Lerántjuk a leplet: ez a trükkje az isteni sajtos stanglinak

Ellenállhatatlanul finom és otthon is elkészíthető. Íme a recept!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.24.
sajtos stangli recept liszt tojássárga

Elég csak az üzletbe belépve megérezni a frissen sült sajtos stangli illatát: ember legyen a talpán, aki képes ellenállni, hogy legalább kettőt ne tegyen a kosarába! Alapszabály: soha ne menj éhesen vásárolni! Ráadásul jó hírünk van, a sajtos stangli otthon is elkészíthető, íme a recept és az elkészítés során alkalmazandó trükk!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 dl langyos  tej
1 dl langyos víz
1 db tojássárgája
2 ek. olaj 
2 tk. só 
1 tk. szárított élesztő
1 csipet cukor

A kenéshez:
1 db tojássárgája
2 ek. víz

A tetejére:
10 dkg sajt


Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet a keverőtálba, a „liszthegyből” alkossunk „vulkánt”, melynek mélyedésébe szórjuk bele az élesztőt, majd locsoljuk meg a cukros tejjel és a vízzel. Miután felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojássárgáját, illetve az olajat. A robotgép dagasztóspiráljával dolgozzuk össze a tésztát, finoman adagolva hozzá a sót. Ha elkészültünk a lágy tésztával, takarjuk le konyharuhával, és hatvan percig kelesszük.
Ha megkelt, vágjuk hat egyenlő részre, s mindegyikből gyúrjunk gombócot. Ezután a gombócokat liszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsuk téglalap alakúra, majd tekerjük fel stangli formára. A kész stanglikat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le és szobahőmérsékleten, másfél óra alatt kelesszük a kétszeresére.
A kelesztés vége előtt 5-10 perccel melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a sütő aljára pedig tegyünk egy forró vízzel megtöltött sütőedényt.
A megkeltek stanglikat kenjük meg tojássárgájával összekevert vízzel, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Most jön a trükk! Öt perc 220 fokos hőlégkeverés után váltsunk alsó-felső sütésre, a hőmérsékletet csökkentsük 200 fokra és süssük így a stanglikat 10 percig.

Jó étvágyat!

 

/Forrás: Mindmegette.hu/

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás