RETRO RÁDIÓ

Megérkezett az új elektromosroller-rendelet, erre figyelj Budapesten!





Az elektromos roller megjelenése óta aktív résztvevője a fővárosi közlekedésnek. Három év alatt azonban megmutatkoztak a közösségi roller szolgáltatásainak problémái is, köztük a nem megfelelő helyen való parkoltatás. A Fővárosi Közgyűlés által 2022-ben elfogadott e-roller-rendelet a felmerült problémák egy részére ad megoldást. A parkolást megoldó MMP-pontok kialakítása után az e-rollerekre vonatkozó KRESZ-módosítással foglalkozik majd a kerületekkel együttműködve a BKK.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.06.
elektromos roller

Rendkívül népszerűek a mobilapplikációval, egyszerűen bérelhető elektromos járművek, mint például az e-roller, elektromos kerékpár, vagy a Limo autók Budapesten és környékén. A 2019. május 1-jétől használható e-roller nem csak a belvárosban, az agglomeráció több településén is jelen van, és sokan használják a környezetbarát közösségiroller- szolgáltatást. Kijelenthetjük, hogy az e-rollerek is szerves részei a fővárosi közlekedésnek, még a Közlekedési Múzeumban is kiállítottak egy elektromos rollert.

Kiállított műtárgy lett egy Lime-ból. Fotó: Közlekedési Múzeum

Elektromos roller bérlési árak

Az e-roller megosztó szolgáltatás közel azonos tarifákkal működik. Az elektromos roller bérlés árai 250 forint és további 50 forintos percdíj között mozognak. A bérelhető elektromos rollerer 350 W teljesítményű, maximális sebessége pedig 25 km/óra lehet.

Fővárosi e-roller-szolgáltatók:

  • Lime
  • Tier
  • Akár 100 ezer forint bírságot is kaphatnak az e-rollert szabálytalanul használók

    Tavaly egy illető beszámolt róla, hogy a rendőrök 100 ezer forintos bírságot szabtak ki rá, mert szabálytalanul használt az e-rollert.

    „Tegnap este 15 métert mentem a Deák téren egy elektromos rollerrel, majd egy rendőrautó levillogott, megállított, majd megszondáztattak. Kilenckor ittam két deci cidert, majd hajnali egykor mentem volna tovább” – panaszkodott az illető, majd hozzátette: a zsaruk kértek jogosítványt. Miután elárulta, hogy nincs neki, és nem is tudta, hogy az elektromos rollert jogosítvány nélkül nem lehet vezetni, kapott egy 100 ezer forintos csekket, amit 30 napon belül be kell fizetnie.

    Az elektromosroller-szabályok nem ismerete nem lehet kifogás, ugyanis a Lime mobilapplikáció indítás előtt megkérdezi, hogy elmúltál-e 18 éves, és van-e jogosítványod.

    Az e-roller nem rendeltetésszerű használata igen balesetveszélyes lehet Fotó: Metropol

    Elektromos roller

    A bérelhető e-roller klímasemlegesség miatt is nagy népszerűségre tett szert, de ezáltal több problémát is okoz a fővárosi közlekedésben. A bérelhető e-rollerek nem megfelelő helyen való leparkoltatása, például a vakok és látássérültek, vagy a babakocsival, esetleg kerekesszékkel közlekedőknek igen nagy nehézséget okoz egy, a járda közepén hagyott elektromos roller. A probléma kiküszöbölése érdekében április 27-én Fővárosi Közgyűlés döntött a mikromobilitási pontok (MMP) létrehozásáról, valamint szabályozták a bérelhető eszközökre vonatkozó közlekedési szabályokat.

    2022-es e-roller-rendelet:

  • az e-roller-szolgáltatóknak fizetendő közterülethasználati-díj eszközönként havi 50–1000 forint között mozog, elhelyezéstől függően. A belvárosi területeken a legmagasabbak a díjak, a külvárosban 50 forintos havidíjat határoztak meg;
  • a díjból 25 százalékos kedvezményt kap a szolgáltató, ha az eszközök begyűjtésére, szállítására környezetbarát (zéró emissziós) járműveket használ, vagy ha felhasználási adatokkal segíti a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) az utazásszervezésben;
  • a szolgáltatók a bérelhető eszközökön három helyen egyedi azonosítót kötelesek feltüntetni, amely a szabályszegések felderítését és a szabályszegő felhasználók beazonosítását segíti elő.
  • az MMP -ken kívül tárolt eszközök szolgáltatói napi 5000 forint bírságra számíthatnak eszközönként.
  • „Így biztosított, hogy homogén szabályozási környezet jön létre, amely ugyanakkor megőrzi a kerületi sajátosságok miatt szükséges rugalmasságot (csak a keret és az alapelvek fixek), valamint áthidalja a kétszintű önkormányzatiságból eredő kihívásokat” mondta Bene Márk, a PRM-CEE szakértője.

     

    VII. kerületben üresen áll egy mikromobilitási pont Fotó: Metropol/Máté Krisztián

    Milyen más eszközökre vonatkozik az e-roller-rendelet?

    A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendelet definíciója szerint mikromobilitási eszköz a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz (hoverboard, monocycle).

    Mikortól lép hatályba az e-roller-rendelet?

    A mikromobilitási pontok kialakítása, határaik felfestése időbe telik, ezért a jogszabály fokozatosan lép hatályba. Elsőként az eszközök használatát tekintve legfrekventáltabb területekre vonatkozik majd az új szabályozás, a Belvárostól kifelé haladva – július 1-jétől, illetve október 1-jétől.

    Mely kerületekre vonatkozik első körben az e-roller-rendelet?

  • V. kerület
  • VI. kerület
  • VII. kerület
  • VIII. kerület
  • Érkezik a KRESZ-módosítási javaslat is

    Az elektromos rollerek megjelenése óta az első, Fővárosi Közgyűlés által elfogadott 2022-es e-roller-rendelet csak a kezdet a mikromobilitási eszközök hazai helyzetének rendezésében. A fővárosi tulajdonú közterületeken létesítendő MMP-k kialakítása után a BKK és az érintett kerületek által kidolgozott elektromos roller KRESZ-módosítás fogja segíteni a zavartalan és balesetmentes közlekedést. Így elektromos roller KRESZ 2022 szabályozásában rögzíthetik például, hogy jogosítványhoz kötik az e-roller vezetését. A leendő új elektromos roller használatát korlátozó KRESZ-szabályok elsősorban a felhasználókra vonatkoznak majd.

     

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

     





    Ezeket olvastad már?
    Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

    Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

    Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

    Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

    Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

    Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

    Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

    Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás