Elő az ásóval, ültess tulipánt és nárciszt! Hogy miért? Mutatjuk!





Azt akarod, hogy tavasszal mindenki sárguljon az irigységtől, ha meglátja a kerted? Akkor most jól figyelj!



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.09.17.
Módosítva: 2023.09.17.
virágok tulipán tavasz ősz életmód

Lassan minden virágunk téli álomra kényszerül, és búcsút inthetünk a pompás növényeknek, de ne búsulj, ez az időszak arra lesz jó, hogy felkészítsd kertedet jövő tavaszra. Igen, jól halottad! Mi most megmutatjuk, hogyan csinálj lélegzetelállító virágoskertet a következő szezonra! 

Biztos te is tudod, hogy melyek azok a virágok, amik tavasszal elsőként nyílnak ki! De ha kezdő lennél a kertészkedés terén, pánikra semmi ok, segítünk: tulipánok, jácintok, nárciszok

Ahhoz, hogy ezek a virágok pompázzanak majd, most kell megtenni az előkészületeket. Akár a meglévő virágaidat szeretnéd szaporítani, akár új hagymákat vásárolnál, néhány fontos dolgot meg kell ősszel tenned, hogy szép legyen a virágoskert kora tavasszal – írja a Ripost.

Fotó: Pexels (illusztráció)

Nagyon fontos, hogy mindig ép és egészséges hagymákat válassz

Ha új virágokat vásárolsz, még az üzletben nézd át alaposan a hagymákat, hiszen egészséges növény csak szép hagymákból fejlődhet. Legyenek épek, sérülésmentesek, ne legyen a kiválasztott hagymáidon folt, penész, és legyenek kemények – a lágy darabokat inkább ne vidd haza. Fontos szempont a méret is, hiszen ha egyformákat választasz, egyszerre fognak kinyílni a virágaik.

Aztán egy olyan helyre ültesd el, ahol majd jól fogják érezni magukat

Persze az elsődleges szempont az, hogy hol mutatnak a virágok a legjobban a kertben, de érdemes azt is szem előtt tartanod, hogy hol érzik magukat a legjobban. A tulipánok, nárciszok, jácintok szeretik a napfényt, így olyan helyre ültesd őket, ahol naponta legalább 6-8 órán keresztül érik őket a napsugarak. 

A talaj-előkészítésen sok múlik

A kiszemelt helyen végezz egy alapos gyomlálást, majd ásd fel a területet. Ha régen volt trágyázva, akkor keverj érett komposztot a földhöz, így laza lesz a talaj, amiben jobban fejlődnek a virágok (ha kötött, agyagos talaj van a kertedben, akkor érdemes homokot keverni hozzá, mielőtt elülteted a hagymákat). Komposzt helyett használhatsz szerves trágyát vagy tőzeget is.

Utolsó lépésként pedig jöhet az ültetés!

Ha előkészítetted a talajt, nincs más hátra, mint elduggatni a virághagymákat a földbe. Minden fajtánál más a sor- és tőtávolság és az ültetési mélység, ezért olvasd el, hogy mi van a hagymák csomagolásán. Ha ajándékba kaptad a hagymákat, akkor a legbiztosabb, ha 2-3-szor olyan mélyre ülteted őket, mint amekkora a méretük, a sorok között pedig hagysz legalább 40, a tövek között pedig 20 cm távolságot. Készíts lyukat, helyezd el benne a megfelelő mélységben a hagymát, majd fedd be földdel. Fontos, hogy ne tömörítsd a földet! Ezután jöhet egy alapos öntözés. Érdemes mulcsréteggel védeni a fagyoktól a frissen ültetett hagymákat, és ha száraz az időjárás, ősszel, télen is néha locsold meg őket. Tavasszal erős, egészséges növények fognak kihajtani, és elsőként bontanak virágot a kertedben.





 





Ezeket olvastad már?
Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás