Igaz a 3 másodperces szabály a földre ejtett ételeknél? - Szakember tesztelte - Mutatjuk!

Újabb, érdekes kísérlettel jelentkezett a TikTok kedvenc növényorvosa, Gyuris Rita. A 3 másodperces szabályról végre megtudhatjuk, hogy tényleg működik-e?



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.10.05. 15:00
TikTok kísérlet étel

A „3 másodperces szabály” megnyugtatja a lelkiismeretünket, hogy még megehetjük és nem vész kárba az az ételdarab, amit véletlenül leejtettünk a földre. A szabály szerint, ha gyorsan felkapjuk, még nem telepedtek meg rajta a baktériumok. Van, aki 5 másodperces szabályként ismeri, de a lényege ugyanaz. Gyuris Rita növényorvos most megmutatja, hogy mennyire bízhatunk ebben a mítoszban. 

szabály
Rita a padlóra ejtette az agar lemezdarabot. A 3 másodperces szabály mítoszának járt utána Fotó: TikTok/plantprotecting

Igaz a 3 másodperces szabály? 

„Te meg szoktad enni, ami leesett a földre?” - tette fel a kérdést a TikTok kedvenc növényorvosa a videójában. 

„Azt szokták mondani, hogyha gyorsan felvesszük, amit leejtünk, akkor még simán megehetjük” - folytatta.

Így néz ki a 3 másodpercig a földön hagyott agar lemezdarab Fotó: TikTok/plantprotecting

Rita a teszthez két steril agar lemezt használt, melyekből kivágott egy-egy darabot, azokat leejtette a földre. Az egyiket 3 másodperc után már fölvette, a másikat pedig fél óráig hagyta a földön.

Mivel az agar lemez felülete tapadós, ezért olyan, mintha a kísérletet egy csirkemellsonkával, vagy egy párizsival csináltuk volna meg

 - magyarázta. „Természetesen az eszközöket, melyekkel leejtettem ezeket az agar lemezdarabokat, előtte hosszasan sterilizáltam” - tette hozzá.

Ez, a fél óráig a földön hagyott agar lemezdarab Fotó: TikTok/plantprotecting

„Leplezzük le az igazságot”

 

„Leplezzük le az igazságot” - mondta Rita, majd megmutatta az eredményeket: a 3 másodpercig a földön hagyott mintán legalább 5-6 féle különböző baktérium kolónia szaporodott fel; a fél óráig a padlón hagyott mintánál is hasonló volt a helyzet. Ebből kiindulva a baktériumok nem várnak; 3 másodperc alatt is simán rátapadnak az ételünkre. 

Az eredmények persze változhatnak, ha nem csempén, hanem szőnyegen ejtem le, vagy az utcán. Függ attól is, hogy az ételnek milyen a felülete, a felszíne. Mennyire tapadnak rá a különböző mikroorganizmusok, koszdarabok

 - szögezte le Rita.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás