Több olyan dolog is történt ezen a napon, ami előtte még soha: íme a lista!

Október harmadika egy izgalmas nap a történelemben. Főleg ha azt nézzük, mennyi minden történt meg először ezen a napon. Íme az események listája!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.03.
Módosítva: 2024.10.03.
ez lesz ma űrhajó porszívó

Szabadalmaztatták a porszívót

131 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1893-ban egy október 3-ai napon szabadalmaztatta találmányát J.S. Thurman. Ez volt az első motoros (benzinüzemű) porszívó, amit már nem ember, hanem gép hajtott. Nem sokkal ezután házhoz rendelhető takarítást is vállalt, alkalmanként 4 dollárért.

porszívó
Nagy átalakuláson mentek át azóta a porszívók, de más, fontos dolgok is történtek ezen a napon (A kép illusztráció!) Fotó: Martin Bergsma /  Shutterstock

Elküldték az első fényképet faxon

102 évvel ezelőtt 1922. október 3-án Washingtonban küldtek először fényképet telefonvonalon keresztül.

Megjelent az első mágneses videómagnó

72 évvel ezelőtt 1952. október 3-án mutatták be az első szalaggal működő videómagnót Los Angelesben. Vision Electronic Recording Apparatus (VERA) névre hallgatott, és a BBC tesztelte.

71 éves lett Cseke Péter

1953. október 3-án született Cseke Péter Nagyváradon. 1965 óta él Magyarországon. 1976-tól a debreceni Csokonai Színház, 1981-től a Madách Színház, 1990 óta a Nemzeti Színház tagja.

Első útjára indult az Atlantis űrrepülőgép

Az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal (NASA) flottájához tartozott. Ez volt a negyedik megépített űrrepülőgépük. Az első repülése az űrrepülőnek 1985. október 3-án volt és azóta már 32 repülést hajtott végre. Az Atlantis indította a Galileo űrszondát és a Magellan űrszondát 1989-ben, valamint a Compton gammatávcsövet 1991-ben. Részt vett a Shuttle–Mir-repüléseken és repült a Nemzetközi Űrállomásra is. 2007 elején a NASA vezetői 2011-re tűzték az Atlantis kivonását a forgalomból. Utolsó küldetése egyben az amerikai űrrepülőgép-program befejezését is jelentetteolvasható a Wikipédián.

Egy évvel ezelőtt kapta Krausz Ferenc a Nobel-díját

A fizikai Nobel-díjat Krausz Ferenc – egyenlő arányban megosztva – kapta Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel az atommag körül rendkívül gyors mozgással keringő negatív töltetű részecskék, az elektronok lefényképezésének lehetővé tételéért, méghozzá 2023. október 3-án.

Karnok Csaba
Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben   Fotó: Karnok Csaba

Az S. O. S. lett a hivatalos nemzetközi segélykérő jelzés

1906-ban ezen a napon hivatalos nemzetközi segélykérő jelzéssé nyilvánította a Nemzetközi Rádiótávírási Konvenció (International Radio Telegraphic Convention) az S. O. S.-t Berlinben.

Ma is több plázában lesz véradás

  • 7:00–19:00-ig a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30-ig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00–18:00-ig az Europeum Plazában (1088 Budapest, Blaha Lujza tér 5.)
  • 12:00–18:00-ig pedig a Duna Plaza I. emeletén a posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.)
Véradás
A rendszeres véradással mások életét menthetjük meg

Több helyen várható ma eső

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult idő lesz jellemző, sok helyen esővel és záporokkal. A szél több helyen megélénkül. A hajnali 6 és 14 fok közötti hőmérsékletek délutánra 11 és 19 fok közé emelkednek.

Folytatódik a Zsidó Kulturális Fesztivál

Zsidó Kulturális Napok lesznek október 3. és 6. között az Óbudai Társaskörben, ahol Hegedűs D. Géza, Molnár Piroska, Nógrádi Gergely és Bíró Eszter is fellép majd, de lesz flódni, könyvbemutatók, zenés felolvasóestek és koncertek. További információk itt találhatók az eseményről.

Itt lesznek lezárások a városban

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz október 3-án és október 4-én az V. és VII. kerületben. Tilos megállni október 3-án 7 órától október 4-én 17 óráig az Apáczai Csere János utcában a hotel felőli oldalon, az Eötvös tér és a Wekerle Sándor utca között; október 3-án 16 órától 22 óráig az Akadémia utca páratlan oldalán a Zoltán utca és a Garibaldi utca között, 7 órától október 4-én 17 óráig az Erzsébet körút 41. szám előtt 40 méter hosszan.

Focimeccs miatt pedig ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a VIII. és IX. kerületben. Tilos megállni, illetve le is zárják időszakosan október 3-án 6 órától 24 óráig az

  • Albert Flórián út mindkét oldalán a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között,
  • Bláthy Ottó utca mindkét oldalán az Üllői út és a Szenes Iván tér között,
  • Fék utca mindkét oldalán a Gyáli úti felüljáró és a Lenkei János utca között,
  • Gyáli út mindkét oldalán a Könyves Kálmán körút és a Fék utca között.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás