Hétköznapi környezetvédelem és zöld párbeszéd a Vadászati és Természeti Világkiállításon is!





Október 8-14. között a Hungexpón, az „Egy a természettel“ Vadászati és Természeti Világkiállításon is lehetőség lesz kitölteni a Zöld Követ Egyesület standjánál a „Magyarország zöld úton jár” online környezetvédelmi kérdőívet. Aki a későbbiekben venne részt a zöld párbeszédben, az november 28-ig megírhatja véleményét a https://zold.kormany.hu/ oldalon.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.07.
X. kerület Zöld párbeszéd Zöld Követ Ökoszorongás helyett

„Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Ezek közé tartozik a környezetvédelem is. Ezért online párbeszédet indítunk annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az illegális hulladéklerakatok felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról” – ismertette a 12 kérdésből álló online konzultáció célját Kovács Zoltán, az ”Egy a természettel„ Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, államtitkár és Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Steiner Attila, Kovács Zoltán és Király Nóra a Zöld Követ Standjánál a Hungexpón (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója a Metropolnak úgy fogalmazott: Az egyesület stratégiai partnerként mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több magyar emberhez eljusson a zöld párbeszéd híre.

„Ugyan mit tehetnék én?”

„Az egyes ember „Ugyan mit tehetnék én?”, „A döntéshozók helyett úgysem tudok semmin változtatni!”, „A jegesmedvék kihalását vagy a sarkvidéki olvadást nem áll módomban megakadályozni!” ökoszorongós tehetetlenségérzetével szemben mi hétköznapi környezetvédelemre szeretnénk felhívni mindenkit, és a környezetéhez tartozó kisközösségeket.” Király Nóra hozzátette, a civil szervezet éppen azért csatlakozott a kormány zöld programjához és környezetvédelmi céljaihoz, hogy a mindennapok kis kérdéseiben, döntéseiben ötleteket, tippeket adva segítse és meghallgassa az itt élő embereket az ebben a mindannyiunk jövőjét meghatározó közös sorskérdésben. A Zöld Követ szeretne irányt mutatni a környezetvédelem iránt érdeklődő fiatalok és családok számára, hogy megismertesse a környezettudatos élet előnyeit, valamint edukálja a felnövekvőben lévő generációt, tudatosítva bennük: a jövő az ő kezükben van.

Példa a gyerekeknek

„Ötgyermekes családanyaként számomra is mindennapi kihívás, hogy a lehető legkevésbé terheljük a természetet, minimálisra csökkentsük a szemét mennyiségét, vagy ha nem muszáj, ne károsítsuk a környezetet. Igyekszem példát mutatni a gyerekeimnek, akik így már belenőnek ebbe a fenntarthatósági szemléletmódba, és számukra természetessé válik, amire mi esetleg csak felnőtt korban kezdtünk el figyelni”. Király Nóra kérdésünkre megerősítette, nem hatalmas, világmegváltó dolgokról van szó, csak odafigyelni azokra az apróságokra, amelyekkel mi hozzá tudunk tenni az otthonunkul szolgáló Föld védelméhez.”

Király Nóra saját gyermekeit is gyakran viszi a természetbe, és szabadtéri mozgásra ösztönzi őket (Fotó: Zöld Követ)

„Ha a tőlünk 10 percre lévő edzésre megyünk, már tudja a kislányom, hogy biztosan nem indítom be az autót, hanem gyalog megyünk. Amikor vásárolni indulunk, az előre odakészített vászontáskáinkat visszük magunkkal, a szemetet kicsi koruk óta látják, hogy szelektíven gyűjtjük, ők is automatikusan így csinálják, vagy – mivel mi sokan vagyunk – ha valaki feleslegesen égve hagyja a villanyt az egyik helyiségben, valamelyik gyerekem mindig odaszalad, és lekapcsolja – mert ezt látta, ezt a mintát követi, megtanul így élni” – tudtuk meg Király Nórától, aki érthető módon úgy véli, mindez természetes optimizmusra ad okot a jövőt, a gyermekeink és unokáink életét illetően is. A környezetvédelem mellett a mozgásra és az egészséges életmódra ösztönző sportos anyuka lapunknak elárulta azt is, a következő, amivel személyes például szeretne szolgálni a családjának, az a – súlyosan környezetterhelő – mértéktelen húsfogyasztás csökkentése.

Király Nóra: Hétköznapi környezetvédelemre hívjuk az embereket (Fotó: Zöld Követ)

Játékos és szórakoztató szemléletváltás

A civilszervezet közösségi felületein naprakész információt és hasznos zöld tanácsokat kínál a környezetbarát életmód iránt érdeklődők számára. A környezettudatos nevelés fontos részét képezi az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben tartott tudásalapú, játékos és szórakoztató környezetvédelmi programok, előadások, foglalkozások, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelően szerezhetnek tudást és bővebb információt közvetlen környezetük megóvásáról. A Zöld Követ Egyesület (https://zoldkovet.hu/) jövőbeni tervei között szerepel környezetvédelmi témájú előadások, konferenciák, workshopok és zöld táborok szervezése. Király Nóra hangsúlyozta, számukra kiemelten fontos az emberek véleménye a környezetvédelem, környezettudatosság, és a fenntarthatóság kérdéskörében, ezért javaslataikat a civil szervezet beépíti munkájába, ezzel is segítve a jövőben egy tisztább, zöldebb, élhető környezet kialakítását.





Ezeket olvastad már?
Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás