RETRO RÁDIÓ

Zuglói mutyi: 120 millió forintért újítanak fel egy miniparkot





Egy önkormányzati tulajdonú, évek óta üresen álló üzlethelyiséget és az azelőtti teret felújíttatta a zuglói hivatal. Érdekes módon az üzlethelyiségnek hamarosan új bérlője akadt, természetesen gyanúsan olcsón: vajon az ő kedvéért kellett „francia hangulatot” teremteni közpénzből?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.17.
Zuglói mutyi

2016 óta áll üresen a zuglói, Thököly út 150. alatti, önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség annak ellenére, hogy a sarkon elhelyezkedő bolt frekventált helyen van, ráadásul bérlője is akadt volna már, de nem kaphatta meg a helyet. Úgy tűnik, másnak kellett...

Öt évig állt üresen, nem pályáztatták

Egy pékséget működtető cég már 2017 májusában felkereste a zuglói önkormányzati ingatlanokat kezelő Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t egy hivatalos levélben, és jelezte igényét, hogy bérbe venné az üresen álló helyiséget. A ZVK Zrt. azonban arra hivatkozva, hogy a bérlés pályáztatás útján zajlik, nemleges választ adott. A pályázatot azonban nem írták ki, azóta sem... Ehelyett- bár a korábban jelentkező bérlő abban az állapotában, tehát felújítás nélkül bérelte volna ki az üzletet-, a ZVK Zrt. tavaly 16 millió forintért felújította az üzlethelyiséget: új üvegportált kapott, komplett új elektromos, víz- és csatornarendszert építettek ki, a belső elrendezést átépítették, sőt még a csaptelepeket, szanitereket is felszerelték. Itt azonban még nem ért véget a felújítások sora, az önkormányzat belevágott az üzlethelyiség előtt elterülő terecske felújításába is, 120 millió forintért. Kiszámoltuk, a tér 375 négyzetméter, tehát egy ekkora területet térköveznek le több mint 100 millió forintért, miközben az önkormányzat plakátokon hirdeti, hogy nincs pénzük.

 

Szajna-partot akarnak létrehozni, folyó nélkül

Az önkormányzat idei évi gazdasági programjában is szerepel a felújítás: Szajna-parti életérzés a Varsó utcában címmel. Első ránézésre érthetetlen, mitől lenne az embernek Szajna-parti életérzése a programtól, ami azt hirdeti, hogy „Zugló megérdemli, hogy a városias beépítettségű területén közösségi sétálótere, sétálóutcája épüljön ki. Ezt kívánja lehetővé tenni a „Varsó utca teresedése”megnevezésű projekt, amelynek indítására a 2020. évi önkormányzati költségvetés biztosít egyrészt „a Varsó utca –Thököly út sarkán lévő üzlethelyiség portálcseréjére bruttó 16 380 eFt fedezetet, valamint a Varsó utca felújítására további bruttó 120 000 eFt fedezetet.” – áll a gazdasági tervben. Azaz, összességében 136 millió forintot költenek egy első ránézésre érthetetlen Szajna-parti életérzés kialakítására, hiszen sem Szajna-, sem semmi Párizs-jelleg nem tűnik fel.

Egy cég máris beköltözik a frissen felújított üzlethelyiségbe...

Nem érthetetlen azonban, ha kiderül, hogy az önkormányzat egy decemberi előterjesztésében jelzi, hogy egy másik önkormányzati üzlethelyiséget bérlő kft. csere útján átköltözik a Thököly út 150. alatti, frissen felújított üzlethelyiségbe. A jelenleg Zuglóban hatályos Helyiségbérleti rendelet nem tartalmaz cserelehetőséget, az önkormányzati helyiség bérbeadása kizárólag nyilvános meghirdetéssel és pályáztatás útján történhet. 2017 májusában, amikor elutasították a lehetséges bérbevevőt, még tudták. Most, az új bérleti szerződésben annyi szerepel, hogy a jelenleg a kft. által bérelt helyiség.

Fotó: Metropol/Keller Mátyás

Francia cukrászda miatt találták ki a „Szajna-parti életérzést”

A cserével a Thököly útra kerülő kft. egy cukrászdát működtet, és máris elérkeztünk a Szajna-parthoz, a két tulajdonos Franciaországban tanulta ki a cukrászatot, és az itthon megnyitott cukrászatukban is francia recepteket használnak, és főként jellegzetes, francia süteményeket árulnak. Tehát egy csere útján egy francia cukrászat költözik a frissen felújított üzlethelyiségbe, ezek szerint miattuk szerepel a gazdasági tervben a „Szajna-parti hangulat”. Ez azonban azt jelentené, hogy Zugló önkormányzata 136 millió forintot költött arra, hogy megteremtsék leendő bérlőjüknek a hangulatot...

Alulárazott bérleti díjjal vehetik ki a felújított helyiséget

A kft. az interneten is fellelhető bérleti szerződés szerint a 102 négyzetméteres üzlethelyiséget havi 193 ezer forint+áfáért bérli majd. Összehasonlításképpen a Thököly 150-hez közel eső, Róna utcában például egy 118 négyzetméteres, felújítandó (!!) üzlethelyiséget pályáztat a Zuglói Zrt. 260 ezer forint+áfa bérleti díjon. De a Hetti-Ker Kft. által kibérlendő üzlethelyiségtől mindössze 650 méterre, egy 44 négyzetméteres, szintén felújítandó helyiséget hirdetnek 160 ezer forint+áfáért. Külön érdekesség, hogy a jelenleg Zuglóban bérelhető önkormányzati üzlethelyiségek mindegyike felújítandó.

 

Fotó: Metropol/Keller Mátyás

 





Ezeket olvastad már?
Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Nyárból a télbe: ijesztő, ami a hét további részében ránk vár

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kis híján egy fiatal életébe került a papírsárkány-reptetés Maroskeresztúron

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Kaszásdűlő: Bús Balázs felszámolná a "csőerdőt!"

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Borzalom: súlyosan bántalmazott csecsemőt vittek a szombathelyi kórházba, az édesanyja tehette

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás