Már az ókorban is tudták: relax és maszk a szépség titka

8 éves korig a szépségünk ajándék, 30 felett fegyelem, 40 után pedig kemény munka kérdése. És ez nem csupán a külsőre, de a belső harmóniára is igaz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.23.
Kozmetikai titkok

A szépség konzerválása évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, persze először meg kellett határozni, hogy mi a szép? A testalkathoz való hozzáállás koronként változik, de vannak olyan szépség evidenciák, amelyek minden történelmi időszakban helytállóak voltak. A hibátlan, lehetőleg fehér fogsor, a dús, ápolt haj, a nem feltétlenül ráncmentes, de sima arcbőr, a kellemes illat mind-mind elengedhetetlen összetevője a szépségnek.

Körömlakk és púder az ókorból

Az ókori emberek remek szépségtudorok voltak. A görögök és a rómaiak krémmaszkokat, gyógynövényes olajokat, szőrtelenítési eljárásokat, aromás fürdősókat kísérleteztek ki, de értettek a hajgöndörítéshez és a pórustisztításhoz is. Emellett púdert és körömlakkokat is használtak. Az etruszkok a fogszabályozás és a műfogsor előhírnökei: állat kölykök lecsiszolt fogaival pótolták a hiányos fogsort. A perzsák igazi illatmesterek voltak, az egyiptomi balzsamok pedig fakították a szeplőket, elsimították a ráncokat és a különféle bőrhibákat is korrigálták.

Az ókori emberek remek szépségtudorok voltak Fotó: Getty Images

A test és a lélek harmóniája

Hippokratész tanítványa, a kappadókiai Aretaiosz felfedezte, hogy hiába a legkiválóbb kozmetikum, semmit nem segít, ha valakit valamilyen lelki nyavalya gyötör. Megfigyelte, hogy olyankor a bőrszín elsápad és a szépség megfakul. Vagyis régóta tudományosan bizonyított tény, hogy a szépség belülről is fakad. A mentális egészség látható a mozdulatainkban, a tartásunkban, a vonásainkon. Jó hír, hogy ezen nem fog olyan gyorsan az idő, mint a bőrünk feszességén.

Az öregedés nem negatívum, hanem életcél, a szépség pedig nem egyenlő fogalom a fiatalsággal - vallja Sharon Stone Fotó: AFP

Sharon Stone: Addig nem számít, amíg természetes

„Nem is vesszük észre, mennyire számít a külső, amíg el nem múlik a szépség” – mondta Sharon Stone, aki valójában nem panaszkodhat a múló időre, hiszen nem tud kifogni rajta. Az idén 63 éves színésznő annak ellenére, hogy ma is gyönyörű, őszintén fogalmaz, amikor a külső szépségről beszél. „Hatalmas, vaskos és ostoba hazugság, ha valaki azt mondja, nem számít a külső.”- mondja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy őt ne érje kritika. Odafigyel arra, hogy mit eszik és napi szinten végez súlyzós edzéseket. Emellett vallja: számára az öregedés nem negatívum, hanem életcél, a szépség pedig nem egyenlő fogalom a fiatalsággal.

3 apró trükk

A smink a lelke mindennek. Nézzük, milyen praktikákkal könnyíthetjük meg a napi rutint. 1. Ha nincs idő sminkelni, elég csak a szemöldököt megfésülni 2. Ha elrontottuk a szemhéjtus vonalát, nem kell lemosni az egész sminket, hegyes fülpiszkálópálcával ugyanis korrigálható. 3. Ha beszáradt szempillaspirál, pár csepp kontaktlencse folyadékkal újra feléleszthető.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás