem változott.

 

3. Kisebb lépések

Tanulmányok már kimutatták, hogy akik demenciában szenvednek, azok kisebb lépésekkel haladnak előre. Emellett egy 2016-ban publikált amerikai kutatás megállapította, hogy az apróbb léptek és a szélesebb járás a memória hanyatlására is utalhatnak.

4. Karmozgás megváltozása

Szakértők szerint intő jel lehet, ahogy az adott személy mozgatja a karját sétálás közben. Számos tanulmány kimutatta már, hogy korai tünet az, amikor a kar kevesebbet mozog járás közben, emellett a beteg közelebb tartja azt a törzséhez - írta meg a Mirror.

A demencia - avagy értelmi hanyatlás, elbutulás - során az intellektuális képességek a betegség következtében hanyatlani kezdenek. Maga a kifejezés egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara - beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara - az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran társul szorongás, depresszió és téveszmék is. A demencia egy progresszív betegség, amelynek tünetei az idő előrehaladtával csak rosszabbodni fognak.

 





 





Ezeket olvastad már?
Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás