Gyilkos kátyú filézi az autógumikat, dühöngenek az autósok - Fotók

Egymásnak adják a csavarkulcsot az autósok Szegeden az egyik forgalmas körúton. Régóta bosszankodnak a helyiek, hogy komoly károkat is okozhat egy „gyilkos kátyú” az autójukban. Legutóbb egy anyuka autóján keletkezett több százezres kár a kátyú miatt, ami szó szerint szétvágta az autógumit!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.10.05. 11:00
Szeged kátyú autós

Hallottunk már olyanról, hogy kilyukadt a burkolat vagy megnyílt a föld az úttesten egy földbeszakadás miatt, de hogy egy kátyú pengeéles legyen? Úgy látszik, mindig van új a nap alatt. A szegediek hónapok óta fogják a fejüket, hiszen nem könnyű a közlekedés mostanság: egy gyilkos kátyú szinte naponta szedi az áldozatait – az autósok kerékgumijára feni éles fogát!

gyilkos kátyú
A gyilkos kátyú miatt dühöngenek a szegedi autósok. Kicsinek tűnik, de veszélyes, mert éles a széle / Fotó: Metropol olvasó

Csütörtökön is bajt okozott a gyilkos kátyú

Még a rutinos autósokon is kifog, hogy időben ki tudják kerülni a Rókusi körút rettegett sávját, ahol a gyilkos kátyú várja, mikor hajtanak végre bele az autósok. A kátyú az egyik népszerű bevásárlóközpont közelében van, és aki nem figyel eléggé vezetés közben, az belehajtva balesetet is szenvedhet. Legutóbb október 3-án, csütörtökön délután egy anyuka járt pórul. Kiss Mónika nem vette észre időben a mély lyukat és az autó kereke pont belement.

A nagy körforgalom felől érkezve, a kereszteződésben van ez a kátyú, a víztoronnyal szemben. Egyszer csak egy nagy durranást hallottam, aztán egyből elkezdett húzni a kocsim balra. Meg sem bírtam állni egyből, mert túl nagy volt a forgalom. Kénytelen volt a bevásárlóközpont középső bejáratáig elgurulni. Nagyon megijedtem!

 - idézte fel a Metropolnak Mónika, akinek épp a gyerekéért kellett volna mennie az iskolába.

A kátyú az oldalsó két kereket tette tönkre a szürke autón /
A kátyú az oldalsó két kereket tette tönkre a szürke autón / Fotó: Metropol olvasó

„Még most is ezen az egészen háborgok! A kátyú az autóm jobboldali kerekeit tette tönkre. Szétvágta a gumikat! Ott kellett kerekeket cserélni az esőben! A gyerekem nagymamáját riasztottam, hogy hozza el a kisunokáját a suliból” – panaszkodott az anyuka. Párja, Péter hozzátette: a gyilkos kátyú legalább négy hónapja keseríti meg a szegedi autósok életét.

Húsz évig éltem Németországban, de sosem történt ilyen, hogy egy normál úttest szétvágja a gumit…

 - említette meg az apuka. A családnak hatalmas kárt okozott a gyilkos kátyú, mivel egy tengelyen két egyforma guminak kell lennie, így a négy kerék cseréje több mint kétszázezer forintba került.

Szétvágja a kerekeket

Péter szerint óriási szerencséje volt a nejének, hogy nem történt baleset is. A kátyú nemcsak hatalmas kárt képes okozni, de akár veszélyes is lehet, ha megdobja az autót és az nekimegy a mellette közlekedőnek vagy esetleg egy gyalogosnak, biciklisnek. Miután az apuka az egyik szegedi Facebook-csoportban riadóztatott, kiderült, hogy csak az elmúlt két hétben legalább 7 jármű kereke ment tönkre azon az útszakaszon.

„Nekem is kivágta ez a kátyú a szinte új gumimat. Sajna kuka lett. Nagyon dühös vagyok!" - fogalmazott Péter bejegyzésére Krisztina, mire Katalin azt írta: neki ugyanaz a kátyú az előző hétvégén nyírta ki a kerékgumijait és egy idős házaspár is pórul járt. 

Mit tegyél, ha kátyúkár ér? 

A kátyúval okozott káreseményt ugyanolyan balesetként kell kezelni, mintha egy ismeretlen autós ütközne nekünk. Ha kárt tett az autódban egy kátyú, rendőrt kell hívni. Az utak fenntartója felel az út állapotáért, a káreseményt viszont az autósnak kell bejelenteni. 

Ehhez a következőkre lesz szükséged:

  • a rendőrségi jegyzőkönyvre;
  • lehetőleg tanúvallomásokra;
  • helyszíni fotókra, videókra;
  • az esemény pontos idejére, helyére, körülményeire;
  • a sérülés jellegére;
  • a becsült kár mértékére vagy a kár összegét igazoló javítási számlára;
  • személyi sérülés esetén az orvosi dokumentációra;
  • az email címedre;
  • a bejelentő személyi igazolványának másolatára;
  • a kocsit vezető személy jogosítványának másolatára;
  • a gépjármű forgalmi engedélyének másolatára;
  • és a kgfb igazolásra.

Fontos, hogy a kötelező biztosítás nem terjed ki a kátyú okozta kárra. Ilyen esetekre javasolt a kátyúkár biztosítás megkötése. Ilyenkor nem az útkezelőnél, hanem a saját biztosítónál kell bejelenteni a kárt. A kártérítést a biztosító ilyenkor kifizeti, és utólag rendezi azt az illetékes közútkezelővel. Itt is nagyon fontos a részletes dokumentáció, ennek hiányában ugyanis a biztosító sem tud fizetni.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás