Krausz Ferenc: "Ez csoda!" - A mákrolád citrommal, liszt nélkül a Nobel-díjasnak is bejött - Videó

Az Élvonal Program bemutatóján Krausz Ferenc és Hankó Balázs is szenzációsnak nevezte a citromos mákroládot.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.05.30.
mákrolád Krausz Ferenc Nobel-díj

A búzaliszt nélkül, csak mák hozzáadásával készült piskótarolád citromos mascarpone krémmel betöltve akkora sikert aratott az ismeretségi körben, hogy vittünk belőle kóstolót Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusunknak is. A professzor úgy nyilatkozott a mákroládról, hogy ez „csoda”. Az Élvonal Program bemutatásán Hankó Balázs miniszter is kért és kapott ízelítőt a „csoda” süteményből, amit szenzációsnak nevezett.Minden mákkedvelőnek jó szívvel ajánljuk!

Krausz Ferenc
Krausz Ferenc: Ez csoda! - A Nobel-díjas tudós is imádta a citromos mákroládot  Fotó: Fodor Erika


Hozzávaló 32X42 cm-es tepsihez

4 egész tojás

20 dkg darált mák

4 evőkanál cukor (vagy eritrit)

Fél zacskó sütőpor (GM)

Citromos mascarpone krém Fotó: Fodor Erika

Töltelék

25 dkg mascarpone (lehet növényi)

2 dl tejszín (lehet növényi)

1-2 citrom (kezeletlen héjú!)

Ízlés szerint cukor (vagy eritrit)

Máktészta citromos mascarponéval Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadva a cukrot, tovább folytatjuk a habverést. Amikor kész, cukrászlapáttal, kézzel belekeverjük egyenletesen a tojások sárgáját, majd apránként beledolgozzuk a masszába a darált mákot (egy keveset hagyunk csak ki belőle a krém megszórásához) és a sütőport. 

A cukorral felvert tojáshabba mehet a darált mák! Fotó: Fodor Erika

A tepsi aljára szilikon lapot teszünk (ezzel jól fel tudjuk majd csavarni a roládot) és rá egyenletesen eloszlatva szétterítjük a piskótamasszát. Az egészet 180 fokon, légkeveréssel sütjük, kb. 20 percig. 

Mehet a sütőbe a máktészta! Fotó: Fodor Erika

Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, amint nem ragad a villára a tészta, máris kivehetjük. Még azon melegében, a szilikon alátét segítségével feltekerjük a tésztát roládnak, majd a szilikont kihúzva, újra felgöngyölítjük most már csak a piskótát.

A sütőpapír vagy szilikon segítségével feltekerjük a mákpiskótát Fotó: Fodor Erika

Amíg a piskóta a sütőben van, lereszeljük a megmosott citrom(ok) héját, kikeverjük a krémnek való mascarponét a tejszínnel felhabosítva, annyi cukor hozzáadásával, ami az édes-ízlésünknek megfelel. Hozzáadjuk a kifacsart (tetszés szerint 1 vagy 2) citrom levét, és még egyszer áthabosítjuk géppel a krémet. 

A krém felét rákenjük a kiterített máktésztára Fotó: Fodor Erika

A már meghűlt roládot letekerjük, a krém felét rákenjük, megszórjuk darált mákkal, majd gyorsan visszatekerve, simítva megnyomkodjuk a henger alakot, hogy tartsa a formáját. A krém másik felével bevonjuk, és a citromreszelékkel „behajazzuk” a roládot. Citromszeletekkel dekorálhatjuk pluszban.

A krém másik felével körbevonjuk a mákroládot Fotó: Fodor Erika

Így fogadta a Nobel-díjas fizikus a mákroládunkat.

@fezstory Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusunknak még a Vojnovich- Huszár Villabeli Nagyok forgatása óta tartoztam a lisztmentes máktortával. Végül Hankó Balázs miniszter is kért belőle.#fyp💕 ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás