RETRO RÁDIÓ

Vigyázat, a gyorsteszt nem védi meg a családot karácsonykor!





Egyre többen veszik igénybe a magánlaborok PCR és antigén tesztjeit a karácsonyi ünnep előtt. Sokan úgy vélik, így biztonsággal meglátogathatják a rég nem látott vagy idős rokonokat, de a szakemberek óva intenek. Szerintük a teszt hamis biztonságérzetet ad.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.14.
Legyünk óvatosak! koronavírus karácsony gyorsteszt

A koronavírus elleni védekezés legbiztosabb módja, ha majd beoltatjuk magunkat. De a vakcinára még várni kell, így a karácsony sajnos nem lesz még elég biztonságos.

Megrohanták a magánlaborokat

Sok családban a karácsonyi ünnepek előtt tesztet csináltatnak, és ha az negatív akkor meglátogatják a rég nem látott rokonokat. A fővárosi laborokban nőtt a tesztre jelentkezők száma, van, ahol már most 60 százalék a befoglalások aránya. A szakértők szerint ez a módszer azonban csupán látszólag biztonságos, de órási veszélyt rejthet magában.

A teszt hamis biztonságérzetet ad

- A tesztek mindig egy adott időpillanatot mutatnak, és sajnos nem tudhatjuk, hogy a következő napon mi történik velünk. Ha az egyik napon még negatív a tesztünk, az nem jelenti azt, hogy másnap is az lesz. Sajnos az, hogy egy tesztet csináltatunk egy családi vacsora előtt, álbiztonságot mutat – mondta Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa. – A legkritikusabb időszak pont az első két nap, amikor még nem lehet kimutatni a vírus genetikai anyagát. Tehát ezek nem jelentenek biztonságot. Akkor tudjuk megvédeni biztosan a rokonainkat, ha karácsony este nem találkozunk velük - szögezte le az RTL-nek az infektológus. Hozzátette: a családi rendezvények rejtik a legtöbb veszélyt.

Fotó: Shutterstock

Csak a maszk és a távolságtartás adhat biztonságot

- Ha amiatt teszteltetünk, mert az idős családtagokkal szeretnénk biztonságosan eltölteni az ünnepeket, azt kell mondanom, hogy felesleges – jelentette ki Dr. Bezzegh Attila, a SmartBioma Zrt. - Mikrobiológiai Laboratórium szakmai igazgatója a Ripostnak. - Hozzátette: az sem biztos, hogy védett, aki már átesett a betegségen: sajnos a jövőre semmilyen biztosítékot nem adnak a tesztek, még ha termelt is antitesteket a szervezetünk, akkor sem biztos, hogy nem kaptuk el újra, nem adhatjuk tovább a vírust. Ha biztonságban akarunk tudni másokat, sajnos csak a maszkviselés és a megfelelő távolság megtartása segít.

Zacher Gábor: Mindenki maradjon otthon

A karácsonyi összejövetelre van 1-2 jónak tűnő „megoldás”: az ablakból integetős-beszélgetős, a negatív teszt és karantén után az udvaron állós-beszélgetős, de valójában egyik sem jelent teljes körű biztonságot. Mindegyik kockázatos, ezért a lehető legjobb az lenne, ha mindenki otthon maradna, és Zoomon, interneten keresztül ünnepelné a karácsonyt – mondta Zacher Gábor a Szeretlek Magyarországnak. – Ugyanúgy tudna beszélgetni, de még társasozni is a nagymamájával, ahogy mi most egymással beszélgetünk, zoomon keresztül – mondta a lapnak.

Vakcinaregisztráció: Kétmillió levelet postáznak az időseknek

Több mint 2 millió nyugdíjas postai úton is regisztrálhat a koronavírus elleni oltásra, a leveleket péntektől elkezdték postázni. A kézbesítés várhatóan az év utolsó hetéig tart. A levélben lesz egy tájékoztató Müller Cecília országos tisztifőorvostól, a regisztrációs űrlap, és egy előre megcímzett válaszboríték. A visszaküldés ingyenes. – Napról napra közelebb kerülünk a tömeges oltáshoz, addig is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít - tette hozzá Dömötör Csaba államtitkár.

Képünk illusztráció Fotó: AFP

Szentkirályi Alexandra: a vakcina az igazi megoldás

– A kormány mindent megtesz, hogy mielőbb legyen bevizsgált és biztonságos koronavírus elleni védőoltás - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videójában. – Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni, hiszen a vakcina az igazi megoldás a koronavírus elleni küzdelemben – mondta, és arra buzdított mindenkit, hogy regisztráljon az előzetes igényfelmérésére a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Az államtitkár kiemelte: az oltás ingyenes és önkéntes lesz, ami azt is jelenti, hogy ha valaki jelentkezett, akkor az nem jelent kötelezettséget.

Újra balhézott a vírustagadó gyógyszerész

Fellépett a rendőrség a vírustagadókkal szemben: pénteken négy személynél tartottak házkutatást rémhírterjesztés és a hatósági rendelkezés elleni uszítás miatt. Egyikük Gődény György gyógyszerész volt, akit elvittek és kihallgatták a rendőrök. Végül még aznap hazaengedték. Szombaton azonban Gődény újra felhívta magára a figyelmet, egy budapesti bevásárlóközpontban szeretett volna könyvet dedikálni engedély nélkül. Ezért a biztonsági őrök hamar véget vetettek az illegális eseménynek, és gyakorlatilag kidobták az épületből. – Új módszert találtam ki, a mozgóárus után szabadon: a mozgó dedikálást! - írta később Facebook-oldalán Gődény...

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás