RETRO RÁDIÓ

„Őszintén, én a helyükben ki sem nyitnék” – Ez a véleményük az embereknek a vasárnapi boltzárról





Vasárnap déli 12 órától javasol boltzárat a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, hogy ellensúlyozza az ágazat munkaerőhiányát. Az ötlet vitát szült az interneten. Vannak, akik szerint elfogadhatatlan, mások szerint szükséges, és vannak, akik szerint a „félmegoldás” hülyeség, mert a boltosok így sem pihenhetnek vasárnap.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.11.
A nap vitája

Óriási viták a vasárnapi boltzár ötlete körül

A vasárnapi nyitvatartás korlátozása csak abban az esetben lehet elfogadható, ha az a teljes napra vonatkozna. Az alkalmazottak számára is jó megoldás lenne, mert így a vasárnapot valóban a családjukkal és pihenéssel tölthetnék, szemben a 2-3 órás vasárnapi műszakkal, ami amellett, hogy felesleges, bérezés szempontjából sem vonzó” – mondta Bubenkó Csaba. Az Egyenlő.hu elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a legfontosabb cél a bérek emelése, ezért hamarosan bemutatnak egy, a háborús infláció hatásainak mérséklését célzó javaslatot, amelynek célja a bolti dolgozók terheinek valós csökkentése. A lap úgy tudja, nincs most a kormány napirendjén a vasárnapi nyitvatartást korlátozó javaslat, és ez a munkáltatóknak sem érdeke, hisz jelenleg a saját döntésük szerint alakítják a nyitvatartási időt.

Óriási vita a vasárnapi boltzár ötlete körül Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2015-ben már volt kötelező vasárnapi pihenőnap

2015. március 15-től a magyar kormány – elsősorban a családokra való tekintettel – pihenőnappá nyilvánította a vasárnapot. Ez alól kivételek voltak a dohányboltok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, az újság- és virágárusok, a pékségek, amelyek nyitva lehettek vasárnap déli 12 óráig. Az érintett üzletek hamar megtalálták a kiskaput is: többen piaccá minősítették magukat, hogy vasárnap is nyitva tarthassanak, ám ez – bár a dolgozók többsége örült neki – a vásárlók körében nem aratott osztatlan sikert. 2016. április 11-én a kormány javaslatára a parlament egyhangúlag megszavazta a törvénymódosítás visszavonását. A kormány 2018-ban világosan kijelentette: nem gondolkodnak újabb boltzár bevezetésén. Az üzletek maguk eldönthetik most is, bezárnak-e vasárnap vagy sem, a vásárlók érdekeit pedig nem szolgálja a kötelező bezárás.

Megoszlik a budapestiek véleménye a boltzár kapcsán

Eltérően vélekedtek a Metropolnak a kötelező pihenőnapról a fővárosban élők.

„Régen is volt hasonló, mondjuk én nyugdíjasként könnyen beszélek, azoknak akik dolgoznak, nyilván ez nehezebb” – vélekedett Ilona.

Ilona szerint régen sem volt másképp Fotó: Bors

„Különösebb eredményét nem látom, az az 1-2 óra már nem jelent semmit. Nem hinném, hogy ez a legokosabb dolog, amit lehetne csinálni. Ez nem oldja meg a munkaerőhiányt” – mondta Attila.

Attila szerint más megoldások kellenének a munkaerőhiány csökkentésére Fotó: Bors

„Őszintén, én a helyükben ki sem nyitnék, szerintem vasárnap pihenjen mindenki” – összegezte véleményét Vilma.

Vilma szerint vasárnap az pihenőnap Fotó: Bors

A Facebook is tele a vasárnapi boltzár körüli vitával, a kép nem egyértelmű

„Senkinek sem lenne kedvező. Az eladó jóval kevesebbet keresne, a kereskedelem elesne a vasárnapi számottevő bevételtől, és az emberek sem tudnának vásárolni. Nem a középkorban élünk, hogy mindenki gubbasszon otthon vasárnap a hajnali mise után” – szólt egy összetett érv a vasárnapi boltzár ellen. Ám rengetegen sajnálják a kereskedelemben dolgozókat és vélik úgy, nekik is járna, hogy vasárnap a családjukkal lehessenek, bár akkor elesnének a vasárnapi nyitvatartás pluszpénzétől. Vannak, akik pedig úgy vélik, régen sem voltak nyitva vasárnap a boltok, mégis túlélték az emberek.





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás