Ha itt az ősz, használjuk az ízeit, színeit! Azt együk, aminek szezonja van!
Már a formája és a hangulata miatt is muszáj volt az ősz elevenségét mutató tököket, a főzős hokkaidót és a sütnivaló orange-ot is megvenni. Kínálta hozzá magát a cékla vérpezsdítő látványa, amihez Dragomán György ajánlása ugrott be: „céklát szilvával”. Így alakult, hogy egy jó sűrű, gyönyörű narancsszínű vegyes tökkrém püré készült, szilvás céklacsatni feltéttel. Tetején az utolsó zöld bazsalikomlevelekkel és pirított tökmaggal szórva.
1 kisebb hokkaidó tök
2 mini sütőtök (orange)
1 nagy vöröshagyma
4-5 szál sárgarépa
víz
só
2 kicsi cékla
1 nagy lila hagyma
friss bazsalikomlevél
pirított tökmag
0,5 dl olíva-, vagy szezám- vagy dióolaj
szójaszósz – tetszés szerint
A tököket megpucolva, magtalanítva apró darabokra vágtam, ugyanígy a hámozott répát, és a vöröshagymával együtt beletettem egy fazékba, amit felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. Sóztam. Összefőztem, míg minden megpuhult, de nem vártam meg, míg szétmállik a zöldség.
Miközben főtt a tök, egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdtem pirítani a rusztikusan apróra vágott lila hagymát, majd fokozatosan adtam hozzá a hámozott, nyers, összevágott céklát. Ezt együtt pirítottam, majd a végén (mert hittem Dragománnak) dobáltam bele friss szilvacsíkokat, és ezzel együtt hagytam a tüzön megcsatnisodni. A langyosra hűlt lében összeturmixoltam a tököket a répával és hagymával, és már kész is volt a sűrű, tápláló és egészséges tökkrém püré. Tálaló cserépedénybe töltve, tetejére bazsalikomlevéllel kínáltam. A saját tányérjára mindenki – saját szájíze szerint – szedett hozzá magának csatnit, és szórt tökmagot a tetejére
Akinek túl tömény a tökkrém püré, csak adjon hozzá egy kis vizet, átrottyantja, és máris levesként kanalazhatja.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre