A kedvenc alaptortáinkat érdemes évszakok szerint variálni. Itt van például a klasszikus és mindig nyerő sajttorta, a cheese cake, aminek számos változata létezik. Mi most az ősz ízeit kombinálva, egy sütőtök tésztájú szőlővel díszített mesés verziót ajánlunk. Természetesen az ételérzékenyekre is gondolva!
50 dkg sült sütőtökbél
3 tojás
10 dkg cukor (vagy eritrit)
1 csomag vaníliás puding
Fél zacskó sütőpor
15 dkg liszt (vagy 10 dkg mandulaszint +5 dkg hajdinaliszt)
Egy kevés mézeskalács-fűszerkeverék
Krém
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor (vagy eritrit)
1 nagy fürt nagy szemű kékszőlő
A sütőtőköt megsütjük, belét kikaparjuk, félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk, azt egy nagy keverőtálba áttöltjük.
A tojások sárgáját a cukorral jól (egészen habosra) kikeverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, a sütőport, a lisztféléket, a sütőtökbélt, és együtt is simára keverjük.
Ezt a masszát keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a felvert tojáshabba, majd beleöntjük a vajjal, kókuszzsírral vékonyan kikent és mandulaliszttel megszórt tortaformába.
Kicsit előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Amíg sül a tészta, kikeverjük a mascarponét a cukorral, és félbevagdossuk a szőlőszemeket. Ha kész a tészta, kiszedjük a formából, és ha már kicsit meghűlt félbevágjuk.
Amikor már éppen csak langyos, akkor betölthetjük a krémmel, és a tetejére rakjuk a félbevágott szőlőszemeket.
Vagy magnélküli szőlőt próbáljunk venni, vagy amikor félbevágjuk a szemeket, szedjük ki a nagyobb magvakat.
Ha van 1-2 darab birsalmánk vagy birskörténk, akkor érdemes a sütőtökbélt azzal keverni (összesen adja ki a félkilónyit), mert ettől még különlegesebb lesz a torta íze.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre