Orbán Viktor: A kormány célja az ezereurós minimálbér elérése

„Nem engedünk a családtámogatási rendszerből” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Hozzátette: a gazdasági semlegesség miatt 3,5 százalék lehet jövőre a bővülés.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.04. 08:05
Módosítva: 2024.10.04. 08:24
Orbán Viktor migráció gazdasági semlegesség célok Európai Unió

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A miniszterelnök a több napos geszti kormányülés után érkezett a stúdióba, ahol elsőként arról beszélt, hogy a kormányülésen az arányok beállítása volt a legfontosabb. Mint mondta: most óriási a csábítás, hogy a nemzetközi ügyekkel foglalkozzon Magyarország a rengeteg háború miatt. Ugyanakkor leszögezte, nekünk magunkkal kell törődni, nem szabad elcsábulni.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Gazdasági hidegháború helyett gazdasági semlegesség

„Ha a gazdaságról beszélünk, akkor látszik, hogy az EU megpecsételni látszik a saját sorsát, egy gazdasági hidegháború felé halad” – mondta Orbán Viktor. „A magyar gazdaság arra épül, hogy sokkal több terméket állítunk elő, mint amire szükségünk van. Ha a kereskedelem nehezedik, akkor lassul a gazdaság, és emiatt is óriási veszély számunkra a gazdasági hidegháború. Éppen ezért indulunk el a gazdasági semlegesség irányába” – érvelt.

A gazdasági semlegesség miatt 3,5 százalék lehet jövőre a bővülés

Orbán Viktor elmondta, hogy a gazdasági semlegesség óriási vitákat szül. „Ha a szavak mögé nézünk, akkor az látszik, hogy Magyarországot megpróbálják letéríteni a gazdasági semlegesség útjáról” – tette hozzá. Megjegyezte: az látszik, hogy a gazdasági semlegesség miatt 3,5 százalék lehet jövőre a bővülés. Ugyanakkor Orbán Viktor elmondta: magától nem fogják elfogadni a gazdasági semlegességünket. A siker meg fog védeni minket a támadásoktól. 

„A legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkája”

„A turizmus és az élelmiszeripar jó állapotban van, míg a járműipar köhög” – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy a járműipar szempontjából az európai piac most hátrányt jelent. „Összességében a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkája, 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, míg most 60-70 ezer üres álláshely van. Ma már mindenki természetesnek veszi, hogy mindenkinek van munkája” – tette hozzá. A fizetésekről azt mondta a miniszterelnök, hogy eddig az infláció volt a legfőbb probléma, de mára megállt az árak gyors növekedése. „A gazdaság normális működése szempontjából a legfontosabb, hogy a munkaadók emeljék a béreket a magasabb árak miatt” – mondta a kormányfő. Hosszabb távon a bérek növekedése segít.

A kormány célja az ezereurós minimálbér elérése

Orbán Viktor elmondta, a kormány célja az ezereurós minimálbér elérése. „El akarunk jutni oda, hogy az átlagbér egymillió forint legyen. Hosszú távú, több évre szóló bérmegállapodás szükséges” – jelentette ki a kormányfő.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az állami szektorban több területen jelentős lemaradás van a bérekben. Emlékeztetett: akik egy nagy bérrendezésben vannak, mint a tanárok, ott jobb a helyzet. Orbán Viktor elmondta: ha gazdasági növekedés lesz, akkor a teljes szektorban jöhet a béremelés. „Nem engedünk a családtámogatási rendszerből, mert el akarunk jutni oda, hogy a gyermekes családok ne járjanak rosszabbul, mint a gyermek nélküliek” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat”

„A magyar politikában azt mondjuk, amit gondolunk, és ezt Brüsszelben is megtanulták” – mondta Orbán Viktor. Nyomatékosította: „Oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat, ha tovább sanyargatnak minket.”

A miráció kapcsán így fogalmazott a kormányfő: 

Nem tud meghalni az EU a rossz gazdaságpolitika miatt, mert a migráció miatt előbb fog szétesni az unió

Majd így folytatta: nem fogják tűrni az emberek, hogy idegenek telepítsenek a kontinensre, és ennek jele, hogy Ausztriában nyert a szabadságpárt.

Orbán Viktor: Minden magyar állampolgár biztonságát garantáljuk a származásuktól függetlenül

Magyarország miniszterelnöke a közel-keleti helyzetről azt mondta: az ottani háború levét mindnyájan megisszuk, ennek eredménye a forint gyengülése. Majd így folytatta: Magyarországon nagy számban élnek zsidó származású emberek, és számukra érzelmileg is fontosak az ott történtek.

Ez a háború a magyar állampolgárok egy részét közvetlenül érinti, és biztonsági teendőink is vannak. Minden magyar állampolgár biztonságát garantáljuk a származásuktól függetlenül.

A nemzetközi élet szereplői terelhetik a béke irányába a feleket az orosz-ukrán háborúban

Orbán Viktor elmondta, a két fél álláspontja miatt nincs esély a békére az orosz-ukrán háborúban. „Egy ilyen helyzetben a nemzetközi élet szereplői terelhetik a béke irányába a feleket” – fogalmazott, majd a kínaiak és a brazilok vezetésével megalakult A béke barátai csoportról beszélt. „Építjük azt a nagy nemzetközi csoportot, amely egy kedvező amerikai választási eredmény esetén békepárti irányba lökheti el a dolgokat” - zárta szavait a beszélgetés végén Orbán Viktor.

Nézd vissza a teljes beszélgetést! 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás