Fáradság, rossz közérzet? Akár halálos kór is állhat a háttérben





A rák különböző fajtái évente több millió ember halálát okozzák, a mielőbbi diagnózis és kezelés megkezdése azonban növelheti a gyógyulás esélyét. Az alábbiakban hét olyan jellemző tünetről lesz szó, amely a halálos betegségre utalhat.



Megosztás
Szerző: H.A.
Létrehozva: 2023.09.11.
probléma rák fertőzés rákos tünet

A rohanó hétköznapok során sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget olyan ártatlan tüneteknek, mint amilyen a kimerültség, vagy ha megizzadnak éjszaka. A sok stressz, munka, melegek az éjszakák – gondoljuk. Azonban ha bizonyos panaszok már rendszeresen, vagy extrém hosszú ideje jelen vannak, érdemes lehet utánajárni az okának; talán nehéz elhinni, de akár halálos betegség is állhat a háttérben.

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Képünk illusztráció. Fotó: PopTika / Shutterstock

A Mirror egy brit rákkutatók által összeállított listát osztott meg, benne hét olyan tünettel, amelyekről ritkán esik szó, az olyan komoly intő jelek mellett, mint az elváltozott anyajegy vagy kóros súlycsökkenés, de pontosan ezért nem szabad félvállról venni őket. A legkorábbi tünetek felismerése és a minél korábban kapott diagnózis a gyógyulási esélyt is nagyban megnöveli. 

Fáradtság

A kóros fáradtság a rák mellett számos más egészségügyi probléma kísérőtünete lehet. Amennyiben pedig a hétköznapjainkat is megnehezíti a folyamatos kimerültség, érdemes konzultálni a háziorvossal.

Éjjeli izzadás

Egyes rákos megbetegedések, mint a májrák vagy a leukémia esetén gyakori, hogy a beteg verejtékben úszva ébred fel reggelente. Ha már rendszeresen vizes pizsamával kelünk, nem árt alaposabban utánajárni ennek okának.

Tartós emésztési zavar és gyomorégés

Ezeket a tüneteket gyakran kiválthatják bizonyos élelmiszerek, de várandós nők és dohányosok is sokszor tapasztalhatják. Ugyanakkor a savas reflux előjele lehet a rák azon típusainak is, mint a gyomorrák vagy a nyelőcsőrák.

Hosszan tartó szájfekélyek

Ez a tünet is számos más, veszélytelen problémához kapcsolódik (fertőzés, fogmosás okozta károsodás, vagy a bölcsességfog okozza a komplikációt). Amennyiben a szájfekély három hét után sem gyógyul be, akkor az a szájrák előjele lehet.

Tartós rekedtség

A csupán rövid ideig fennálló rekedtség többnyire a torokfájáshoz vagy az enyhe kiszáradáshoz köthető, de ha már több mint tíz napja rekedtesen szól a hangunk, fennállhat a gégerák kockázata is.

Állandó puffadás

Bár ez sem tűnhet veszélyes tünetnek, és egyes élelmiszerek is kiválthatják, a hetek óta tartó szenvedés mögött vastagbélrák lapulhat.

Folyamatos köhögés

Amennyiben nem tart sokáig, és magától elmúlik, nincs okunk az aggodalomra, három hét elteltével azonban meglehet, tüdőrákban szenvedünk.

A listát átolvasva az derül ki, hogy egyik tünet sem feltétlenül jelenti azt, súlyos kórban szenvedünk, de a fokozott odafigyelés soha nem árt. Ha már irrelevánsan hosszú ideje szenvedünk egyik vagy másik kellemetlenségtől, mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost: a rák mellett számos más betegség is okozhatja a tüneteket!

 





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás