Éjjelente folyton felébredsz? Íme a pihentető alvás titka!





Ha gyakran felébredsz éjjel és nem tudod kipihenni magad, az hosszú távon káros az egészségre. Néhány trükköt érdemes bevetni ilyenkor!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.20.
Módosítva: 2023.08.20.
pihentető alvás ébrenlét alváshiány szorongás

A pihentető alvás elengedhetetlen a jó közérzet fenntartásához. Ha éjjel sokszor felébredsz, másnap nyűgösnek és ingerlékenynek érezheted magad, ami befolyásolja az életminőségedet is. Ha nagy a baj, mindenképp fordulj orvoshoz, átmeneti időszak esetén viszont érdemes kipróbálni tippjeinket!

Az alváshiány dekoncentrálttá tesz, hosszú távon pedig súlyosabb problémákhoz vezet! (Fotó: Pexels/Cottonbro Studio)

A környezet döntő szerepet játszik a pihenés minőségét illetően, így hát tedd hálószobád a nyugalom szentélyévé. A hűvösebb levegő elősegíti a jobb alvást, ha teheted, tartsd a hőmérsékletet 19 fok körül. A levegő minősége is fontos, egy légtisztító sokat segíthet. Szerezz be kényelmes matracot és párnát, használj sötétítő függönyöket vagy alvómaszkot, hogy megszabadulj a nem kívánt fénytől, amely megzavarhatja a nyugalmad. Ha zajos a környezet, használj füldugót!

Az alvási ütemterv kialakítása jelentősen javíthat a helyzeten. Határozd meg, hogy hány órakor fekszel és kelsz, ennek megfelelően szabályozd a belső órádat. Ágyba bújás előtt lazíts, például olvass, vegyél egy forró fürdőt, vagy nyújts, jógázz egyet. Ilyenkor már kerüld az intenzív testmozgást, a koffein vagy nikotin fogyasztását, valamint a kék fényt kibocsátó elektronikus eszközök használatát. 

A stressz és a szorongás ronthat az alvási szokásokon. Iktass be stresszkezelési technikákat napi rutinodba, végezz például légzésgyakorlatokat, meditálj, hogy megnyugtasd az elméd lefekvés előtt. Vezess naplót, és írj le minden aggodalmad, töltsd időt a természetben és a hobbijaidról se mondj le!

Az is segíthet, ha korlátozod a folyadékbevitelt lefekvés előtt. Bár fontos, hogy egész nap hidratált maradj, az éjszakai fürdőszobába mászkálás elkerülhető, ha este már nem iszol annyit, különösen igaz ez a koffeintartalmú italokra és az alkoholra. 

A póz is számít!

Ha gyakran ég a gyomrod vagy refluxod van, akkor próbálj meg a bal oldaladon aludni, hogy enyhítsd a tüneteket. Amennyiben valamelyik oldaladon szeretsz aludni, érdemes egy párnát tenni a térded közé, hogy tehermentesítsd a medencéd és megakadályozd, hogy a gerinced éjszaka elforduljon. A háton alvóknak az segíthet, ha párnát tesznek a térdük alá, így biztosítva a gerinc természetes görbületének megőrzését, csökkentve a csípőre nehezedő terhelést.

Ha ébredéskor folyamatosan az órát nézegeted, azzal csak rontasz a helyzeten, mert növeled a szorongást, ami megnehezíti a visszaalvást. Ilyenkor a relaxációs technikák segíthetnek, de ha már mindent kipróbáltál és nem oldódott meg a probléma, akkor keress fel egy szakembert!





 





Ezeket olvastad már?
Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás