Almás sütőtökkrém, az édes-sós leves és desszert egyben!

A sütőtökszezonban, aki szereti, akár hetente is szívesen betol egy jó tökkrémlevest, hiszen finom, tápláló, vitamindús, egészséges. Ha krumpli helyett almával és sárgarépával gazdagítjuk a tököt, akkor egy tartalmas édes-sós ízt kapunk, ami egyszerre kelti a laktató leveses fogás és a természetesen édes desszert élményét, anélkül, hogy cukrot vagy más édesítőszert adtunk volna hozzá.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.11.10.
desszert

Hozzávaló

1 közepes sütőtök

4 nagy, édes alma (súlyra nagyjából a fele a tök mennyiségének)

2 nagy sárgarépa (mennyiség: a harmada a tökének)

2 nagy fej vöröshagyma

víz

Hígabban levesként, sűrűbben desszertnek fogyaszthatjuk Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A zöldség-gyümölcsöt mosva, meghámozva nyersen összekockázzuk, és mindent egyszerre beleteszünk egy fazékba. Kicsit több vizet töltünk bele, mint ami ellepné a hozzávalókat, ízlés szerint megsózzuk, és megfőzzük.

Csak ennyi kell hozzá és víz Fotó: Fodor Erika

Hagyjuk kicsit meghűlni, majd botmixerrel keverjük homogén krémlevessé – sűrűsége ízlés szerint.

Már nyersen is nagy a kísértés, hogy megdézsmáljuk főzés előtt Fotó: Fodor Erika

Ha ez megvan, „rottyantsunk” még egyet rajta. Melegen krémlevesként, vagy épp csak langyosan, desszertnek is fogyasztható.

Tuti Tipp

A legfinomabb fahéjas almatea! Fotó: Fodor Erika
Csak vizet a az almahéjra, és főhet a tea eredeti alapanyagból! Fotó: Fodor Erika

Az alma héjából készítsünk teát! A héjat lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, beledobunk egy fahéjrudat, és forrásig főzzük. Hagyjuk hűlni, amíg iható hőmérsékletű lesz, aztán leszűrjük és melegen – akár cukor és méz nélkül is – elkortyolgatjuk a világ legfinomabb, 100%-ban tiszta almateáját!

+1 Tipp

Almás tökkrém – dióval, avarterítőn Fotó: Fodor Erika

Míg a burgonyával sűrített tökkrémlevest pirított tökmaggal és tökmagolajjal kínáljuk, az édes-sós verzióhoz az alma miatt a dió a tökéletes feltét a tálaláshoz.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás