A lezárt Lánchíd tövéből eltűnt a gyönyörű, évtizedek óta ott lévő virágágyás, ami túlélte Rákosit, Kádárt és a szovjet tankok taposását is, de a baloldali „zöldpolitikát” már nem… Karácsony Gergely eldózeroltatta, lebetonoztatta, és egy életveszélyes körforgalmat építtetett oda, természetesen biciklisávval, ami miatt az autósok és a biciklisták is anyáznak: egymást kerülgetik a szűk helyen. A Lánchíd környéke pont most, a brutális hőség idején változott betonsivataggá. De volt 6 újpesti asszony, aki ezt nem akarta tűrni tovább… A Metropol megtalálta az egyiküket, Lilit.

Wintermantel Zsolt által megosztott fotó (Fotó: Facebook)

– Én Budapesten születtem, és 65 évig éltem itt. Mindössze pár éve költöztem csak el innen, de amikor meghallottam, hogy mit tesznek a Clark Ádám térrel, barátnőimnek és nekem is elkeseredett a szívünk. Borzalmas volt látni, mi lett ezzel a gyönyörű térrel…

Ez volt az egyetlen körforgalom

– 50 évvel ezelőtt még ez volt az egyetlen körforgalom. Emblematikus helynek számított, hiszen csak itt lehetett a körforgalomban való közlekedést gyakorolni, ráadásul gyönyörű volt. A hatalmas virágágyással és az alagúttal gyönyörű látványt nyújtott – meséli.

„Ez a zöldbarát város?”

– A mostani városvezetés „zöldbarátnak” nevezi magát, és akkor ezt a gyönyörűséget eltünteti? És ezzel a ronda mocskos aszfalttal? Hihetetlen! Ráadásul most is lenne helye egy kisebb virágágyásnak! Ha van hely, miért kell teljesen eltüntetni, és miért nem lehet mondjuk legalább füvet telepíteni helyette?

A mindig nagyon szépen rendezett Clark Ádám tér (Fotó: Bors)

„Hatan mentünk ki a barátnőimmel”

– Hat virágszerető barátnőmmel mentünk ki, és mindenki hozott magával virágot. Én egy kisebbet és egy nagyobbat is, és PET-palackkal megoldottam, hogy pár napig biztosan kibírják a meleget. Már persze akkor, ha valaki nem szedte össze őket azóta… – mondja az újpesti asszony.

Az olvasók véleménye

Az újpesti asszonyokról először Wintermantel Zsolt, volt polgármester posztolt. Rögtön özönleni kezdtek a kommentek, ezekből idézünk néhányat.

F. Andris: „Sárga sávos felsőbbrendűség, neki csak ez megy! Hölgyeknek tisztelet és köszönet!”

Gy. J-né Marika: „Persze úgy lesz visszaállítva, ahogy a biciklisávot megszüntette.”

L. Zoltán: „A főpolgármester úr azt mondta, ez csak ideiglenes megoldás lesz, mint mondjuk a kerékpársávok. Tehát nem kell aggódni…”

K. Dániel „Ne sírjatok, ezt szavaztátok, egyétek amit főztetek.”

Matisa C.: „Ez egy kedves gesztus, de azért én azt javasolnám, hogy inkább utat mutassanak ennek az anarchista bohócnak! Utat, ami a végtelenbe vezet és egyirányú!ˮ

B. Mónika: „Ekkora rombolást és pusztítást! Egy üde színfoltja volt a váraljának, a hídról lejövet szép, rendezett környezet. Ezek szándékosan rombolják a fővárost, hogy ne mondják a turisták meg a lakosok büszkén, hogy gyönyörű a fővárosunk!”

A virágágyás túlélte Rákosit, Kádárt – de Karácsony eltüntette…

1949-ben jött létre a körforgalom a Lánchíd tövében, Magyarország ikonikus pontján: Széchenyi hídjától számítjuk a távolságokat, itt van a 0-s kilométerkő. Az ’56-os forradalom idején tankok taposták a körforgalmat, de a virágágyás megmaradt. A kommunisták utána vörös csillagot formáltak belőlük. Ez a rendszerváltással megszűnt, 1989. szeptember 22-én megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást – ami túlélte Rákosit, Kádárt, a szovjet tankokat, de a „baloldali zöldpilitkát” már nem…

1989. szeptember 22-én megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást (Fotó: MTI/Asztalos Zoltán)

Anyáznak a biciklisták is

A főpolgármester kiütötte a biztosítékot a budapestieknél. Megsemmisítette az ikonikus virágágyást csak azért, hogy itt is biciklisávot alakítson ki, ami ráadásul még életveszélyes is. A kerékpárosok előbb a gyalogosok, majd az autósok között egyensúlyoznak a szűk helyen. A Clark Ádám téri biciklisávot az erre tekerők közül többen is életveszélyesnek nyilvánították.