RETRO RÁDIÓ

Oltásnaplók a keleti vakcinákkal – ezt tapasztalták olvasóink





Összegyűjtöttük, hogy élték meg az olvasók a kínai Sinopharm- és az orosz Szputnyik-vakcinák beadását.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.12.
keleti érzés

Sinopharm után

„Kemény volt, de megérte: végre megkaptam az első dózist”

Két nap sajgás a tű helyén, és egy kis esti láz a kínai után (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A 39 éves Ági még novemberben esett át a koronavírus-fertőzésen. Középsúlyos tünetekkel vészelte át, de azóta is erős poszt-Covid-tünetekkel küzd. Most megkapta a kínai vakcina első dózisát, és pár napig újra átélte a novemberben tapasztalt tüneteket.

„Elég későn regisztráltam, így lehetett, hogy a jelentkezést követő negyedik napon már meg is kaptam a Gottsegenben a vakcinám első dózisát. Nem válogattam, de érzelmi okokból örültem a Sinopharmnak. Még januárban forgattunk a kollégámmal egy anyagot a Vajdaságban, ott rengetegen oltakoztak a kínai vakcinával. Az egyik riportalannyal leszögeztük, hogy „csak szuri, hazament és kész”, annyira viccesnek tartottam ezt a jelenetet, hogy emiatt én is a Sinopharmot szerettem volna. Aztán tényleg csak szuri volt, és hazamentem, de kész nem volt. Sorban ugyanazok történtek velem, mint a lebetegedésemkor: nagyon erős fejfájással kezdődött, hőemelkedésem volt, és a közérzetem is nagyon átlagon aluli lett. Harmadnapra elkezdődött az a szörnyű izomfájdalom is, mintha előző nap az egész kertemet felkapáltam volna, járni is alig bírtam. Aztán még pár napig hullámokban nem túl jól voltam. Nekem november óta nincs szaglásom, és szaglástorzulásom lett, tehát semmit nem érzek a világból, de néhány dolognak megfoghatatlan büdös szaga van, amit csak én érzek. Annyira reméltem, hogy a vakcina után visszatér a szaglásom, hát ez sajnos nem történt meg. De rettenetesen megnyugodtam. A vírus menjen most már a fenébe. Sajnos hunyt el ismerősöm, ismerősöm ismerőse, rengeteg barátom csúnyán lebetegedett. Múlt héten a lakhelyemen nyírta a kis parkban a füvet egy hapsi. Egy éve azon imádkoztunk, hogy lekerüljön a lélegeztetőgépről. Neki szerencséje volt. Nekem is az volt, és most, hogy már beoltattam magam, többet nem is kell aggódnom. De sokaknak nem volt szerencséje.”

„Két nap sajgás a tű helyén, és egy kis esti láz”

A 25 éves Robi nagyon félt a kínai oltástól, de mint kiderült, nem volt miért...

„Durva fejfájás, ízületi fájdalom és hányás: ehhez hasonló brutális fájdalmaktól féltem, amikor megkaptam a várva várt üzenetet, hogy én is mehetek oltakozni. Pont a születésnapom után egy nappal kaptam meg az oltásom, ezért nem repestem az örömtől, hogy rövidesen kétnapos rosszullét lesz az ajándékom. Aztán jött a nap, a szuri és vártam, hogy a kínai oltás ágynak dobjon – aztán szinte semmi... Az első estén a nagy dobásra vártam, de végül a durva tünetek helyett egy kis láz, hidegrázás és éjszakai szédülés jött, nem volt vészes. Másnap reggeltől két napig éreztem a tű helyén az enyhe fájdalmat, és az első oltás utáni napon fáradtság tört rám, de néhány órán belül ez az érzés is szertefoszlott. Örülök, hogy ennyivel megúsztam, de cserébe már védett vagyok.”

„Tűfóbiám van, de ezt meg se éreztem”

A 32 éves anyuka, Judit csak annyit érzett az oltás után, mintha kapált volna előző nap...

„Este hat órára volt időpontom a háziorvosomhoz, kínai oltást kaptam. Kicsit izgultam, mert gyerekkorom óta tűfóbiám van és könnyen elájulok, ha vért látok. Ez a pici tű látványra sem volt ijesztő és alig éreztem a szúrást. Kivártam a 20 percet, de nem éreztem magam rosszul. Aznap semmit sem éreztem, másnap úgy éreztem a karom, mintha előző nap egy kézzel kapáltam volna... Ez nem fájdalom, nem izomláz, csak el volt állva a karom. Ezt még két napig éreztem, egyéb tünetet nem tapasztaltam – úgyhogy nagyon megérte, hogy már védett vagyok.”

Szputnyik után

Egy meglepő teória a koronavírus és a Szputnyik kapcsolatáról: egyes szakértők szerint az orosz vakcina első adagja azokat viseli meg, akik túlestek már a koronavíruson. Ők három héttel később a második dózist könnyebben vészelik át. Aki viszont nem kapta el a kórt, a második dózist viseli nehezen. Két olvasónk tapasztalata pont ezt a teóriát erősíti.

„Már voltam koronás, az első adag ütött ki”

Sokan megérezték az orosz vakcinát (Fotó: MTI/Balázs Attila)

„Az első oltás után némi hányinger, fejfájás, gyengeség és 38,5-es láz döntött ágynak. Az egész másfél nap alatt elmúlt. Nem aggódtam, mert tudtam, hogy a vakcinától vagyok rosszabbul, nem valami rejtett vírustól” – mondta lapunknak a 40 éves Zoltán, aki múlt hétvégén kapta meg a Szputnyik második adagját.

Elmondása szerint felkészült egy újabb másfél napos kihagyásra, erről azonban most szó sem volt.

„Inkább mentálisan viselt meg, ahogy vártam a lázat. De otthonról tudtam dolgozni és étvágyam is volt. Másnap estére megfájdult a torkom, de reggelre az is elmúlt. Lázam, fejfájásom és hányingerem sem volt” – mondta Zoltán, aki a januári vírussal és a mostani oltással ,jelenleg két darab védettségi igazolvánnyal is rendelkezik.

„Még nem voltam koronás, engem a második adag fektetett meg”

A 29 éves Melinda viszont az orosz vakcina második adagja miatt szenvedett sokat.

„Én még nem voltam koronás. Az első dózis után csak a karom fájt, de semmi különös, még dolgozni is rendesen tudtam a Szputnyik után. A második dózis viszont váratlanul kiütött: fáradt lettem, belázasodtam, folyamatosan izzadtam, és órákra elaludtam napközben, még másnap is. Aztán a második nap estéjére mintha elfújták volna az egészet, teljesen jól lettem. Volt, amikor izgultam, hogy kellett-e ez nekem, de így utólag nagyon örülök, hogy csak ennyi az egész, és így már nem leszek súlyos koronavírus-beteg – a védettségi igazolvány előnyeiről már nem is beszélve.”

„Nagyon kiütött az első dózis”

A 32 éves Ferenc még nem volt koronavírusos, és másfél napig nagyon szenvedett az első adag Szputnyik után.

„Nem féltem a mellékhatásoktól, de aztán sokkoltak. Számítottam enyhe tünetekre, de erre, ami volt, nem. Délután 2-kor kaptam az oltást, este 9-kor már voltak enyhe tüneteim, mint a szédelgés, bódultság. Másnap reggel aztán jött a köhögés, hőemelkedés után a láz is, de ami a legrosszabb: az általános közérzetem olyan pocsék, hogy felkelni is alig bírtam. Átfeküdtem az egész napot. Harmadnap reggelre múlt csak el az egész, nagyjából jól voltam, de kisebb utóhatások, mint hőhullám, szédülés, még a negyedik napon is voltak.”





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás