Itt a legjobb étel a húsvéti maradékokból – Videó!

Csak egy kis maradék sonka, tojás és hagyma, és mi sül ki belőle! Íme a sólet, ami burizs nélkül is mesés.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.04.19.
Módosítva: 2023.04.19.
FE Sólet életmód Nem kell burizs!

A húsvéti tojásfestéshez felhasznált rengeteg hagymahéj miatt jócskán megmaradt pucolt hagymából és nyers füstölt sonkából miért ne csinálnánk egy fenséges sóletet – persze burizs/gersli nélkül! Nálunk mindenki boldogan ette, észre sem vették, hogy a babon kívül ugyanazt kapják, amit már napok óta esznek. Vagy mégsem?

Egy jó sólet ókiflivel? Fotó: Fodor Erika

 

Hozzávaló

1 kis darab maradék füstölt sonka (8 szeletbe vágva)

8 db házi tojás (mosott héjjal)

6-8 db héjatlan vöröshagyma (tojásfestésből maradt)

40 dkg tarkabab

fűszerpaprika

babérlevél

sonkalé

pici víz

Elkészítés

A szárazbabot előző est beáztatom, hadd dagadjon. Reggel leszűröm, átmosom. Babérlevelet dobálva közé beleöntöm egy téglalap alakú fedeles (sáros)pataki cseréptálba. Erre ráfektetem a tisztára mosott héjú nyers tojásokat, és közé a nyers füstöltsonka-szeleteket. 

Ha már uncsi a húsvéti sonka és a főtt tojás magában, dobjunk össze egy sóletet! Fotó: Fodor Erika

A vöröshagymát félbe, majd szeletekbe vágva megpirítom picit olajban pirospaprikázva. (Sót nem teszek rá!) Ezzel a dinsztelt hagymaszálakkal beterítem a babos-sonkás tojást, és ráöntök annyi sonkalét (amiben a húsvéti sonka főtt), ami ellepi, ha nincs elég, akkor egy kevés vízzel pótolom. 

Mindent bele nyersen, a többit elintézi a sütő! Fotó: Fodor Erika

Mehet rá a fedél, és 3-4 óra hosszára irány a sütő! 100-150 fokon, alsó-felső sütéssel süssük, amíg puha lesz a bab. Addigra a sonka és a tojások is megfőnek benne. Ha kész, hagyjuk még egy darabig a sütőben összeállni, de még melegen, frissiben együk. Igaz, másnap is nagyon finom, addigra még inkább összeérnek az ízek.

Csak sonka, tojás és bab – tejföllel vagy a nélkül –, és mesés – Fotó: Fodor Erika


Tuti

Az ételt egyáltalán nem sózom az összerakáskor! A sonkalé és a füstölt sonka nagy valószínűséggel önmagában megízesíti az ételt. Ha mégsem, még mindig megsózhatjuk egy kicsit, miután összesült a sólet – ha valakinek nem lenne elég sós.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás