Ezek az érvek szólnak az új orvosi ügyeleti rendszer mellett

Október 1-jén Budapesten is elindult, ezzel pedig országossá vált az új orvosi ügyeleti ellátórendszer.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.10.01. 17:17
Módosítva: 2024.10.01. 17:54
egészség mentők Budapest

Másfél évvel ezelőtt, 2023. február 1-én Hajdú-Bihar vármegyében mutatkozott be elsőként az új és egységesített orvosi ügyeleti ellátórendszer. Azóta minden hónapban egy-egy új vármegye csatlakozásával folyamatosan bővült az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt az ügyelet újjászervezett rendszere, ami október elsején, Budapest csatlakozásával lett országos lefedettségű.

orvosi ügyelet
Az új orvosi ügyeleti rendszer minden beteget egységes és a számára megfelelő ellátásban részesít – legyen szó felnőttről vagy gyermekről. Fotó: Pavel Danilyuk / Pexels

Könnyen hozzáférhető és egységes lett az orvosi ügyelet

A főváros csatlakozásával immár az egész ország területén a 1830-as telefonszámot kell tárcsáznia annak, aki a háziorvosi rendelési időn kívül szorul orvosi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy – a korábbi rendszer gyakorlatával ellentétben – minden esetben el fogja érni a beteg az orvost. A 1830-as telefonszámon elérhető diszpécser a beteg állapotának súlyosságát mérlegelve irányítja tovább a hívót az egészségügyi szakemberhez – ha erre szüksége van. Ezzel igazságosabbá vált az ellátás, hiszen minden beteg meg fogja kapni az állapotának megfelelő kezelést. Garancia erre az is, hogy a 1830-as telefonszámot tárcsázva már a hívást is rögzítik, de a mentőszolgálat az ügyeleti ellátás minden elemét figyelemmel kíséri.

Mérik a betegek elégedettségét

Az orvosi ügyelet új rendszere – a korábbi gyakorlattal ellentétben – betegközpontú. A betegelégedettség mérésére olyan megoldásokat dolgozott ki az Országos Mentőszolgálat, amelynek a segítségével a páciensek könnyen adhatnak visszajelzést a többi között arról, hogy mennyire volt egyszerű az ügyeleti ellátáshoz hozzáférni, meg voltak-e elégedve az ellátással, megkapták-e a szükséges ellátást, információkat. Ez már csak azért is fontos, mert így biztosított az ügyeleti ellátás minősége, illetve annak folyamatos javítása.

Nem csupán egységes, korszerűbb is

A betegek minőségi ellátásának persze csak az egyik eleme az ellátási rendszer reformja. A másik alappillére ennek a korszerű eszközpark. Ennek érdekében az új ügyeleti rendszerrel együtt olyan korszerű eszközök beszerzéséről is gondoskodott a mentőszolgálat, amelyek most már az egész országban az ügyeletet ellátók rendelkezésére állnak – legyen szó új ügyeleti személygépkocsikról vagy műszerekről.

orvosi ügyeleti rendszer
Az orvosi ügyelet része, hogy ha szükséges, az orvos házhoz megy a jól felszerelt orvosi autóval. Fotó: Rozman Péter

Gyerekeknek és felnőtteknek is van ellátóhely

Míg a vidéki ügyeleteken vegyes praxisok működnek, addig Budapesten külön gyermekügyeletet is létesítettek annak érdekében, hogy a kis betegek a legmagasabb szintű ellátást kaphassák.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás