Minden gyermek kincs! – Koncz Zsófia családokér felelős államtitkár nagy bejelentést tett

30 féle intézkedéssel támogatja a kormány a magyar családokat: a Babavárótól a bölcsődei hozzájáruláson át a dupla adókedvezményig. Sehol nincs ilyen átfogó családtámogatás, mint Magyarországon.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.10.24. 05:00
Dr , Koncz Zsófia kincs családtámogatás

A magyar családok többsége egyetért a kormány új családpolitikai intézkedéseivel – ez derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, dr. Koncz Zsófia és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közös sajtótájékoztatóján, ahol az új családtámogatási intézkedések fogadtatásáról számoltak be.

családtámogatás
Koncz Zsófia és Fűrész Tünde: a magyar családtámogatás az élet sokféle területére kiterjed  Fotó: Metropol

Koncz Zsófia a Metropolnak elárulta: második fiúgyermekét várja! Ő és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, három nagylány édesanyja közösen mondták el, hogyan kapcsolódik a munkájuk a magánéletükkel. A két édesanya Kopp Mária és Skrabski Árpád  fényképe előtt válaszolt a Metropol kérdéseire a KINCS-ben.

@fezstory

A KINCS legújabb kutatása szerint a az emberek örömmel fogadják a családtámogatásokat.

♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Kétéves lesz a kisfiunk lassan, és hamarosan világra jön a második kisfiunk is. Azt gondolom, hogy tényleg óriási segítség az, hogy 30 féle támogatás elérhető a magyar családok számára. Ezt látom a találkozások alkalmával is, bármilyen kis településen járok, bölcsődelátogatáson vagy személyesen családoknál, ezt fogalmazzák meg az emberek. Az is nagyon sokat számít, hogy ezeken az alkalmakon közvetlenül el tudják mondani a javaslataikat, mi pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük tovább a családtámogatásokat. Tényleg minden gyermek kincs” – osztotta meg gondolatait a gyermeket váró államtitkár asszony.

Koncz Zsófia: Minden gyermek kincs Fotó: KINCS

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta lapunknak, hogy neki még abban az időben születtek a nagyobb lányai, amikor még nem volt ilyen széleskörű a családtámogatási rendszer.

"Talán ez is inspirált abban, hogy amikor volt lehetőségem, akkor elkezdtem dolgozni azon, hogy akik most várnak gyermeket, ők valóban minél kevesebb akadállyal tudják ezt tenni. 

A harmadik lányom már 2012-ben született, és látom a különbséget, milyen volt akkor gyermeket vállalni, és milyen az azt megelőző időszakban.

Nyilván ez a személyes érintettség is hozzájárul ahhoz, hogy igyekezzünk minél inkább a családok igényeihez igazodóan, minél több javaslatot tenni a kormányzatnak, hogy milyen intézkedéseket vezessen be, amely eléri a családokat, és számukra tényleges segítséget jelent.”

Fűrész Tünde három lányt nevel  Fotó: Metropol

Családtámogatás: Bölcsődei térítési díj és egyszerűbb Babaváró kölcsön

Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar kormány három fő területen - az otthonteremtésben, a családok anyagi helyzetének javításában, a munka és a család közötti egyensúly megteremtésében - több mint 30 féle intézkedéssel segíti a családokat. Koncz Zsófia hozzátette, hogy szeptembertől igényelhető a bölcsődei térítési díj támogatás, amelyet valamennyi vidéki bölcsődei ellátást biztosító intézményben felhasználhatnak a szülők, októbertől pedig több tízezer, speciálisan adózó önfoglalkoztató számára válik egyszerűbbé az otthonteremtési támogatások és a Babaváró kölcsön igénybevétele. Ezenfelül a kormány 21 pontos gazdasági akciótervének részeként 

két lépcsőben emeli a gyerekek után járó adókedvezményt, amely jelentős anyagi támogatást jelent a magyar családoknak.

86 százalékos a családi adókedvezmény megduplázásának támogatottsága

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az új családtámogató intézkedések megítéléséről szóló kutatás eredményeiről számolt be. Kiemelte, hogy

 az intézkedések jelentős társadalmi támogatottságot élveznek. 

A bölcsődei támogatással a magyarok 80 százaléka, a speciális adózók új lehetőségeivel 74 százaléka, a családi adókedvezmény összegének megduplázásával pedig az emberek 86 százaléka egyetért. Az új intézkedések közül a családi adókedvezmény megduplázásáról hallottak a legtöbben, az összeg megemelésével pedig a 18 év alatti gyermeket nevelők (92 %) értenek a leginkább egyet. A bölcsődei térítési díjjal a GYES-en és GYED-en lévők 80 százaléka, a községben és a falvakban élők 85 százaléka értett egyet, a speciális adózókat érintő kedvezményeknek pedig a nagycsaládosok és az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében a legnagyobb a támogatottsága. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás