A hongkongi hatóságok kedden figyelmeztették a lakosságot: erővel behatolhatnak házakba a tömegtesztelésen áteső, korlátozás alá vont területeken, amennyiben felmerül annak gyanúja, hogy az adott állampolgár otthon tartózkodik, de nem nyit ajtót.

A kormány 48 órás tömegtesztelést folytatott január 23-tól Kowloon szegényebb részén, ahol számos etnikai kisebbség él, és ahol több alkalommal is kialakult koronavírusjárvány-góc.

Bár a műveletet nem jelentették be, szivárogtak ki róla információk. Carrie Lam hongkongi kormányzó szerint ez vezetett ahhoz, hogy a művelet kevésbé bizonyult hatékonynak, mivel mintegy félezer háznál nem nyitottak ajtót a tesztelést végző hatóságoknak.

A művelet során mintegy 7000 embert teszteltek, közülük 13 ember tesztje lett pozitív. Szakértők szerint az ilyen kevés szám nem befolyásolja döntően a vírus terjedését, és nem igazol további zárlatokat.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: a hongkongi kormány vitát kiváltó, úgynevezett rajtaütésszerű vesztegzárai kevés pozitív esetet tártak fel. A második, „rajtaütésszerű”, 24 órás karantén során három koronavírus-fertőzöttet találtak, míg további négy ilyen operáció során egyet sem.

Matthew Cheung, a hongkongi kormányzat vezető titkára hétfőn közölte, hogy naponta egy ilyen zárlatot alkalmaznak Hongkong területén február 10-ig, két nappal a február 12-én beköszöntő kínai holdújév előtt.