Ha ezeket a jeleket tapasztalod, akkor már cukorbetegség előszobájában lehetsz





A testünk mindig jelzi, ha baj van csak sokan nem értik az üzenetet.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.09.19.
cukorbetegség jelek szakértő életmód

A cukorbetegség lassan népbetegséggé válik, testünk pedig már a betegség kialakulása előtt küldi nekünk a legfontosabb jeleket, amikről sajnos sokan nem is tudják, hogy bajt jeleznek. Éppen ezért a szakértők most elmagyarázzák, milyen jelekre kell odafigyelni.

© Unger Tamás
A testünk jelzi, ha baj van, csak nem mindig tudjuk, hogy mit is akar üzenni 
Fotó: Illusztráció/Unger Tamás

A gyakori betegség következtében az ember vércukorszintje túl magasra emelkedik – lényegében a szervezet képtelen lebontani a glükózszintet. A veszélyeztetettek azonban a cukorbetegség előtti állapotba is kerülhetnek, ami még mindig súlyos egészségügyi állapot. Ez azt jelenti, hogy valaki vércukorszintje magas, de még nem elég magas ahhoz, hogy az illető cukorbetegnek minősüljön. 

Az inzulin, a hasnyálmirigy által kibocsátott hormon, amely segít a vércukorszint természetes szabályozásában, egyeseknél azonban nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ami azt jelenti, hogy az ember inzulinrezisztenssé válhat. Az inzulinrezisztencia néha szabályozható a feldolgozott cukor bevitelének csökkentésével az étrendben.

A cukorbetegségnek két fő típusa

Az 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz), az amikor a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja az inzulint termelő sejteket.

A 2-es típusú diabétesz (nem inzulinfüggő diabétesz) a leggyakoribb, amikor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy a test sejtjei nem reagálnak az inzulinra. Ezt a kettő közül ezt tartják a könnyebben kezelhetőnek.

Rav Malik egykori személyi edző és egészségtanácsadó most megosztotta a legfontosabb jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a szervezetedben az inzulinrezisztencia számos markere kialakul, mielőtt cukorbeteggé válna – többek között a bőrelváltozások és a pigmentáció a nyak és az ujjpercek körül.

Figyeljünk a jelekre! 

A puha helyett „keménynek” és „sűrűnek” érződő hasi zsír szintén jel lehet, akárcsak a lábak változásai is. 

Ha megérinti a hasi zsírját, és az kemény és sűrű – inzulinrezisztens, mert a szervezet raktározási üzemmódban ragadt. A lábad is elkezd duzzadni, mert a tested vizet tart vissza, és a vérnyomásod is magasabb lesz. Emellett a nyakad is hízni fog, ami megnehezíti az alvást, és akár alvási apnoe is kialakulhat. Továbbá a petyhüdt karok az inzulinrezisztencia jelei is lehetnek

– magyarázta Rav.

A szervezet bonyolult kapcsolatát a cukorral pedig úgy magyarázta:

A szervezetünk olyan szigorúan szabályozott, hogy amikor ételt eszünk, az megemeli a vércukorszintünket. Például egy magas cukortartalmú étel, mint a gabonapehely, jelentős mértékben megemeli a szervezet inzulinszintjét, és hosszabb időbe telik, mire visszaáll az alapszintre. Ettől éhesek, fáradtak leszünk, és még többet akarunk enni, de pont itt van a probléma. Ha folyamatosan sok cukrot eszel, az inzulinszinted nem csökken, és a szervezeted elkezd ellenállóvá válni vele szemben

– írja a Mirror.





 





Ezeket olvastad már?
Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás