A szemedbe hazudik a párod? Ezért nem mondanak igazat a férfiak!





Persze messze nem minden férfi hazudik, de aki megteszi, azt a személyt jellemzően az összegyűjtött okok közül motiválja valami.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.16.
megfelelési kényszer férfiak elvárások életmód hazugság

A társadalmi normák nyomást gyakorolnak a férfiakra, egyszerre kell erősnek, sikeresnek és sebezhetetlennek lenniük. Ezek az elvárások olyan környezetet teremthetnek, amelyben egyes férfiak késztetést éreznek arra, hogy eltúlozzák vagy megmásítsák az információkat a megfelelési kényszer miatt. Igaz ez egyébként a nőkre is, csak másképp. Lássuk ezúttal a férfiak motivációit!

A férfiaknak is meg kell küzdeniük a megfelelési kényszerrel (Fotó: Pixabay)

Az egyik fő ok, amiért a férfiak hazudhatnak, az az egójuk védelme. Gyakran úgy szocializálják őket, hogy elhiggyék, erősnek, sikeresnek és határozottnak kell lenniük. Úgy érzik, hogy a tévedés, a gyengeség vagy kudarc beismerése férfiasságuk megrendülésének minősül. Ennek eredményeként például egy férfi, aki elvesztette a munkáját, azt mondhatja partnerének, hogy felmondott, ahelyett, hogy beismerné, hogy elbocsátották. Ezek a hazugságok elsőre ártalmatlannak tűnhetnek, de alááshatják a bizalmat, és távolságot teremthetnek egy kapcsolatban. 

Gyakori ok a konfliktuskerülő természet

A férfiak hazudhatnak, hogy hatalmat vagy irányítást szerezzenek egy helyzet vagy egy személy felett. Manipulálhatják az igazságot, hogy elérjék, amit akarnak, vagy hogy bizonyos benyomást keltsenek magukról vagy másokról. A másik ok, amiért füllenthetnek, az a konfliktusok elkerülése. Tarthatnak tőle, hogy az igazmondás vitához, szakításhoz vagy a tisztelet elvesztéséhez vezet. Sajnos ez a gyakorlat nem a béke megőrzését eredményezi, hanem megágyaz egy nagyobb vita kirobbanásának. 

Azért is mondhatnak megtévesztő dolgokat, hogy elkerüljék a kritikát. Félhetnek tőle, hogy az igazat mondva hozzá nem értőnek tűnnek, és elveszítenek egy bizonyos imázst. Hazudhatnak azért is, hogy megvédjenek valakit, vagy ne bántsanak meg valakit, akit szeretnek. Vannak, akik mindenáron el akarják kerülni a szomorúságot és a csalódottságot.

Attól is tarthatnak, hogy nem nyűgöznek le másokat vagy nem tudnak beilleszkedni egy csoportba. Nyomást érezhetnek, hogy sikeresnek és kalandvágyónak kell lenniük, ennek eredményeként eltúlozhatják eredményeiket, tapasztalataikat vagy képességeiket. 

Ha olyan partnerrel, baráttal vagy családtaggal van dolgod, aki gyakran hazudik, fontos, hogy beszélj vele az aggályaidról, és próbálj meg eljutni a probléma gyökeréhez. A megértés és támogatás segít őszintébb és megbízhatóbb kapcsolatot kialakítani.





 





Ezeket olvastad már?
Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás