A miniszterelnök péntek reggel az operatív törzs ülésén vett részt, azután adott interjút a Kossuth rádióban.

Az operatív törzs reggeli ülésén egész hajnalban az oltások körüli kérdésekkel foglalkoztunk. Az oltás nem kötelező, de már szép számban, több mint 2,8 millióan regisztráltak. Május elején 4,7 millió oltásig juthatunk, míg június elejéig 8 millióval tervezünk„ –ismertette a számokat Orbán Viktor.

Péntekre 6369 új fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 143 honfitársunk. Lélegeztetőgépen 677-en, míg kórházban 6877-en vannak. Jelen pillanatban az látható, hogy ez a szám fog felmenni, felmehet akár 20 ezerre is” – közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök hangsúlyozta, szigorítani kellett. A járványügyi szakemberek jelezték, tragédia lesz, ha nem lépünk – jelentette ki Orbán Viktor.

COVID 2/115. Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk // We need to close now to be able to open around Easter

Posted by Orbán Viktor on Friday, March 5, 2021

Operatív csoport vizsgálja a kiküldött SMS-ekből fakadó hibákat

Orbán Viktor elmondta, hogy eddig személyes ismeretség alapú volt az oltás, így át kell állni az adatalapú oltásra. Az utóbbi esetében előfordul olyan, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak. Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyezve. „Az egész folyamatot most leállították, és egy külön operatív csoport áll fenn, hogy javítsák ezeket a problémákat„ – ismertette a kormányfő.

Pénteken teszik közzé azt a telefonszámot, ahol jelezni lehet a rendszerben felmerült kérdéseket

A kormányfő beszámolója szerint az oltási terv átalakítása egyelőre nem jelentett gondot. „Kevés idő telt el, mióta alkalmazzuk a vakcinákat, ezért kevés a gyakorlati ismeretünk is. Arról, hogy mennyi idő teljen el az első és a második oltás között, a tudományos álláspont jelenleg az, hogy ez 21 napnál több lehet. A kínai vakcináknál ezért is tudjuk kitolni az oltások határidejét” – mondta.

Az étterem, kaszinó, szálloda, műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárnia – mondta Orbán Viktor. A virágboltok esetében március 8-án még nyitva lehetnek nőnapon. A bölcsődék nem zárnak be.

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön.

COVID 2/115. Magyar Rádió // Hungarian Radio

Posted by Orbán Viktor on Thursday, March 4, 2021