Ellenállhatatlanul finom és otthon is elkészíthető. Íme a recept!
Elég csak az üzletbe belépve megérezni a frissen sült sajtos stangli illatát: ember legyen a talpán, aki képes ellenállni, hogy legalább kettőt ne tegyen a kosarába! Alapszabály: soha ne menj éhesen vásárolni! Ráadásul jó hírünk van, a sajtos stangli otthon is elkészíthető, íme a recept és az elkészítés során alkalmazandó trükk!
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 db tojássárgája
2 ek. olaj
2 tk. só
1 tk. szárított élesztő
1 csipet cukor
A kenéshez:
1 db tojássárgája
2 ek. víz
A tetejére:
10 dkg sajt
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet a keverőtálba, a „liszthegyből” alkossunk „vulkánt”, melynek mélyedésébe szórjuk bele az élesztőt, majd locsoljuk meg a cukros tejjel és a vízzel. Miután felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojássárgáját, illetve az olajat. A robotgép dagasztóspiráljával dolgozzuk össze a tésztát, finoman adagolva hozzá a sót. Ha elkészültünk a lágy tésztával, takarjuk le konyharuhával, és hatvan percig kelesszük.
Ha megkelt, vágjuk hat egyenlő részre, s mindegyikből gyúrjunk gombócot. Ezután a gombócokat liszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsuk téglalap alakúra, majd tekerjük fel stangli formára. A kész stanglikat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le és szobahőmérsékleten, másfél óra alatt kelesszük a kétszeresére.
A kelesztés vége előtt 5-10 perccel melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a sütő aljára pedig tegyünk egy forró vízzel megtöltött sütőedényt.
A megkeltek stanglikat kenjük meg tojássárgájával összekevert vízzel, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Most jön a trükk! Öt perc 220 fokos hőlégkeverés után váltsunk alsó-felső sütésre, a hőmérsékletet csökkentsük 200 fokra és süssük így a stanglikat 10 percig.
Jó étvágyat!
/Forrás: Mindmegette.hu/
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre