Miután Gyurcsány szövetségesévé tette és felmorzsolta pártját, megbukott Jakab Péter Jobbik-elnök, aki a Facebookon jelentette be lemondását a titkos választási ülés közben.

A szerda estére összehívott rendkívüli választmányi ülést Ander Balázs, a Jobbik alelnöke kezdeményezte, és pár óra alatt összegyűltek hozzá a szükséges aláírások.

Szerda délután már nagy volt a sürgés-forgás Pestszentlőrincen: a Metropol ottjártakor éppen felmosták az irodát, és szendvicseket vittek be a küldötteknek.

Bár egyes források szerint csak a problémák elsimítása érdekében hívták össze a rendkívüli választmányt, mások úgy vélték, Jakab Péter felfüggesztése és egy új elnökválasztás kiírása, tehát a május 7-i tisztújító megismétlése a cél.

Próbáltuk megtudni az elnökségi tagoktól és képviselőjelöltektől, hogy marad-e Jakab Péter a Jobbik elnöke, számítanak-e arra, hogy önként lemond, ki lehet Jakab Péter utódja és hogy miért került ennyire kínos helyzetbe a Jobbik, de nem akarták elárulni…

Jakab végül megbukott, a Facebookon jelentette be lemondását az ülés közben.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Mint korábban megírtuk, hetek óta tart a lázadás a Jobbikon belül, ami azzal kezdődött, hogy egy elnökségi ülésen a Jakabbal elégedetlenkedők megváltoztatták a párt működési szabályzatát, hogy így fosszák meg Jakab legfőbb bizalmasát, mamuszos kabinetfőnökét különleges jogköreitől. A Jobbik elnöke a történteket pucccsként értelmezte, és a Metropol értesülései szerint már akkor lemondásával fenyegetőzött.