Akarsz igazi római kori hajót látni? Gyere a Műegyetemhez! – Fotó!

Ha ma valaki11 órakor kisétál a Műegyetem előtti rakpartra, az egy kicsit átélheti a történelmet: egy életnagyságban újraépített negyedik századi római hajó köt ki ugyanis a budai parton 1700 év után.

Megosztás
Szerző: Metropol
2022.08.15. 04:00
XI. kerület Élő történelem

A IV. századi őrhajó a Duna menti római örökséggel rendelkező településeket járja végig. A hajó július 16-án rajtolt Németországból, és 24 fős legénységével a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig halad végig, összekötve a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A teljes életnagyságban megépített, 24 fős legénységgel hajózó, lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna Fotó: Facebook

A hajó ma a Műegyetem előtt köt ki, a következő állomása Százhalombatta lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tájékoztatása szerint.

A negyedik századi római hajót egy 10 országot tömörítő nemzetközi projekt keretében készítették régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők. A cél egyebek mellett az egykori Római Birodalom határvonalán a folyó menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása Fotó: Facebook.

Programterv

– 9:00 Az őrhajó indulása a Római-partról Fedélzetén Varga Ádám, a tokiói olimpia ezüstérmes (kajak) műegyetemi hallgatója. Az őrhajóhoz Óbudán csatlakoznak a Műegyetemi Evezős Club hajói, kísérőként. – 11:00 A flotta megérkezik a BME úszó kikötőművéhez – 11:00–12:00 A BME Látogatóközpontjának megtekintése a Műegyetem aulájában – 12:00 A BME zászlójának átadása és kitűzése a fedélzeten, indulás Százhalombattára

 

Ezeket olvastad már?
Idén is jön a fénytaxi, extrával - Fotó!

Idén is jön a fénytaxi, extrával - Fotó!

Csodás természeti alkotásra lelhettek a III. kerületben - Fotó!

Csodás természeti alkotásra lelhettek a III. kerületben - Fotó!

Tisztán látszik: jobb sorsra lenne érdemes - Fotó!

Tisztán látszik: jobb sorsra lenne érdemes - Fotó!

Ez aztán a "lebilincselő" megoldás - Fotó!

Ez aztán a "lebilincselő" megoldás - Fotó!

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik