Felkavaró színház a nárcisztikus személyiségzavarról





Gyakran címkézzük a hétköznapokban is a nehéz természetű, hirtelen felcsattanó embereket: ő biztosan nárcisztikus. Érdemes óvatosan bánni ezzel a bélyeggel, ugyanis a nárcisztikus személyiségzavar, mint pszichológiai fogalom, mind a beteg lelkivilágára, mind az emberi kapcsolataira mérgező hatással van. Erről mesél a Veszprémi Petőfi Színház Árva szörny című előadása, amely egy súlyosan terhelt kapcsolatról szól.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.23.
A színház gyógyító ereje

Vajon lehet-e a színháznak olyan módon gyógyító ereje, hogy a szembesítések, fájdalmas felismerések után, a személyes életünkben bennünket ért sérülések, sebek elkezdenek beforrni? A Veszprémi Petőfi Színház Árva szörny című előadása minden érintett számára fontos állomás lehet a feldolgozás útján, ha családjában, baráti vagy munkahelyi kapcsolataiban jelen van egy hozzá közel álló nárcisztikus személy.

Csodálatos, de megrázó előadás az Árva szörny FOTÓ: VESZPRÉM PETŐFI SZÍNHÁZ

Pokoli viszonyrendszert tartanak fenn a nárcisztikusok

A történet szerint Robert nászútra viszi imádott feleségét, Annát. A mézeshetek azonban igazi rémálommá válnak, hiszen Robert valódi klinikai eset. A nárcisztikus személyiségzavar valamennyi fázisát bemutatja Keller János az előadás során, és félelmetes, amivel szembesíti a nézőt ez a beteg férj–feleség viszony. Pedig Anna – akit Modri Györgyi alakít - nem éppen áldozat típus.

 

Amikor a színház gyógyító ereje segít

Az előadás olyan hiteles pszichodráma, hogy szakemberek, orvosok, pszichológusok is szívesen ajánlják egymásnak. A nyomasztó utolsó jelenet után Kardos Klára klinikai szakpszichológus, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember, valamint a szereplők közreműködésével kialakuló beszélgetés során gyors pillanatképet kaphatunk egy társadalmi jelenségről: a nézőtéren ülő minden ötödik embernek van érintettsége. Vagy a családjában, vagy a munkahelyén, vagy a baráti körében van nárcisztikus személy, aki nem csak felemészti a környezetét, de porrá is zúzza.

Olyanok, mint egy üres kagyló

A nárcisztikus első ránézésre magabiztosnak tűnik, de ez koránt sincs így: felfújt énje olyan, mint – ahogy az előadásban is elhangzik – egy üres kagyló. Mivel önértékelése igencsak törékeny, ezért van szüksége a folyamatos dicséretekre, figyelemre, hatalomra, mert ez tölti ki a benne tátongó űrt. Amint fogyni kezd az „muníció”, azonnal pótolnia kell, különben a rendszer széteséssel fenyeget, hiszen nincsen olyan belső tartalom, ami kitölti. Ezek beszerzéséhez minden eszközt bevet és szó szerint semmi sem drága neki: manipulálás vagy csábítás útján, de kicsikarja erővel.

Szorongó, de hatalmaskodó

A szakirodalom szerint nehezen meghatározható, hogy ki nárcisztikus, ugyanis ez nem egy keretek közé zárható személyiségzavar, inkább személyiségvonások sajátos mintázata, amelyek más személyiségzavarokra is jellemzőek lehetnek. A nárcisztikusoknak emellett számos olyan rejtett tulajdonsága van, ami csak hosszú távon kerül felszínre. Az Árva szörny Robertje például szerénynek és szorongónak tűnik, viszont belül azt érzi, hogy ő különleges és mindenhez joga van, de ez csak idővel tűnik fel a környezetének. Ráadásul a nárcisztikus viselkedésnek rengeteg fokozata és fajtája létezik, de a sokszínűsége ellenére vannak olyan általános jegyek, amelyek alapján jól beazonosítható a személyiségzavar.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás