Megdöbbentő dolgokat tudhatsz meg Gyuris Ritától. Összegyűjtöttük a növényorvos legérdekesebb kísérleteit.
Gyuris Rita növényorvos a plantprotecting nevű TikTok-csatornáján érdekes kísérletekről készít videókat. Különféle tárgyakból vagy élelmiszerből gomba- és baktériumtelepeket tenyészt ki. Összegyűjtöttük a legérdekesebb kísérleteit.
Ezentúl minden bizonnyal nem fogsz ugyanúgy nézni a fűszerpaprikára. Legtöbben azt gondoltuk, hogy nedvesség érhette a fűszert, ezért vannak benne összeállt darabok, ez azonban nem igaz. Rita megmutatta, hogy mit rejt valójában a fűszerpaprika-galacsin.
A kis bogyók igazából bábbölcsők vagy bábkamrák, ha ezeket óvatosan szétnyomkodjuk, akkor megtaláljuk belül a bábozódó lárvát, bábot, vagy a már kifejlett rovart
– mondta a növényorvos.
Rita sokak kedvenc italát, a kávét is megvizsgálta. Mikroszkóp alatt megfigyelte, hogy kör alakú pontocskák rezegnek a tárgylemezen, amik nem mások, mint baktériumok.
A „3 másodperces szabály” megnyugtatja a lelkiismeretünket, hogy még megehetjük és nem vész kárba az az ételdarab, amit véletlenül leejtettünk a földre. A szabály szerint ha gyorsan felkapjuk, még nem telepedtek meg rajta a baktériumok. Van, aki 5 másodperces szabályként ismeri, de a lényege ugyanaz.
Leplezzük le az igazságot
– mondta Rita, majd megmutatta az eredményeket: a 3 másodpercig a földön hagyott mintán legalább 5-6 féle különböző baktériumkolónia szaporodott fel; a fél óráig a padlón hagyott mintánál is hasonló volt a helyzet. Ebből kiindulva a baktériumok nem várnak; 3 másodperc alatt is simán rátapadnak az ételünkre.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre