Káosz az utakon, pedig a neheze még csak most jön...





Megérkezett a régóta emlegetett havazás, ami azonnal káoszt okozott szerte az országban. A hó ugyan nem marad meg, de a neheze csak most jön...



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2021.01.15.
havazás

Megérkezett a havazás az országba, amit sokak már nagyon vártak, de sok helyen káoszba fulladt a közlekedés.

- Budapest környékén a csütörtökön leesett hóból a jelenlegi időjárási viszonyok mellett maximum a budai hegyek tetején marad meg valamennyi - mondta lapunknak Pártai Lucia meteorológus, majd azt is ismertette, milyen időjárás várható a következő napokban - A mai napon élénk, de nem viharos szél lesz és változóan derűs felhős időszakok lesznek egész hétvégén, illetve egy-egy futó hózápor sem kizárt, de említésre méltó mennyiség nem fog esni a közeljövőben.

A fagy viszont szibériai lesz, a hétvégén hajnalonta mínusz 10 fok alá is lemehet a hőmérséklet!

- Tegnap az átlagnál több műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat, és országszerte számos baleset történt a havazás miatt - tudta meg a Metropol Dóka Imre tűzoltó őrnagytól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjétől, aki tanácsokkal is ellátta a budapestieket a biztonságos közlekedés érdekében.

Ezekre kell odafigyelni

A gyalogosok óvatosabban közlekedjenek, autóval érdemes kicsit lassabban haladni, és nagyobb követési távolságot tartani. Hosszabb útra teli tankkal induljanak el, de csakis kizárólag téli gumival. Érdemes plusz kabátot, ételt, italt bepakolni, és feltöltött mobiltelefont is. A hétvégére több helyen is havazást és extrém hideget mondanak, mielőtt tehát útnak indulunk, figyeljük az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit.

Sokan már nagyon várták a havat (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Tegnap több vonalon nehézkes volt a vonatforgalom

A havazás minden évben megnehezíti az agglomerációkból városba járást, hiszen ilyenkor hosszabb, és gyakran macerásabb a vonatokkal való közlekedés, ahogy ez tegnap reggel is történt. Probléma volt többek között a szárligeti állomáson, ami miatt lassabb lett a közlekedés a Budapest-Győr-Hegyeshalom viszonylaton. A MÁV vonatai több vonalon is vagy késtek, vagy kimaradtak.

- A vasúttársaság kéri, hogy az utasok indulás előtt figyeljék a vasúttársaság és a Mávinform felületeit: a MÁV honlapot (https://www.mavcsoport.hu/), a MÁVINFORM Facebook oldalát (https://www.facebook.com/Mavinform1/), a Vonatinfót (http://vonatinfo.mav-start.hu/), illetve a MÁV applikáción belül a térkép és a Mávinform menüpontjait - válaszolta lapunk kérdéseire a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Ez még csak a kezdet (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

- A téli forgalomra való felkészülés során a vasúttársaság még ősszel ellenőrizte a váltóberendezéseket és a felsővezetékeket. Beszerezték a váltók hó- és jégmentesítésére, a felüljárók, peronok takarítására, csúszásmentesítésére szükséges mennyiségű váltókenőanyagot, jégmentesítő folyadékot, fagyállót, illetve homokot. Biztosítják a kézi szerszámokat, a hóeltakarító gépek karbantartása, ellenőrzése is megtörtént. Ugyancsak ellenőrizték a villamos váltófűtők, gázüzemű váltófűtő-berendezések működését - ismertette a vasúttársaság, hogyan is készültek fel a havas időszakra.

- A MÁV-START a vonatok megfelelő fűtésére, illetve műszaki állapotára kiemelt figyelmet fordít. A vonatoknál a mozdonyvezető és a jegyvizsgáló végez ellenőrzést. Indulás előtt meggyőződnek a fűtőberendezések működéséről és amennyiben meghibásodást tapasztalnak, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

Budapest környékén a hétvégén nem várható fennakadás

A hóember megtalálta számításait (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Sok budapesti örült a hónak

A tegnap délelőtti gyors havazás sokaknak bosszúságot okozott, de a budapestiek nagy része kifejezetten várta már a havat, és nagyon pozitívan állt a hóhelyzethez.

- Nagyon örültem a havazásnak, szerintem, ha már hideg van, akkor jobb, hogy havazik is - mondta Gombos Fruzsina, aki imádja a havazást és a síelést is.

- Autóval jöttem, de nem volt különösebb változás a forgalomban, ami különleges volt, hogy reggel láttam egy apukát, aki a Lurdy háznál szánkón húzta a gyerekét - mesélte a Metropolnak Ivády Dániel Bence, aki nem veti meg a téli szórakozást sem - én is szeretem a havat és akartam hógolyózni is, de a lányok nem akarták.

- Szerencsére nem kerültem dugóba reggel, szóval engem nem befolyásolt a havazás - árulta el Varga Katalin, amikor a reggeli havazásról kérdeztük.- Karácsony környékén mindig várom a havazást, úgyhogy a januári hónak még örülök.





Ezeket olvastad már?
Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás