RETRO RÁDIÓ

Haldoklik a pesti Nagykörút: 45 üzlet zárt be a Blahától a Boráros térig





45 bezárt üzletet találtunk és fotóztunk le a Blaha Lujza tértől a Boráros térig. Panaszkodnak a boltosok, hogy nem jönnek a vevők, mert óriási a dugó és nem tudnak parkolni a biciklisávok miatt, és a közbiztonság is romlik a környéken. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: a célja, hogy élhetőbb legyen a város. De sajnos a tevékenységével éppen az ellenkezőjét éri el...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.12.
karácsony káosz

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút Budapesten. Siralmas látvány sorozatban egymás után látni a bezárt üzletek portáljait, és a lehúzott rácsok előtti lépcsőket belakják a hajléktalanok... A ruhaüzletek, kis éttermek, GSM-boltok helyén most a pusztulás, kosz és “kiadó/eladó” felirat…

Karácsony Gergely ennek éppen az ellenkezőjét ígérte: azt mondta, élhetőbbé teszi a várost. De a városkép a körúton egyre csak romlik – és ennek jelentős részben a városvezetés az oka. És hogy miért? Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a Nagykörút üzletei: a nap jó részében állandóak a közlekedési dugók, ráadásul a Karácsony-féle biciklisáv miatt nem lehet parkolni a bolthoz közel se a vevőknek, se az áruszállítóknak.

Ráadásul sok boltos panaszkodik a koszra és a romló közbiztonságra, a rengeteg gyanús alakra. Az üzlettulajdonosok szerint el kellene döntenie a városvezetésnek, hogy a bicikliseket támogatja vagy a kiskereskedőket…

De ne legyünk igazságtalanok: az üzletek természetesen nem csak mindezek miatt zárnak be. A város közepén álló plázák miatt sok üzlet ment tönkre – és óriási pofont adott a járvány is az ágazatnak. De a bajban lévő kis üzleteknek rengeteget gondot okozott a budapesti városvezetés, amely nem segít, hanem árt – és úgy tűnik, nem élhetőbbé, hanem élhetetlenebbé tette a várost. Lefelé tartó spirálban van a Nagykörút – és ennek jórészt a városvezetés az oka.

Bezárt üzletek sora a Nagykörúton (Fotó: Metropol/NZ)

“Kiábrándítóan leromlott a környék”

Ildikó: “Sötétedés után nem szeretek az utcákon sétálni, így bevásárolni sem a körútra járok, hanem inkább a Corvin plázába. Ott nincsen annyi hajléktalan, dühöngő részeg és nincsen annyi mocsok sem az utcán. Megmondom őszintén, kiábrándítóan leromlott a környék és a közbiztonság. Ha rend lenne, nem mennék el a plázáig, hanem itt a környéken intézném el a vásárlást.”

Edit: “Én a kis boltokat szeretem, vannak törzshelyeim. Sajnos nagyon sok bezárt már, egyedül a hentes maradt meg. Szeretem tudni például, hogy következő héten milyen áru jön, és megbeszéljük, mondjuk, hogy félre teszi nekem a hordós savanyú káposztát. Sajnos a körútnak rossz lett a hangulata, sorra cserélődnek az üzletek.”

Karolina: “Régen az volt sokak programja, hogy bejön villamossal a József körútra és végignézi a kirakatokat. Volt szabó, kávéház, cukrászda, élelmiszer, zöldséges, minden ház aljában üzletek működtek. Ma ez egy lepusztult rész lett, sok üres, vagy szinvonatalan kínai és arab üzlettel, az utcákon iszogató hajléktalanokkal.”

Fotó: Metropol/NZ

“A Rákóczi tér megint borzasztó”

„A József körúton négy állandó üzlet van, olyan amelyik már évtizedek óta itt van. Az összes többi folyamatosan cserélődik” – mondta a Metropolnak egy órás, akinek az üzlete előtt rendszerint sorban állnak a vásárlók. Szerinte neki jó helyzete van, hiszen ketten vannak órások a környéken és a minőségért hálásak a vevők, akik magyarok és törzsvásárlók. Igaz neki, mint mondta nem probléma az áruszállítás, mert nincsen, de megérti azokat, akiknek emiatt zuhan a bevétele.

„A Rákóczi tér katasztrofális, teljes mértékben birtokba vették a hajléktalanok, ellepi rendszeresen a kosz, az ürülék, az alkoholos flakonok, és az ittas, balhés emberek” – tudtuk meg egy görög élelmiszerüzlet tulajdonosától, aki szintén évek óta nyitva várja a vevőit a térrel szemben.

Fotó: Metropol/NZ

“Az üzletek 30-40 százaléka zárva van”

A nagykörúti üzletek bevételének jelentős százalékát a külföldiek adták. Egy befektető, aki 4 boltot szeretne épp kiadni Budapest különböző területein, elmondta: “Ma hiányoznak a bevételből a külföldiek, ők jelentették a bevétel 25- 30 százalékát. Emiatt nyitott itt egy Barber Shop is üzletet, de hamar lehúzta a redőnyt, ahogyan egy fodrász kozmetika is közel hozzá. Ez a látvány alapvetően rossz hangulatot generál, nem csalogatja a vásárlókat és befektetőket a környékre. Még 25 évvel ezelőtt is nagy szám volt egy József körúti üzlethez hozzájutni. Olyan hamar elmentek, hogy meg sem hirdették őket. Most hónapok óta nem tudom kiadni a boltjaimat...”

Fotó: Metropol/NZ

“Ahol nincs mozgás, ott hamar megjelennek a hajléktalanok “

“Az is rombolja a környék jellegét, hogy a bezárt helyiségek lépcsőire telepednek hajléktalanok, italoznak, otthagyják az üvegeket, ami miatt a ház lakói joggal mérgesek. Ha ők segítenének bennünket azzal, hogy nem korlátoznák, milyen szolgáltatást engednek oda, akkor az új bérlők rendben tarthatnák a portájukat, jobban akadna új bérlő is és a hajléktalanok sem tudnának tanyát verni. Mindez emelné a városképet, ami az elmúlt 1,5 évben a mélybe zuhant” – véli a befektető.





Ezeket olvastad már?
Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

"Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

"Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás