RETRO RÁDIÓ

Felkavaró színház a nárcisztikus személyiségzavarról

Gyakran címkézzük a hétköznapokban is a nehéz természetű, hirtelen felcsattanó embereket: ő biztosan nárcisztikus. Érdemes óvatosan bánni ezzel a bélyeggel, ugyanis a nárcisztikus személyiségzavar, mint pszichológiai fogalom, mind a beteg lelkivilágára, mind az emberi kapcsolataira mérgező hatással van. Erről mesél a Veszprémi Petőfi Színház Árva szörny című előadása, amely egy súlyosan terhelt kapcsolatról szól.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.23. 18:00
A színház gyógyító ereje

Vajon lehet-e a színháznak olyan módon gyógyító ereje, hogy a szembesítések, fájdalmas felismerések után, a személyes életünkben bennünket ért sérülések, sebek elkezdenek beforrni? A Veszprémi Petőfi Színház Árva szörny című előadása minden érintett számára fontos állomás lehet a feldolgozás útján, ha családjában, baráti vagy munkahelyi kapcsolataiban jelen van egy hozzá közel álló nárcisztikus személy.

Csodálatos, de megrázó előadás az Árva szörny FOTÓ: VESZPRÉM PETŐFI SZÍNHÁZ

Pokoli viszonyrendszert tartanak fenn a nárcisztikusok

A történet szerint Robert nászútra viszi imádott feleségét, Annát. A mézeshetek azonban igazi rémálommá válnak, hiszen Robert valódi klinikai eset. A nárcisztikus személyiségzavar valamennyi fázisát bemutatja Keller János az előadás során, és félelmetes, amivel szembesíti a nézőt ez a beteg férj–feleség viszony. Pedig Anna – akit Modri Györgyi alakít - nem éppen áldozat típus.

 

Amikor a színház gyógyító ereje segít

Az előadás olyan hiteles pszichodráma, hogy szakemberek, orvosok, pszichológusok is szívesen ajánlják egymásnak. A nyomasztó utolsó jelenet után Kardos Klára klinikai szakpszichológus, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember, valamint a szereplők közreműködésével kialakuló beszélgetés során gyors pillanatképet kaphatunk egy társadalmi jelenségről: a nézőtéren ülő minden ötödik embernek van érintettsége. Vagy a családjában, vagy a munkahelyén, vagy a baráti körében van nárcisztikus személy, aki nem csak felemészti a környezetét, de porrá is zúzza.

Olyanok, mint egy üres kagyló

A nárcisztikus első ránézésre magabiztosnak tűnik, de ez koránt sincs így: felfújt énje olyan, mint – ahogy az előadásban is elhangzik – egy üres kagyló. Mivel önértékelése igencsak törékeny, ezért van szüksége a folyamatos dicséretekre, figyelemre, hatalomra, mert ez tölti ki a benne tátongó űrt. Amint fogyni kezd az „muníció”, azonnal pótolnia kell, különben a rendszer széteséssel fenyeget, hiszen nincsen olyan belső tartalom, ami kitölti. Ezek beszerzéséhez minden eszközt bevet és szó szerint semmi sem drága neki: manipulálás vagy csábítás útján, de kicsikarja erővel.

Szorongó, de hatalmaskodó

A szakirodalom szerint nehezen meghatározható, hogy ki nárcisztikus, ugyanis ez nem egy keretek közé zárható személyiségzavar, inkább személyiségvonások sajátos mintázata, amelyek más személyiségzavarokra is jellemzőek lehetnek. A nárcisztikusoknak emellett számos olyan rejtett tulajdonsága van, ami csak hosszú távon kerül felszínre. Az Árva szörny Robertje például szerénynek és szorongónak tűnik, viszont belül azt érzi, hogy ő különleges és mindenhez joga van, de ez csak idővel tűnik fel a környezetének. Ráadásul a nárcisztikus viselkedésnek rengeteg fokozata és fajtája létezik, de a sokszínűsége ellenére vannak olyan általános jegyek, amelyek alapján jól beazonosítható a személyiségzavar.

 

Ezeket olvastad már?
Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

 A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

Top hírek

vírus

Mi az RSV vírus?

Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás