RETRO RÁDIÓ

Fontos bejelentést tett a Magyar Tudományos Akadémia a diabétesz világnap alkalmából

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.13.
diabétesz

Magyarországon szerény becslések szerint 750 ezer cukorbeteg és legalább ugyanennyi látens cukorbeteg él. Erről és a cukorbetegségről, annak megelőzéséről és kezelésének jövőjéről is szó esett a Magyar Tudományos Akadémián tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen – írja a Ripost.

Az Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegség és szövődményeinek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért című programon számos előremutató cél hangzott el. Dr. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója ismertette a kormánynak a cukorbetegek életének megkönnyítése érdekében tett erőfeszítéseit, emellett új megállapodásokat szorgalmazott a civil szervezetekkel, de beszélt a diabéteszregiszter létrehozásáról és az 1-es típusú cukorbetegek féléves kontrolljának esetleges új szabályozásáról is.

A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, nem abba halnak bele, hanem annak súlyos szövődményei okozzák a bajt – mondta el a rendezvényen prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke hangsúlyozta: bár tisztában vagyunk azzal, hogy egy szerv egészséges működése hatással van a többire is, az egyes kórképeket mégis sokszor rendszerint önmagukban kezelik.

Ezen mindenképp érdemes változtatni, és a beteget teljes egészségben, holisztikusan vizsgálni. Ehhez viszont elengedhetetlen a társszakmák – így például a diabetológusok, nephrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hypertónia-szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése. Többek között ezért is vagyunk ma mind itt – utalt a professzor a holisztikus kezelési szemléletre.

Fontos a megelőzés

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással, ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

Ijesztőek az adatok

A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és a sztrók előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40%-a szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul. A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5-10 évvel csökkenti.

Óriási előrelépést hozhat a telemedicina

A rendezvényen a digitális diabéteszgondozás egy fontos mérföldkövéről is szó esett, hiszen a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Ennek köszönhetően a kezelőorvosok innentől kezdve bármikor hozzáférhetnek adott páciensük vércukorszintértékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában tölthetik le a rendszerből, ami lehetővé teszi a keresést és megkönnyíti az adatok feldolgozását, elemzését.

Nagy eseményre készülnek szombaton

November 14-én van a diabétesz világnapja, az ezt megelőző szombaton, november 12-én a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) az ELTE Lágymányosi Campusán 9:30-tól 15 óráig várja rendezvényére a cukorbetegségben érintett valamennyi korosztályt.

Az eseményen szakértők tanácsadásaival, előadásokkal, a cukorbetegség szövődményeit feltáró szűrésekkel és rengeteg színes, szórakoztató programmal segítik az érintetteket a betegséggel járó kihívások leküzdésében. Az idei rendezvényen külön figyelmet kap a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, a CEOSZ ezen a rendezvényen tartja a kismamáknak szóló nyomtatott kiadvány bemutatóját is.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás