RETRO RÁDIÓ

Újra esküvőláz! Csak a nyitásra vártak a párok!





A világjárvány és a korlátozások ellenére Magyarországon többen mondták ki az igent tavaly, mint az előző évben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.12.
újra lagzi

2019-ben 65 268 pár házasodott, tavaly 67 301, pedig voltak hónapok, amikor egyáltalán nem lehetett esküvőt tartani. Az anyakönyvvezetők és esküvőszervezők idén még több házasságkötésre számítanak és még több lakodalomra: sokan idén pótolják be, ami tavaly elmaradt. Úgy volt több esküvő tavaly, hogy sokan erre az évre halasztották a kézfogót. Egyelőre teljes a bizonytalanság esküvőfronton, éppen ezért a szolgáltatóktól pénzvisszafizetési garanciát kérnek a párok arra az esetre, ha újabb korlátozások miatt meghiúsul az esemény. De azok, akiknek fontos, hogy összekössék az életüket, pandémia ide vagy oda, meg is teszik! Az esküvő újra divatba jött.

Oltással is készülnek a vendégek

Szabó Veronika és a párja már kétszer elhalasztotta az esküvőt, azt mondják, június 12-én mindenképp anyakönyvvezető elé járulnak.

Mi még a járvány második hulláma előtt kezdtük el szervezni az esküvőt, de aztán jött a 2., majd a 3. hullám és most már nem akarjuk tovább halasztani” – mondta el a menyasszony a Ripost7-nek. „A legnagyobb probléma, hogy semmit sem tudunk előre, sem mi, sem a szolgáltatók. Ez megnehezíti a szervezést, mert nem tudjuk, hány vendégünk lehet. Az esküvőnk egy szállodában lesz, ami egyben étterem is. A szertartást a szabadban tartjuk, a lagzi és a vacsora viszont már zárt térben lesz. Különterem, zárt rendezvény, reméljük, megtarthatjuk. Van olyan meghívottunk, aki azért oltatta be magát, hogy biztosan eljöhessen. A szervezésnél nagyon fontos szempont volt, hogy ha halasztani kell, legyen erre lehetőség, ezt a szerződésben is rögzítettük.”

Többen házasodtak tavaly, mint 2019-ben (Fotó: Shutterstock)

Kell a vészforgatókönyv

Horváth Szilárd ceremóniamester szerint most ez a legokosabb, ő minden házasulót arra biztat, foglalja szerződésbe, hogy vis maior esetén visszajár a pénz.

A 2021-es naptárom már tele van” – újságolta a Ripost7 kérdésére. „Sok pár már 3-4-szer időpontot változtatott. Van, aki már 2019-ben elkezdte szervezni az esküvőjét és már a gyermektervezésnél tartanak, de még mindig újabb időpontjuk van. A szervezés nem egyszerű, össze kell hangolni a különböző szolgáltatókat: zenészt, fotóst, éttermet, és mivel idén mindenkinek sokkal több a megrendelése az elmaradt esküvők miatt, ez most sokkal nehezebb.”

„Aki most dönt úgy, hogy házasodni szeretne, kevés eséllyel tudja még idén nyárra megszervezni, annyi a halasztott időpont. Viszont aki szeretne a közeljövőben lagzit tartani, annak érdemes minél előbb lefoglalni a helyszínt és a szolgáltatókat” – véli a ceremóniamester.

Miniesküvő lett a divat

Az anyakönyvvezető is csúcsforgalomra számít, szerinte ismét divatba jött a házasság.

A járvány azért hozott változásokat, például többen teszik hétköznapra az esküvőt, hiszen úgysem lehet nagy lagzit tartani, a szűk rokonság megoldja szabadsággal” – mondta Szakács Ildikó. - Most miniesküvők vannak, persze ezek is lehetnek meghittek. A maszk sajnos sokat elvesz a szertartás varázsából, nincs meg a mimikai visszacsatolás. Amikor a pár rám mosolyog, tudom, hogy megtaláltam a megfelelő szavakat, elértem a szívükhöz. V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke szerint a tavalyi év annyiból volt jobb, hogy az esküvők 60-70 százalékban már meg voltak szervezve és a nyár viszonylag szabad volt, a tavasszal, kora nyáron elmaradt esküvőket megtartották ősszel. Idén sokan bele se vágtak a szervezésbe a bizonytalanság miatt vagy csak most kezdenek kapkodni, ahogy megkezdődött

a lazítás.

„Nincsen lakodalom, a kis esküvőkhöz nem vesznek igénybe sok szolgáltatást” – mondja az egyesület elnöke. Azt javasolja, aki mégis nagy esküvőt tervez, tartson talonban egy B-tervet az időpontra nézve és lehetőleg írásban szerződjön, mert változhatnak az árak és a teljesítési határidők.

Felértékelődött a „jóban-rosszban” fogadalom

Vannak, akik az eredetileg nyárra tervezett esküvőjüket azért hozták előre, mert már házasságban szeretnék megélni ezt a nehéz helyzetet. – Amikor beszélgetek a párokkal, bár konkrétan nem mondják ki, az elejtett szavakból arra lehet

következtetni: úgy gondolják, ha ne adj Isten történne valamelyikükkel valami, akkor már mint házastársak szeretnének egymás mellett állni a bajban – mondja Szakács Ildikó anyakönyvvezető.

Elmaradtak hagyományok, új szokások jöttek

A pandémia alatt megváltoztak a szertartások:

  • Az ifjú ara nem dobja a násznép közé a csokrát, hogy megtudják, ki lesz a következő menyasszony, mert nincs hozzá elég vendég.
  • A szülőköszöntésnél nincs puszi, ölelés, csak virág.
  • Most nincs esküvői fotós, rokonnak kell fényképeznie a teremben. Csak külső helyszínen készülhetnek profi fotók.
  • Az első hitvesi csók a maszkviselés miatt kissé illúzióromboló. A beoltott pároknál eltekintenek a maszkviseléstől.
  • A kézfertőtlenítés természetes része lett a nagy napnak: érkezéskor és távozáskor is fertőtlenítenek a résztvevők.
  • Gyakori, hogy online közvetítik a ceremóniát, így kapcsolódhatnak be a távolabbi rokonok, barátok.
  • A kedvező támogatások is befolyásolják a nagy nap dátumát

    Dassi Máté és Varga Andrea egy éve döntötték el, hogy egybekelnek. Eszükbe sem jutott, hogy lemondjanak az esküvőjükről a covid miatt.

    „Úgy voltunk vele, bárhogy is lesz, majd alkalmazkodunk hozzá” – mondja Máté. Mivel meghitt családi esküvőben gondolkoztak, nem okozott gondot, hogy nem hívhatnak sok vendéget. Lakásvásárlási terveik azonban befolyásolták az esküvő dátumát, márciusban bejelentkeztek a házasságkötésre és múlt szombaton kimondták a boldogító igent egy kisvárosi házasságkötőben. Ott kaptak leghamarabb időpontot.





    Ezeket olvastad már?
    Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

    Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

    A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

    A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

    Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás