RETRO RÁDIÓ

Ezt várják az oltástól a 16–18 évesek





A Metropol két 18 év alatti olvasója már regisztrált az oltásra, amit a rendszer sikeresen el is fogadott. Elindul a 16–18 éves korosztály vakcinációja is. Az egészségügyi szakemberek tanácsát követve döntött így a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a napokban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
járvány

Egyelőre annyit tudni, hogy Pfizer-vakcinát kaphatnak a fiatalok, és elkülönítik a számukra szükséges mennyiséget. Az oltás rendjéről később lesznek információk.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

A 17 éves Blanka számára nem kérdés, hogy beoltassa-e magát

„A szüleimet már beoltották, és én is szeretném mielőbb megkapni a vakcinát. Szerencsére elfogadta a rendszer az adataimat. Gyerekszínész vagyok, az előadások és a forgatások miatt fontos, hogy meglegyen a védettségem. Persze jó lesz az is, hogy a barátaimmal nyugodtan be tudunk ülni bárhová, és ha elindul a fesztiválszezon, bulizni is mehetek. Ráadásul a nagyszüleimet is bátran megölelhetem.”

A 17 éves Csenge mozis randira szeretne menni

„A szerelmem asztmás, ezért szeretném a legnagyobb biztonságban tudni őt, magamat és persze a családomat is. Nagyon egyszerűen tudtam regisztrálni, remélem, mihamarabb megkapom az oltást. A járvány alatt jöttünk össze a barátommal és hosszú hónapok után szeretnénk végre egy igazi mozis randira is elmenni” – mesélte a lány.

Hamarosan a gyerekek is olthatóak lesznek?

Már zajlanak a 12 év alatti gyermekeken végzett klinikai tesztek is egyes koronavírus elleni oltásokkal: a Pfizer és a Moderna is vizsgálja saját vakcináját. A klinikai kísérletek célja, hogy biztonságosság és hatékonyság szempontjából ebben az életkorban is megvizsgálja a védőoltásokat, valamint kiderítse, hogy hogyan kell azokat alkalmazni a kicsiknél.

A 18 éveseknek érdemes érdemes átjelentkezni felnőtt praxisba

Ők már szabadon dönthetnek arról, hogy az eredeti praxisukban, vagy már felnőtt háziorvosnál tartanak igényt az általános ellátásra. Dr. Bense Tamás gyermekgyógyász szerint az átjelentkezést ebben a helyzetben nem éri meg halogatni.

„A 18 évesek eddig is kaphattak oltást, de kizárólag a felnőtt háziorvosoknál. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez változni fog e most a 16–18 évesek oltásával. Elképzelhető az is, hogy oltópontra szervezik majd ki az oltás felvételét. Ettől függetlenül a 18 éveseknek érdemes átmenni felnőtt praxisba, hogy mihamarabb védetté váljanak” – jelentette ki a Metropolnak dr. Bense, aki szerint a nyájimmunitás kialakulásához a gyermekpopuláció átoltása is elengedhetetlen.

Dr. Bense Tamás reméli, hogy hamarosan a gyerekeket is lehet oltani (Fotó: Metropol)

„Fél óra múlva legyen itt, addig áthozzuk a kartonját”

Egy 18 éves, még gyermekorvosi praxisban lévő fiatal már nagyon szerette volna megkapni védőoltást, és mivel tudta, hogy erre egyelőre csak a felnőtt háziorvosoknál van lehetőség, úgy döntött, hogy átjelentkezik. Amikor felhívta az orvost, rögtön érkezett a kérdés: „Oltást szeretne? Mert ha igen, fél óra múlva legyen itt, addig áthozzuk a kartonjait”. Olvasónk, Patrik végül így kapta meg egyik pillanatról a másikra az AstraZenecát.

 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás