Enyhe lesz vagy jön a farkasordító hideg? Ezt üzenik télre a csillagok a népi időjóslás szerint

Most, hogy beköszöntött az október, bizony egyre gyorsabb léptekkel közeleg a tél… A reggeli cidri és a kora esti sötétség mind arra figyelmeztet minket, hogy bizony a tél már itt kopogtat az ajtón. De egyáltalán nem mindegy, hogy marad a már megszokott enyhe tél vagy jön a farkasordító hideg. Mutatjuk, mit jósolnak őseink!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.01. 16:30
Módosítva: 2024.10.01. 18:42
tél október népi időjóslás időjóslás hóesés

A meteorológia fejlődésének hála ma már nem kell a természet jeleiből olvasni ahhoz, hogy megjósoljuk, milyen lesz az idő, de felmenőink életében ez bizony nem volt ilyen egyértelmű. Őseinknek, akik főleg növénytermesztéssel és állattartással foglalkoztak, egyáltalán nem volt mindegy, hogy mikor köszönt be a hideg idő, így amit csak lehet, megfigyeltek, majd ezen megfigyelések alapján következtetéseket vontak le. Őseink tudományából még a klímaváltozás dacára is gyakran táplálkozunk, hiszen a legtöbb népi jóslat szinte mindig működik. Íme a legpontosabb időjósló megfigyelések októberre.

október
Ha október, akkor időjóslás – Fotó: pexels.com

Csillaghullás

„Ha októberben a hónap elején sok csillag esik, úgy szép idő lesz.”

Ahogy minden év októberében, idén is lesz káprázatos őszi csillaghullás, ám a fenti időjósmondás szerint egyáltalán nem mindegy, mikor és mennyit láthatunk belőlük. Az Orionidák meteorraj október 2. és november 7. között lesz velünk, ám idei maximumát október második felében éri el. A legtöbb csillag október 21-én hétfőn hullhat, így ha őseinkre hallgatunk, nem sok szépet ígérnek a közelgő sötét és hideg hónapok.

Zivatarok

„Az októberi zivatar szeszélyes telet jelent.”

Bár az időjárás-előrejelzés nem szentírás, azért már most lehet tudni, hogy zivatarokra bizony lehet számítani. A megfigyelés szerint tehát szinte borítékolható a szeszélyes tél. Arról persze egyelőre senkinek nincs fogalma, hogy pontosan mit takar az, hogy szeszélyes... Valami azonban azt súgja, hogy megkapjuk a várva várt havat, persze az sem kizárt, hogy márciusban.

október
Jobb ma egy zivatar, mint egy szeszélyes tél – Fotó: pexels.com

Ess eső ess!

„Sok októberi eső, sok decemberi szél!”

A köpönyeg.hu időjárás-előrejelzése szerint a következő 12 napban többször is előfordulhatnak záporok, zivatarok, ám az, hogy ez sok vagy kevés, igen relatív. Ha hihetünk a népi megfigyeléseknek, na meg az időjárás-előrejelzéseknek, talán a decemberi szelet megúszhatjuk.

Vénasszonyok nyara

„Ha meleg október hónapja, hideg lesz a február.”

Az időjárás-előrejelzés szerint október 20-a körül még visszatérnek a 20 fok körüli szélcsendes napok, ami jó hír, hiszen ki ne szeretné az indián nyarat? Na persze ennek is meglesz a böjtje! Ha szerencsénk lesz és októberben többnyire meleg és napos lesz az időjárás, a február majd begorombít. Nehéz eldönteni, hogy egy cudar októbernek vagy egy még cudarabb februárnak örülne inkább az ember! 

Ha jönnek a fagyok…

„Ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz.”

Egyre inkább beigazolódni látszik az érkező szeszélyes tél, hiszen az elmúlt napok időjárása szerint nehéz elképzelni, hogy a következő 30 napban ne fagyna. Ha pedig így lesz, enyhe lehet a január, amit az októberi vénasszonyok nyara miatt egy kemény február követhet. Ha pedig tényleg szeszélyes lesz a tél, jobb még most felkészülni rá! Lassan lekerülhetnek a padlásról a vastag ruhadarabok, kabátok, sapkák, sálak.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás