Dénes napja nem hazudik: szerdán kiderül, lesz-e idén fehér karácsony

Október 9-én, azaz szerdán lesz Dénes napja. A népi kalendárium szerint Dénes napja fontos szerepet tölt be az időjóslásban, hiszen ennek az időjárása megmondja, milyen tél várható.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.10.07. 16:30
Módosítva: 2024.10.07. 18:24
népi hiedelem időjárás tél zivatar

A népi időjóslás szerint október, azaz mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. Emellett a jövő tavaszra is jövendöl: úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Mindezeken felül az október bővelkedik népi hagyományokon alapuló időjósló napokban, ilyen például Dénes napja is, azaz október 9-e. Az idén szerdára eső Dénes névnap időjárása azt mutatja meg, hogy milyen telünk lesz, így érdemes lesz figyelni az aznapi időjárást. 

dénes nap
Borongós, szeles időt hoz Dénes napja, ami az egész téli időjárást megjósolja   Fotó: Frank Yvette

Dénes napja megmutatja, milyen telünk lesz

A hagyomány szerint a mártír püspök, Dénes névünnepe „megmutatja” a telet, ugyanis, ha északról fúj a szél, tiszta az ég és a csillagok is tündökölve ragyognak, akkor szigorú, kemény tél várható. Ha viszont napnyugat felől fúj a szél, illetve az ég egy kissé felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben – azaz nagy valószínűséggel a fehér karácsonynak is búcsút inthetünk.

A Köpönyeg.hu szerint kilencedikén változóan felhős idő várható, kellemes, 21 fokos meleggel. Ám bezavar a képletbe, hogy nyugat felől fokozatosan felhősödés várható, helyenként szórványos esővel. A déli szél pedig sokfelé megélénkülhet, néhol meg is erősödik. Ezek alapján tehát inkább az enyhe télre következtethetünk, de természetesen majd szerdán dől el minden... 

A szerdai napot egyébként borongós, esős napok követik, így érdemes kihasználni a hét elejét a kellemes őszi sétákra és a kültéri programokra – írja a Köpönyeg. 

top5 időjárás eső
Esős napok várnak ránk  Fotó: Vlad Chețan / Pexels

Különleges jelentése van az októberi csillaghullásnak, zivataroknak és a fagynak is

A tudomány fejlődésének hála ma már nem kell a természet jeleiből olvasni ahhoz, hogy megjósoljuk, milyen lesz az idő. Őseinknek azonban, akik főleg növénytermesztéssel és állattartással foglalkoztak, egyáltalán nem volt mindegy, hogy mikor köszönt be a hideg idő, így amit csak lehet, megfigyeltek, majd ezen megfigyelések alapján következtetéseket vontak le. Bár azóta már műszerekkel nézik milyen idő várható, sok népi jövendölés és megfigyelés mind a mai napig megállja a helyét. Októberre kifejezetten sok népi megfigyelés vonatkozik. 

  1. Ha októberben, a hónap elején sok a hullócsillag, úgy szép idő lesz.” Az Orionidák meteorraj október 2. és november 7. között várható, ám idei maximumát október második felében éri el. A legtöbb csillag október 21-én hétfőn hullhat, így sajnos nem ígérnek szép időt az égiek. 
  2.  „Az októberi zivatar szeszélyes telet jelent.”  Zivatarban bővelkedni fog az október az előrejelzések szerint, így könnyen lehet, hogy a várva várt fehér karácsony elmarad, és inkább márciusban ragadhatunk szánkót. 
  3.  „Ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz.” Sajnos a fagyokkal kapcsolatos népi jövendölést is kipipálhatjuk, így a január enyhének ígérkezik. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a csillagok nem hoznak szép időt a következő időszakra, szeszélyes tél várható, enyhe januárral, így jobb, ha felkészülünk és lassan elővesszük a melegebb ruhákat. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás