RETRO RÁDIÓ

Íme a legjobb képviselőfánk receptje, amitől a 10 ujjadat is megnyalod





Aki szereti a képviselőfánkot, de eddig nem merte maga sütni, próbálja ki Delinke receptjét!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.05.25.
Delinke képviselője recept életmód

Gajdó Delinke színművész a konyhában is jól szerepel – családja és barátai egyöntetű véleménye szerint. Ezúttal az első képviselőfánkját volt szerencsénk kóstolni, amit egy számára nagyon kedves ember születésnapjára készített el a nagymamája receptje szerint.

Ez a Nagyi képviselőfánkja Nádasdy Borbála köszöntésére, a grófnő születésnapjára készítettem el életemben először –  Erdélyben élő Édesanyám útmutatásával és hathatós biztatásával. Nagyon izgultam, de állították, hogy nagyon jó lett!” – tudtuk meg Gajdó Delinkétől.

Krémmel töltött,  kalapos fánkocskák Fotó: Fodor Erika

Tésztája

20 dkg liszt

10 dkg zsír

2 dl forró víz

5 egész tojás

 

Elkészítés

Egy 3 literes fazékban felforralunk 2 dl vizet, beletesszük a 10 dkg zsírt, amikor ez elolvadt, egyszerre beleöntjük a 20 dkg lisztet és gyorsan összekavarjuk. Amikor ebből homogén massza lett (hamar megy), a lábost levesszük a tűzről, és mixerrel a már előkészített tojásokat egyenként elkeverjük benne. Zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe, 6 cm távolságra diónyi adagokat teszünk, majd egy órát pihentetjük. Előmelegített sütőben légkeveréssel, 200 C fokon 15 percig sütjük. Fontos, hogy ez idő alatt nem szabad kinyitni a sütőt, mert akkor a tészta összeesik.

Gajdó Delinke édesanyja útmutatása szerint készítette el a nagymama receptjét Fotó: Fodor Erika

Krém

½ liter tej

3 tojás

6 dkg liszt

15 dkg cukor

vanília

Nem csak guszta, finom is! Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tejet odatesszük főni, de előtte kiveszünk belőle kb. 1 dl-t. Ameddig felforr, addig a tojások sárgáját kikavarjuk a cukor felével, majd hozzáadjuk az 1 dl tejet és a 6 dkg lisztet. Amikor már forró a tej, ezt belecsurgatjuk, és kevergetés mellett összefőzzük. Ha már jó sűrű az állaga, lehűtjük (én hideg vízben szoktam), időnként kavarjuk meg, hogy a teteje ne bőrözzön. Amíg hűl, a tojások fehérjéből és a maradék cukorból kemény habot verünk, majd ha főtt krémünk langyosra hűlt, ezt a tojáshabot lazán belekeverjük. A krémet vaníliával ízesítjük. Ha vaníliarudat használunk, akkor bele kell főzni a tejbe, ha pasztát (én ezt szoktam), akkor a már elkészült, kihűlt krémbe kavarjuk bele.

Ha kihűltek a fánkocskák, levágjuk a tetejét (ha amorf formájúak lettek, akkor kis rést vágunk rajta ott, ahol jónak látjuk) és habzsákkal vagy a sarkán kilyukasztott zacskóval (én így tettem) megtöltjük krémmel, majd a kalapkát (ha szép formájúak lettek és sikerül levágni) visszatesszük a tetejére.





 





Ezeket olvastad már?
Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás