Lazaclecsó lett az akciós halból és az öreg paprikából.
Ez a recept (is) az „úgy hozta az élet” szüleménye. Amikor egy vasárnap délelőtt kiderül, hogy egyetlen darab (igaz, az valójában kettő egy tasakban) lazac van a fagyasztóban – ami még egy féláras akció alkalmából került oda – és ehhez néhány csoffadt színes paprika... Egyik sem elég jó önmagában semmire, de mi lenne, ha összedobnánk, és egy kis házi tojással, sajttal, tejföllel – na és saját citrommal! – feltunningolnánk egy egészen ünnepi ebédre? Aki kíváncsi, milyen lett, próbálja ki! Mutatom.
2x20 dkg-os bőrös lazacfilé (1 db is bőven elég, ha inkább a lecsó domináljon)
kb. 20 dkg színes paprika
1-2 újhagyma
1 fej lilahagyma
3 tojás
3 dl tejszín vagy 3 evőkanál tejföl
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
20-25 dkg reszelt sajt (amilyen van)
só
A lazacot megmosom, egy nagy késsel elválasztom a bőrétől a húst, aztán simán kézzel lehúzom. Megsózom, majd a hevített vajban a lazachús mindkét oldalát megpirítom, közben citrommal locsolom, és mehet bele a fokhagyma.
Ugyanezt teszem a bőrrel is. Ha kész, átteszem a sütőtálba a húsokat, nem kell semmi az aljára. Az apróra vágott zöldségeket ugyanabban a serpenyőben lecsósan átpirítom, majd hozzáadom a tejfölt, tejszínt, egész tojásokat, és összerottyantom.
Ezt az egészet ráöntöm a lazachús tetejére, rászórom a reszelt sajtot, és betakargatom az átsütött bőrrel. Aranybarnára sütjük a sütőben – nem tudok hőfokot írni, mert sparheltben készült.
Ha a lazacbőrrel fedjük be az ételt, nem ég meg a reszelt sajt a tetején, viszont a bőr még ropogósabb lesz!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre