Az ünnepek sok szempontból megviselik a szervezetet, gondoljunk csak az aggodalomra, hogy minden jól sikerüljön, vagy éppen a napokig tartó nagy evésekre, és persze az alkoholos italok kortyolgatására. Egyiket sem szerencsés túlzásba vinni, utóbbi azonban akár a szívre is károsan hathat.
Mindannyiunk számára stresszes időszak az év vége, nemcsak a munkahelyen feszített a tempó, hanem a magánéletben is: szeretnénk mindent megtervezni az ünnepekkel kapcsolatban, úgy, hogy az a lehető legjobban sikerüljön. Ez viszont mentálisan és testileg is kimerítő lehet, így nem csoda, hogy az ünnepek alatt szeretnénk elengedni kicsit a gyeplőt, és élvezetekkel feledni a nehézségeket.
Vannak, akiket az evés nyugtat meg ilyenkor, mások az alkoholtól várják a fellélegzést. Habár az ünnep valójában a pihenés és együttlét örömének lehetőségét kínálja, a hozzá társuló stressz, illetve az annak nyomán túlzásba vitt falatozás és italozás több kellemetlenséget is előidézhet a testünkben. Mindez a jól ismert rosszulléten, kínzó teltségérzeten, gyomorrontáson, fejfájáson és levertségen túl az úgynevezett ünnepiszív-szindróma (angolul holiday heart syndrome) kialakulásához is vezethet, amely hirtelen jelentkező szívritmuszavarral, leggyakrabban pitvarfibrillációval jár.
A sokakat érintő probléma nem egy hivatalos orvosi diagnózis, ám annál inkább elterjedt jelenség. Az elnevezés a 70-es évekből származik, és arra utal, amikor egészséges embereknél az ünnepi időszakban nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása következtében szívritmuszavar lép fel. A szindróma neve azonban jobb, ha nem téveszt meg senkit: a baj az év bármely részében jelentkezhet.
Az emberek az ünnep során, a családi, baráti látogatások alkalmával hajlamosak a megszokottnál több italt fogyasztani, a különféle fogások között pedig könnyen meg lehet feledkezni a mértékről. Ez azért veszélyes, mert az alkohol dehidratáló hatású, emellett negatívan hat a szív- és érrendszerre, valamint annak működésére. Ehhez társul a már említett magasabb stressz-szint, és máris könnyen megtörténik a baj. A tünetek a következők lehetnek: gyengeségérzet, mellkasi fájdalom, szapora, rendszertelen szívverés, amelyet gyakran kísér légszomj, szédülés, extrém esetben ájulás. Az érintettek néha szorongást és diszkomfortérzést is tapasztalhatnak, ami tovább ronthatja az állapotukat. Érdemes tudni, hogy mértéktelen evés-iváson kívül az év végi fizikai és szellemi fáradtság, a kevés alvás, és a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása is fokozhatja a szív megterhelését. Ezek még egészséges embereknél is gondot okozhatnak, de akik szív- és érrendszeri betegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek, még inkább veszélyeztetettek – írja a Fanny magazin.
A panaszok általában spontán elmúlnak, ha megszüntetjük a kiváltó okokat, például moderáljuk, vagy teljesen megszüntetjük az alkoholbevitelt, hidratálunk, és időt szánunk a pihenésre. Súlyos esetekben viszont, például meglévő szívproblémákkal, vagy ha a tünetek 20-30 percnél tovább is fennállnak, orvos felkeresésére is szükség lehet, különösen, ha a ritmuszavar tartós, vagy egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen helyzetekben gyógyszeres kezelés, akár ritmus-helyreállító eljárások is szükségessé válhatnak.
A legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk magunkra és a szokásainkra. Tartsunk mértéket az ételek és italok fogyasztása tekintetében, és ha tudjuk, hogy rendelkezünk valamilyen kockázati tényezővel, vagy korábban is volt már szívproblémánk, fokozottan ügyeljünk az egészségünkre. Kerüljük a nehéz fogásokat, napi 1-2 italnál ne igyunk többet, hidratáljunk megfelelően, azaz fogyasszunk elegendő mennyiségű cukormentes folyadékot, és pihenjünk eleget. Ha hajlamosak vagyunk a stresszre, alkalmazzunk feszültségoldó technikákat, például sétáljunk, kocogjunk, olvassunk, filmezzünk, társasozzunk a családdal, vagyis foglalkozzunk olyan dolgokkal, melyek segítenek kikapcsolni és kikapcsolódni. Az ünnepeknek nem kell az egészségünk rovására mennie, némi tudatossággal pedig a szívünk is hálás lesz és igazán békés lehet az ünnep.
Szívritmuszavar esetén a szív elektromos impulzusai szabálytalanná válnak, ami miatt a legfontosabb szervünk túl gyorsan, túl lassan vagy rendszertelenül kezd verni. Alapesetben állandó a ritmus, a szív összehúzódásait elektromos impulzusok koordinálják és szabályozzák, de zavar esetén a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért. Ez a szabálytalan működés pitvarfibrilláció esetén a pitvarok rendezetlen remegését, míg kamrai tahikardia, azaz szapora szívverés esetén a szívkamrák rendellenesen gyors összehúzódását eredményezi. A szívritmuszavar az enyhe tünetektől a súlyos, életveszélyes állapotokig terjedhet.
Nem számít, mit iszunk!
Az ünnepiszív-szindróma kialakulása szempontjából nem az ital típusa, hanem a fogyasztott alkohol összmennyisége a döntő tényező. Minden alkoholtartalmú ital, legyen az sör, bor, rövidital vagy valamilyen koktél, kiválthatja a problémát, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A röviditalok gyorsan megemelik a vér alkoholszintjét, ami hirtelen és nagy terhelést róhat a szívre. Ugyanez igaz a sörre vagy borra, aminek mértéktelen iszogatása hasonló hatással bírhat. Az italozás az alkohol típusától függetlenül sok egyéb mellett növelheti a dehidratáció kockázatát, zavarhatja a szív működését, és hozzájárulhat a szívritmuszavar kialakulásához, ezért egészségünk megőrzése érdekében tanácsos a mértékletességre törekedni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre