RETRO RÁDIÓ

„Gyógyszerek helyett bulizunk” – a Mozgó Protkó Vidám Csoportot a Covid sem állította meg – Videó!





Takáts Tamás és Komáromi István is fellép a vidám józsefvárosi nyugdíjasokból álló csoporttal, akik tizenhat éve alakultak és főleg Budapesten, de az ország több részén is óriási sikert aratnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.14.
VIII. kerület életvidámság

„Mozgó protkó, erről szól a kis dalunk, kívánjuk, hogy legyen még ragyogó fogsorunk” – a józsefvárosi Mozgó Protkó Vidám Csoport himnusza ezúttal a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban csalt mosolyt a szépkorúak arcára. A koronavírus miatt ők is kényszerpihenőt tartottak, de most már mindannyian beoltva járnak a fellépésekre.

A nyugdíjasokból álló csoport tizenhat éve alakult, és főleg Budapesten, de az ország több részén is óriási sikert arat, szinte az összes nyugdíjas Ki mit tud?-ot megnyerik. A műsorukban ismert dalok mixei szerepelnek, amelyeket megkoreografálva adnak elő. A Covid-járvány alatt megtanulták, hogyan kezeljék a Messengert és a Facebookot, így tartották a kapcsolatot és gyakorolták az új műsort: az Ovidizsit, a Tinidizsit és a Ficánka Táncika avagy a hormonok buliját is.

A csoport összes tagja beoltatta magát és boldog, hogy újra felléphet – Fotó: Keresztesi Balázs

Gyógyszerek helyett bulizás

A csoport ötlete Hauer Judit fejéből pattant ki, akit kortól függetlenül mindenki csak „Anyácskának” hív.

„Ez nem csak önmagunk szórakoztatásáról szól, szeretjük a vidám mosolygós embereket, azt látjuk, hogy amit csinálunk, az a testet és a lelket is gyógyítja. Már a nevünk hallatán felderülnek az arcok, örülünk, hogy végül ez a név győzött az Isiász Balettkörrel szemben” – meséli Judit nevetve. – „Amikor az első fellépésünk volt Szigethalmon, egy néni odajött a színpadhoz bottal, majd a műsor felénél elhajította és elkezdett táncolni. Akkor döbbentünk rá, milyen csodálatos a zene hatalma és egyértelmű lett, hogy ezt csinálnunk kell. A mottónk lett, hogy gyógyszer helyett inkább bulizunk.”

Mosolyt csalnak a nyugdíjasok arcára az előadásukkal – Fotó: Keresztesi Balázs
Bármi áron elmennek a fellépésekre – Fotó: Keresztesi Balázs

Hatalmas a „protkós” család

A Mozgó Protkó nemcsak egy csoport, hanem egy nagy család is, amelynek Judit és férje, Hauer László, azaz „Apácska” a szíve-lelke. Juditnak számtalan „lánya, fia, veje, menye és unokája van”.

„Minden lánynak megvan a maga terhe” – folytatja Judit. - „Volt, akinek anyák napján halt meg a gyermeke, az egyik lánynak a férje szinte már haldoklik, olyan állapotban van, mégis eljött, és erre a fél órára elfeledkezett a betegségéről. Van olyan is, aki megmondta az orvosának, hogy halassza el a műtétjét, mert neki fellépése van. Ott vagyunk egymásnak, mindenki számíthat mindenkire.”

Havasné Eszti, Fintáné Vilma és Bánné Erzsike is a nagy család tagja – Fotó: Keresztesi Balázs

„Ez egy küldetés”

Judit negyvenévesen teljesen lebénult, hetekig feküdt kórházban, még a kisujját sem tudta megmozdítani.

„Csak feküdtem az ágyon és azt mondtam, édes jó Istenem, nem hiszem, hogy ennyi idősen lebénulok, de nem adtam fel. Elkezdtem imádkozni és azt éreztem, valami nagyon jót kell tennem, ha felépülök és segítenem kell az embereknek, mosolyt, vidámságot kell hoznom az életükbe. Azóta ez egy küldetés számomra” – zárta a beszélgetést Judit.

Anyácska és Apácska, azaz Hauer Judit és László a vidám csapat szíve-lelke – Fotó: Keresztesi Balázs

Takáts Tamás maceszgombóclevest is kap

Judit egyik „fia” nem más, mint Takáts Tamás, aki ha csak ideje engedi, eljön „Mamiékkal” fellépni, akárcsak Komáromi István is. Az énekes akkor lett családtag, amikor a józsefvárosi nyugdíjasklubban egyszer meglepte őket, mivel a „Pocsolyába léptem” című slágere volt a lányok nagy kedvence, amit elő is adtak a fellépéseken.

„Nagyon szívesen megyek velük, amikor csak tudok, elképesztő az az energia és vidámság, ami körülveszi őket” – mesélte Tamás. – „Ráadásul lett egy második családom, hiszen Judit mindig óriási sütést-főzést rendez az ünnepnapokon és persze a szülinaposokat is több más családtaggal együtt köszöntjük fel. Sőt, Apácska rendszeresen megjelenik nálunk egy fazék maceszgombóclevessel, mert Anyácska tudja, hogy ez a kedvencem.

Takáts Tamás is fellép velük, ha csak teheti

Nyári Károlyt lenyűgözik a Protkósok

A zongorista-énekes elmondta, sok helyen látta már a Mozgó Protkót és imádja őket.

„Fantasztikus, ahogy látszik, hogy milyen lelkesek, mennyire készülnek és idős korukra van egy olyan céljuk, ami energiát ad nekik és nem otthon gubbasztanak magányosan vagy fásultan. Sokfelé járom az országot, de ez egy olyan egyedülálló közösség, amilyet még sehol nem láttam” – mondta Nyári Károly.





Ezeket olvastad már?
Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Nincsenek szavak: egymást követik a hajnali fagyok

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

„Meddig fajul a világ?” – óriási a felháborodás, meggyalázták a tragikusan piciként elhunyt Fanni sírhelyét

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás