Megkongatták a vészharangot, óriási hibát követ el minden szülinapos

Egy szülinap megünneplésének vannak elmaradhatatlan alkotóelemei – egyikük azonban komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.09.
születésnap életmód

Ajándékok, éneklés, szülinapi torta és gyertyafújás – ezek nélkül szinte elképzelhetetlen egy igazi születésnapi ünneplés. Azonban egészségügyi szakemberek az utóbbit illetően riasztó veszélyre hívták fel a figyelmet: ha elfújjuk a szülinapi tortánkra tűzött gyertyákat, azzal tizenöt-ezer százalékkal nő annak a valószínűsége, hogy a süteményre baktériumok kerülnek – írja a Times of India a dél-karolinai Clemson Egyetem kutatásai alapján.

 

Fotó: Pixabay

A tanulmány szerzői szerint a hő és a nagy erejű levegőkifújás kifejezetten kedvez a baktériumok terjedésének, márpedig a gyertyák elfújásakor pont ez a folyamat játszódik le. A kutatók először egy mázzal bevont tortaszeletet vizsgáltak meg, majd egy gyertyát szúrtak bele, meggyújtották, és el is fújták. Negyed órával később ismét megvizsgálták ugyanazt a szeletet, és azt vették észre, hogy az első megfigyelési időponthoz képest jelentősen megnövekedett a cukormázon a baktériumok száma, a nedves közeg pedig további serkentő táptalajt nyújtott a kifejlődésükhöz – több mint száz különféle baktériumot azonosítottak a torta felületén.

A szakértők tisztában vannak azzal, hogy a gyertyafújás szeretett szokásával nehéz szakítani, de óvatosságra intenek. Az egyik megoldás az, ha csak a saját tortaszeletünkre tűzünk gyertyát egy külön tányéron, és elfújás után rögtön meg is esszük a sütit. Ha ezzel a megoldással nem szimpatizálunk, akkor mindenképp mérjük fel a gyertyák elfújása előtt, milyen állapotban van az immunrendszerünk – ugyanis ha épp náthásak vagyunk vagy valamilyen vírussal küszködünk, egyetlen fújással is megfertőzhetjük az ünneplő társaságot.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás