
Az Élvonal Program bemutatóján Krausz Ferenc és Hankó Balázs is szenzációsnak nevezte a citromos mákroládot.
A búzaliszt nélkül, csak mák hozzáadásával készült piskótarolád citromos mascarpone krémmel betöltve akkora sikert aratott az ismeretségi körben, hogy vittünk belőle kóstolót Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusunknak is. A professzor úgy nyilatkozott a mákroládról, hogy ez „csoda”. Az Élvonal Program bemutatásán Hankó Balázs miniszter is kért és kapott ízelítőt a „csoda” süteményből, amit szenzációsnak nevezett.Minden mákkedvelőnek jó szívvel ajánljuk!
4 egész tojás
20 dkg darált mák
4 evőkanál cukor (vagy eritrit)
Fél zacskó sütőpor (GM)
25 dkg mascarpone (lehet növényi)
2 dl tejszín (lehet növényi)
1-2 citrom (kezeletlen héjú!)
Ízlés szerint cukor (vagy eritrit)
A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadva a cukrot, tovább folytatjuk a habverést. Amikor kész, cukrászlapáttal, kézzel belekeverjük egyenletesen a tojások sárgáját, majd apránként beledolgozzuk a masszába a darált mákot (egy keveset hagyunk csak ki belőle a krém megszórásához) és a sütőport.
A tepsi aljára szilikon lapot teszünk (ezzel jól fel tudjuk majd csavarni a roládot) és rá egyenletesen eloszlatva szétterítjük a piskótamasszát. Az egészet 180 fokon, légkeveréssel sütjük, kb. 20 percig.
Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, amint nem ragad a villára a tészta, máris kivehetjük. Még azon melegében, a szilikon alátét segítségével feltekerjük a tésztát roládnak, majd a szilikont kihúzva, újra felgöngyölítjük most már csak a piskótát.
Amíg a piskóta a sütőben van, lereszeljük a megmosott citrom(ok) héját, kikeverjük a krémnek való mascarponét a tejszínnel felhabosítva, annyi cukor hozzáadásával, ami az édes-ízlésünknek megfelel. Hozzáadjuk a kifacsart (tetszés szerint 1 vagy 2) citrom levét, és még egyszer áthabosítjuk géppel a krémet.
A már meghűlt roládot letekerjük, a krém felét rákenjük, megszórjuk darált mákkal, majd gyorsan visszatekerve, simítva megnyomkodjuk a henger alakot, hogy tartsa a formáját. A krém másik felével bevonjuk, és a citromreszelékkel „behajazzuk” a roládot. Citromszeletekkel dekorálhatjuk pluszban.
Így fogadta a Nobel-díjas fizikus a mákroládunkat.
Ahogy meglátta a lányokat, magához nyúlt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre