RETRO RÁDIÓ

Ugye te nem vagy köztük? Ezeket a hibákat követik el legtöbbször a szülők

Vannak gyerekek vagy kamaszok, akikre nyár végén még pótvizsga vár. A hatalmas hőségben a tanulás a legutolsó, amivel foglalkozni szeretnének. Megmutatjuk, mit tehetünk ilyenkor - sok szülő elrontja...Megosztás
Szerző: Metropol
2021.07.16. 13:30
tanulás

Ha egy gyerek megbukik, annak számos oka lehet. Azon kívül, hogy a tananyagot nem sajátította el, mindenképpen lelki problémák is meghúzódhatnak a kudarc mögött. Az utóbbiakat érdemes kibogozni együtt, mert ha ez sikerül, az az óriási belső ellenállás is megszűnik a tanulással vagy az adott tantárggyal kapcsolatban. Ehhez nyugodtan kérhetjük szakember segítségét is, ha mi magunk nem boldogulunk.

Fogadjunk magántanárt?

Ha a pénztárcánk megengedi, akkor mindenképpen. De ha lehet ne azt, aki egyébként is tanítja, mert minden bizonnyal vele kapcsolatban csak negatív élményei vannak. Még az is lehet, hogy egy idegen pedagógus valóban sokkal jobban megtanítja neki a tananyagot.

Ha lehet, ne az iskolai tanárt kérjük fel a korrepetálásra (Fotó: Shutterstock)

Kit válasszunk?

Amennyiben a gyerek utál tanulni, akkor hasznos a pótvizsga felkészítést nem iskolai pedagógusra bízni. Érdemes olyan tanárt keresni, aki eléggé kreatív ahhoz, hogy megmutassa a gyermeknek a tanulás értelmét, tudja őt motiválni, ért a gyermek nyelvén.

Lelki támogatás

Az a legjobb, ha sikerül elérni, hogy állandó unszolás nélkül kezdjen el a gyerek tanulni. Az biztos, ha azt érzi, hogy bíznak benne, ő is könnyebben fogja venni az akadályokat. Mindenképpen biztassuk és folyamatosan adjunk neki pozitív megerősítéseket. Ha akár már egy leckét is megtanult, semmiképpen ne azt a kérdést tegyük fel neki, hogy „csak egyet?” Örüljünk vele inkább, hogy sikerült.

Ne görcsöljünk!

Semmiképpen ne frusztráljuk azzal a gyereket, hogy naponta többször elmondjuk neki, milyen lusta és semmirekellő, csak mert megbukott. Tudatosítsuk benne, hogy ezen már ő sem rágódjon, inkább egy pozitív jövőképet vetítsünk elé: milyen jó lesz, ha átmegy és az ugyanabban az osztályban folytathatja ráadásul a szülei is nagyon büszkék lesznek rá.

Ezeket olvastad már?
Pénzeső vár nyáron erre a 3 csillagjegyre

Pénzeső vár nyáron erre a 3 csillagjegyre

Videón mutatjuk meg, hogyan készül el a világ legjobb kovászos uborkája

Videón mutatjuk meg, hogyan készül el a világ legjobb kovászos uborkája

Íme a legdominánsabb csillagjegyek, ők mindent megkapnak!

Íme a legdominánsabb csillagjegyek, ők mindent megkapnak!

Diétázol? Akkor ezeket a köreteket edd

Diétázol? Akkor ezeket a köreteket edd

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás