A sütőtökszezonban, aki szereti, akár hetente is szívesen betol egy jó tökkrémlevest, hiszen finom, tápláló, vitamindús, egészséges. Ha krumpli helyett almával és sárgarépával gazdagítjuk a tököt, akkor egy tartalmas édes-sós ízt kapunk, ami egyszerre kelti a laktató leveses fogás és a természetesen édes desszert élményét, anélkül, hogy cukrot vagy más édesítőszert adtunk volna hozzá.
1 közepes sütőtök
4 nagy, édes alma (súlyra nagyjából a fele a tök mennyiségének)
2 nagy sárgarépa (mennyiség: a harmada a tökének)
2 nagy fej vöröshagyma
víz
só
A zöldség-gyümölcsöt mosva, meghámozva nyersen összekockázzuk, és mindent egyszerre beleteszünk egy fazékba. Kicsit több vizet töltünk bele, mint ami ellepné a hozzávalókat, ízlés szerint megsózzuk, és megfőzzük.
Hagyjuk kicsit meghűlni, majd botmixerrel keverjük homogén krémlevessé – sűrűsége ízlés szerint.
Ha ez megvan, „rottyantsunk” még egyet rajta. Melegen krémlevesként, vagy épp csak langyosan, desszertnek is fogyasztható.
Az alma héjából készítsünk teát! A héjat lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, beledobunk egy fahéjrudat, és forrásig főzzük. Hagyjuk hűlni, amíg iható hőmérsékletű lesz, aztán leszűrjük és melegen – akár cukor és méz nélkül is – elkortyolgatjuk a világ legfinomabb, 100%-ban tiszta almateáját!
Míg a burgonyával sűrített tökkrémlevest pirított tökmaggal és tökmagolajjal kínáljuk, az édes-sós verzióhoz az alma miatt a dió a tökéletes feltét a tálaláshoz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre