Együtt tévézne a család karácsonykor? Íme, 5 hasznos tanács a legjobb készülék kiválasztásához

A televízió vezető helyet foglal el a karácsonyi ajándékok között. A kínálat pedig egyre szélesebb, olyannyira, hogy abban laikusként igen nehéz megtalálni a minden szempontból megfelelő készüléket. (x)Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.22.
televízió

Érdemes már most körülnézni a választékban, hiszen kedvező ajánlatok, kuponakciók keretein belül igen jó áron lehet minőségi eszközökhöz jutni. S hogy milyen szempontokat célszerű figyelembe venni a választáskor? Mit jelent az oly sokat látott LED, OLED és QLED kifejezés? Tarts velünk, és találj rá segítségünkkel az ideális televízió készülékre!

 • LED, OLED vagy QLED?
 • Kezdjük azonnal ezekkel a sokak számára ismeretlennek tűnő kifejezésekkel. Nézzük, mit kaphatunk az ilyen jellemzőkkel bíró televízióktól! A három rövidítés a panel típusára utal. A hagyományos LED technológia – miként nevéből is adódik- LED-es háttérvilágítással működik. Tény, hogy ma már viszonylag idejétmúltnak számít, de még mindig széles választékban megtalálható a kínálatban. Ez az LCD tévék egy modernebb fajtájának számít. Esetében a kép egy, a háttérvilágítás elé helyezett folyadékkristály rétegen keresztül jelenik meg. Mivel erőteljes megvilágítást kap a képernyő, így kifejezetten jó választás lehet napos szobákban, sőt, minden szögből azonos betekintési szöget kínál.

  Ha ennél korszerűbb készüléket vásárolnál, akkor a fénykibocsátó diódákból álló OLED tévé lehet az ideális számodra. Bár a technológia már évtizedekkel ezelőtt ismert volt, de televíziók esetében csak az elmúlt években került alkalmazásra. Mivel a pixelek saját fényt bocsátanak ki, és egymástól függetlenül működnek, így igazi élmény a televíziózás. Szintén a háttérvilágítás hiányára vezethető vissza az, hogy igazi fekete szín állítható elő, ami a LED televízió esetében nem igaz.

  A QLED megoldás nanokristályokkal dolgozik. A LED háttérvilágítás és az LCD kijelző közé egy kvantumprofil kerül, ami hozzájárul a színek intenzitásának növeléséhez. A Samsung által kifejlesztett technológia magasabb színtartománnyal rendelkezik, mint az OLED. Látószöge is jobb, ami nem elhanyagolható tényező, ha többen szeretnétek egyszerre használni a készüléket. Bár a QLED és az OLED között különbségek adódnak, de mindkettő támogatja a 4K felbontást és a HDR tartalmat. Ez utóbbi szintén a felhasználói élmény növelésében játszik szerepet.

 • A méret a lényeg?
 • Ha nem is az egyetlen fontos szempont a választásnál, de kétségkívül lényeges. Főleg akkor, ha számításba vesszük azt, mekkora helyiségben szeretnénk majd használni az eszközt. Alapvetően a nézési távolságtól függően érdemes képernyőméretet és felbontást választani. Ha egy kisebb szobába vásárolnál, akkor elegendő lehet a 80-90 centiméteres képátló. Amennyiben körülbelül két méterről néznéd majd a televíziót, akkor legalább 100 centiméteres képátlóval érdemes számolni.

 • Kiknek való az okos TV?
 • Tulajdonképpen bárkinek, aki a hagyományos televíziós csatornáknál többre vágyik. A smart TV ugyanis lehetővé teszi, hogy WiFi kapcsolaton keresztül hozzáférhess az internethez. Elsősorban a streaming szolgáltatókat előnyben részesítők számára lehet hasznos. Nem csak a Netflix vagy például az HBO GO rajongóinak javasolt azonban az okostévé, hanem azoknak is, akik a YouTube videókat szeretnék a televízión követni, vagy e kényelmet kihasználva böngésznének a neten.

 • Mit tudnak a 4K televíziók?
 • A 4K kifejezés is gyakran szembejön velünk a műszaki osztályon. Ez a felbontásra utal. A 4K TV esetében ez úgy néz ki, hogy 3840 vízszintes és 2160 függőleges pixel gondoskodik a tökéletes filmélményről. Összességében tehát több mint nyolcmillió pixel található meg a képernyőn. Ennek természetesen a képminőségben mutatkozik meg az előnye. Ma már végleg elfelejthetjük azt, hogy ha közelebb ülünk a tévéhez, akkor láthatóvá válik a pixelek rácsozata. Napjainkban az online stream szolgáltatók tartalmai, sőt, sok YouTube videó is elérhető 4K-ban, tehát az eszköz előnyeit maximálisan kihasználhatod.

  Más a helyzet a 8K esetében, mely igen magas összegekbe kerül, és sokak szerint egyelőre tényleges kihasználhatósága hagy némi kívánnivalót maga után. Tény azonban, hogy a fejlesztések ebbe az irányba mozdulnak, ha tehát a jövőre gondolsz, és anyagilag is megengedheted magadnak, akkor a maximálisan valósághű tartalmak élvezéséhez akár ez a felbontás is jó döntés lehet.

 • Melyik márka a legjobb?
 • A kérdésre már csak azért is nehéz válaszolni, mert a márkahűség a területen gyakran érvényesül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olyan ismert gyártók készülékeivel, mint a Samsung, a Sony vagy az LG, biztosan nem lőhetünk mellé. Érdemes a tényleges paramétereket és természetesen az aktuális árakat is számításba venni, s mindezek együttes ismeretében döntést hozni arról, melyik eszköz legyen az otthon új kedvence.

  (x)

  Top hírek

  Hírlevél-feliratkozás