Így közlekedtek valamikor a postások: ma van a postai világnap – Archív fotó

22 ország az 1800-as években úgy döntött, hogy alapít egy egyesületet, aminek az lesz a célja, hogy az elzártabb településekre is eljussanak a levelek, méghozzá a lehető leggyorsabban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.09. 07:00
Módosítva: 2024.10.09. 13:23
ez lesz ma világnap posta

Nagy átalakuláson ment át alapítása óta a posta

150 évvel ezelőtt, 1874-ben alapították az Általános Postaegyesületet, amit később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek el. Erre emlékezünk a postai világnapon. Az alapító országok között volt Magyarország is, további 21 nemzet mellett. A cél az volt, hogy összehangolják a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét, továbbfejlesszék a postai szolgáltatásokat és hogy az elzártabb települések is bekapcsolódhassanak ebbe a szolgáltatásba. Az október 9-én alapított egyesületnek jelenleg több mint 160 ország a tagja. A posta szerepe is sokat változott.

Triciklis postás a Millenniumi kiállítás szivattyútelepén a Városligetben 1896-ban_ Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György
Triciklis postás a fővárosban. A posta azóta sokat változott  
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György

Szent Dénes napja van ma

Szent Dénes Párizs vértanú püspöke, a Merovingok, majd Karolingok védőszentje. Emlékezetét a sírja fölött emelt Saint-Denis-apátság, a francia királyi család temetkezési helye ápolta és terjesztette. A szentről szóló legendák szerint lefejeztetése után fejével a kezében ment sírjába, ezért sokszor így is ábrázolják. Szent Dénes a tizennégy Segítőszent egyike, fejfájósok szokták magukat oltalmába ajánlani.

80 éve tilos volt húst enni Magyarországon

Magyarországon kormányrendelet tiltotta meg a vendéglőknek a húsétel felszolgálását. A rendeletet 1944. október 9-én adták ki, ami alól kivételt képeztek a III. és IV. osztályú vendéglők, ahol csak gulyás vagy főtt marhahús volt árusítható.

50 éve ment el Schindler

Oskar Schindler üzletember, gyártulajdonos zsidó embereket mentett meg a holokauszt idején. Mintegy 1200 embert sikerült megmentenie a deportálástól és a várható haláltól, akiket lőszer- és edénygyáraiban alkalmazott Lengyelország, illetve a mai Csehország területén. Róla szól a Schindler bárkája című könyv és a Schindler listája című film. Schindler 1974. október 9-én hunyt el.

A turbina atyja ezen a napon született

Segner János András tudós, feltaláló 1704. október 9-én látta meg a napvilágot Pozsonyban. Tudományos munkássága nagyon sokrétű volt. A fizikában a legjelentősebb eredményeket a folyadékok és a merev testek dinamikájában érte el, de feltalált egy vízikereket (turbinát) is. A manapság parkok öntözésére használt berendezések is a Segner-kerék elvén működnek. A tudós írt a húsok pácolásáról és füstöléséről, a gabonavetőmagok fertőtlenítésére a kén-dioxidos kezelést ajánlotta, a sovány földek trágyázására pedig a fahamut. Érdeklődése kiterjedt a cukor-, a szesz- és a puskaporgyártás technológiájára is. Nevét az Segner-keréken kívül egy róla elnevezett Hold-kráter is őrzi.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Továbbra is különböző rendezvényeken, ingyenes szűréseken és tanácsadásokon várják a nőket egész október hónapban a mellrák elleni küzdelem jegyében. Minden 11. nő mellében kialakul rosszindulatú daganat, vagyis az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése a tüdőrák után. Magyarországon évente mintegy 8000 új megbetegedést és 2100-2200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Épp ezért fontos teendő például az önvizsgálat havonta történő elvégzése és a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat. Ezekről további információ itt olvasható.

Róla nevezték el a legrangosabb magyar fotóművészeti díjat

Balogh Rudolf (születési nevén Balogh Adolf) fotóművész, haditudósító műveiben elsősorban az Alföldet, a falusi életet és az állatok világát örökítette meg. Az I. világháborúban haditudósító volt. A Balogh Rudolf-díj a magyar fotográfia legrangosabb szakmai díja, amit 1992-ben alapítottak. A fotográfus 80 évvel ezelőtt, 1944. október 9-én hunyt el.

A Microsoft magyar fejlesztője is október 9-én hunyt el

Charles Simonyi magyar származású amerikai mérnök, fizikus, a Microsoft egyik vezető fejlesztője kétszer járt az űrben is. A Microsoftnál a Word és az Excel, valamint az Excelt megelőző Multiplan fejlesztését vezette. Milliárdos amerikaiként jelentős mecénási tevékenységet folytatott, nagy összegű adományokkal támogatott különböző művészeti, tudományos és közművelődési programokat. Először 2007. április 7-én, másodszor 2009. március 26-án járt a Nemzetközi Űrállomáson. ifj. Simonyi Károly (Charles Simonyi) 2001. október 9-én hunyt el.

Ezúttal ezen a két helyen lesz véradás

  • A Magyar Vöröskereszt a mai napon Budapesten az alábbi helyeken és időpontokban tart véradást:
  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 között pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Ismét esni fog

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdán nyugat felől fokozatosan felhősödés várható, helyenként szórványos esővel. A déli szél sokfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet körülbelül 21 fok körül alakul.

Forgalmirend-változás lesz az V. és VIII. kerületben

  • Egy delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van Budapest V. kerületében október 9. és október 11. között Budapest V. kerületében. Emiatt tilos megállni október 9-én 8 órától október 11-én 9 óráig az Erzsébet tér park felőli oldalán a hotel előtt, az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán és az Eötvös tér és a Vigadó utca között (kivéve az Apáczai Csere János utca 10. szám előtt).
  • Egy focimeccs miatt forgalmirend-változás lép életbe október 9-én 8 órától október 11-én 14 óráig a VIII. kerületben a Horváth Mihály tér 13–15. szám előtt, és szakaszosan, időszakosan lezárják a Horváth Mihály teret az Őr utca és a Baross utca között, valamint a Német utcát a Baross utca és a József utca között.

Kezdetét veszi a Liszt Ünnep

Október 9-én kezdődik és egészen 22-éig várja az érdeklődőket a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, több helyszínen is. A klasszikus és kortárs zene nemzetközi sztárjai, műfajteremtő formációk és a maguk területén kiemelkedő alkotók érkeznek Budapestre, és persze a sokszínű programkínálatban ezúttal is helyet kap az irodalom és a képzőművészet is. A részletes programok itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás