
Ezeket az ételeket ne fogyaszd, ha nem akarod tönkretenni a memóriádat!
Egyes ételek is ronthatják az emlékezőképességünket.
A kutatók meghatározták azokat a tényezőket, amik segíthetik a mindennapjainkat.
A koronavírus-járvány második hulláma különösen aktuálissá teszi azoknak a módszereknek a széles körű alkalmazását, amelyekkel jelentősen csökkenthető a megfertőződés kockázata. A Columbia Egyetem professzora, José Luis Jiménez kidolgozott egy olyan modellt, amely a járvány eddigi klinikai tapasztalatait összegezve bemutatja, hogy milyen intézkedésekkel lehet minimalizálni a koronavírussal való megfertőződés veszélyét – írja az Origo.
Az apró, mikroszkopikus méretű fertőző részecskéket a nyálcseppek, kilélegzett fertőzött levegő és tárgyak feleletén keresztül lehet elkapni. A legfrissebb tanulmány szerint azonban a szennyezett felületek jóval kisebb kockázatot jelentenek a fertőzés átadására, mint a levegőbe jutott nyálcseppek. A megfertőződés kockázata a zárt, beltéri helyiségekben a legnagyobb, mert szellőzés nélkül az aeroszolok a levegőben szuszpendálva maradnak, és az idő elteltével egyre jobban besűrűsödnek. A professzornak köszönhetően kiderült melyek azok a hatékony módszerek, amik segítségével minimalizálni lehet a fertőzésveszélyt.
A lényeg, hogy mindenki viseljen maszkot, rendszeres időközönként szellőztetni kell, és nem szabad hosszúra nyújtani a találkozót. Azonban az emberek hangszíne sem mindegy. Ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a hangos beszéd mintegy ötvenszer több fertőző részecskét juttat a levegőbe, a halk, moderált beszédhez képest. Ehhez hasonló a helyzet a kiáltozásánál, vagy az éneklésnél is.
Egyes ételek is ronthatják az emlékezőképességünket.
Irigylésre méltó függetlenség vagy egészségtelen önfejűség?
Tippek nőknek és férfiaknak!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre